Turcia cenzurează rețelele de socializare. Alegerile parlamentare ale Iordaniei. China, atac cibernetic împotriva Vaticanului

Turcia cenzurează rețelele de socializare. Alegerile parlamentare ale Iordaniei. China, atac cibernetic împotriva Vaticanului
Publicat: 04/08/2020, 10:48
Actualizat: 04/08/2020, 13:24

În plină pandemie, se pare că puterea anumitor state se încearcă a fi consolidată, în contextul unor vechi acorduri sau elemente care au destabilizat la un moment dat regimul politic. Astfel, Turcia a adoptat o legislație prin care poate controla conținutul pe social media, în contextul în care în 2016 o lovitură de stat i-a amenințat puterea, regele Iordaniei Abdullah al II-lea a emis un decret regal care solicită alegeri parlamentare, principalul partid de opoziție dizolvandu-se, iar China a realizat un atac cibernetic împotriva Sfântului Scaun, din pricina unui acord din 2018 în care cele două părți au convenit la un proces comun pentru selectarea candidaților episcopi la biserica oficială din China.

Turcia suprimă rețelele de socializare

De când protestele la nivel național din 2013 și o tentativă de lovitură de stat în 2016 i-au amenințat stăpânirea puterii, Erdogan a dezlănțuit o armată de troli pentru a ataca critici și jurnaliști. Săptămâna aceasta, Parlamentul Turciei a adoptat o legislație care obligă platformele de socializare precum Facebook, YouTube și Twitter să elimine conținutul pe care guvernul nu-l place. Pentru a aplica legea, care intră în vigoare la 1 octombrie, aceste companii trebuie să deschidă birouri și să stocheze datele utilizatorilor în Turcia. Nerespectarea respectării ar putea duce la reducerea lățimii de bandă de până la 95 la sută care să încetinească viteza lor și să le facă inutilizabile în interiorul granițelor Turciei.

Alegerile dezordonate ale Iordaniei

După ce regele Iordaniei Abdullah al II-lea a emis un decret regal care solicita alegeri parlamentare, sondajele au fost programate pentru 10 noiembrie. Deși parlamentul iordanian are competențe legislative, mulți îl văd ca un organ tokenistic format din elite de afaceri care joacă un nivel secundar, un rol în puternica monarhie a țării. (Regele are mandatul constituțional de a numi guvernele și de a adopta legislație.) Într-adevăr, haosul politic este în prezent ordinea zilei în Iordania, unde principalul partid de opoziție, filiala iordaniană a Frăției Musulmane cu sediul în Egipt, a fost dizolvat recent de către Instanța superioară a Iordaniei, întrucât grupul nu a reușit să-și „rectifice statutul juridic”.

Între timp, Frăția Musulmană a declarat că va ataca verdictul. Oricare ar fi rezultatul, noul parlament al Iordaniei va fi însărcinat cu sarcina dificilă de a conduce recuperarea economică post-pandemică a țării, pe măsură ce șomajul crește și PIB-ul se va contracta cu cel puțin 3,5 la sută în acest an.

China țintește … Vaticanul

Pe fondul negocierilor în curs de desfășurare dintre Beijing și Vatican pentru a încerca să rezolve o serie de probleme, grupurile chineze sponsorizate de stat au piratat infrastructura digitală a Sfântului Scaun, potrivit unui grup privat de cibersecuritate. Hack-urile, care au avut loc în ultimele trei luni, au fost lansate pe măsură ce Vaticanul și Beijingul se pregătesc să se întâlnească în septembrie pentru a discuta despre operațiunile Bisericii Catolice în China, fiind un punct de dispută între cele două părți.

Beijingul și Vaticanul se află de ani buni, datând încă din anii 1950, când Sfântul Scaun a recunoscut oficial Taiwanul. Însă relația a devenit din ce în ce mai tensionată recent din cauza restricțiilor de libertate a religiei în China – inclusiv înființarea de tabere de detenție pentru uigurii musulmani și alte minorități – precum și prin represiunea de securitate a Chinei în Hong Kong, pe care Vaticanul a condamnat-o. Negocierile viitoare urmau să fie o continuare a unui acord din 2018 în care cele două părți au convenit în mod noțiun la un proces comun pentru selectarea candidaților episcopi la biserica oficială din China. Urmărim să vedem cum afectează această revelație ceea ce trebuia să fie începutul unui fel de detentă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului