SUA susține că Vaticanul este ținta hackerilor chinezi din cauza unui acord care vizează normalizarea numirii episcopilor

SUA susține că Vaticanul este ținta hackerilor chinezi din cauza unui acord care vizează normalizarea numirii episcopilor
Publicat: 30/07/2020, 08:50
Actualizat: 02/10/2020, 12:45

Vaticanul și Eparhia Catolică din Hong Kong au fost țintele presupusilor hackeri chinezi susținuți de stat înaintea discuțiilor privind reînnoirea unui acord de reper din 2018 care a ajutat la relaxarea relațiilor diplomatice dintre Vatican și China, potrivit unui grup de monitorizare. 

Pretinsele atacuri ale unui grup numit RedDelta au început în luna mai din cauza discuțiilor din septembrie pentru reînnoirea unui acord provizoriu cu privire la numirile de episcopi, potrivit unui raport emis marți de ”Viitorul înregistrat” din SUA, care urmărește atacurile cibernetice susținute de stat. Atacurile au fost raportate pentru prima dată de New York Times.

Vaticanul nu a avut niciun comentariu imediat. Ministerul chinez de Externe a negat orice implicare, numind raportul „speculații nefondate”.

Vizarea misiunii de studiu din Hong Kong și a eparhiei sale catolice ar putea, de asemenea, „să ofere o sursă de informații valoroasă atât pentru monitorizarea relațiilor diecezei cu Vaticanul, cât și pentru poziția sa asupra mișcării pro-democrație din Hong Kong, în mijlocul unor proteste larg răspândite. ”

Obiectivul principal al spionajului cibernetic este cunoașterea poziției Sfântului Scaun

„Suspecția de intruziune în Vatican ar oferi RedDelta o perspectivă asupra poziției de negociere a Sfântului Scaun înainte de reînnoirea acordului din septembrie 2020”, se arată în raport. De asemenea, ar putea oferi „„ informații valoroase ”despre poziția entităților catolice cu sediul în Hong Kong cu privire la mișcarea pro-democrație.

Acord între Sfântul Scaun și China cu privire la nominalizările episcopilor

În septembrie 2018 a fost semnat un acord de reper provizoriu Vatican-China, punctul culminant al eforturilor depuse de Papa Francisc și de predecesorii săi, Sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea, care vizează normalizarea numirii episcopilor și aducerea întregii Biserici Catolice din China în comuniunea cu Roma.

Dar unii dintre credincioșii din subteran din China au rezerve profunde în legătură cu acordul, văzându-l ca fiind o vânzare către guvernul comunist și o trădare a loialității lor îndelungate față de papă.

În timp ce detaliile acordului rămân secrete, se consideră că Papa are ultimul cuvânt cu privire la candidații episcopi prezentați de Beijing. În fața nominalizării candidatului, se înțelege că discuțiile informale se desfășoară între cele două părți, așa cum s-a întâmplat și în timpul ultimelor decenii.

Într-un interviu recent cu un program de televiziune italian, negociatorul principal al Vaticanului, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a confirmat că Sfântul Scaun „vrea să continue cu acest pas, vrea să meargă înainte”.

Pretinsele acțiuni ale Chinei ar părea să se potrivească cu programul de la hacking al dispozitivelor de comunicații ale guvernelor, întreprinderilor, organizațiilor de caritate și persoanelor din întreaga lume din Beijing în ultimii ani. China a negat în mod constant – și de obicei vehement – toate acuzațiile de hacking informatic, dar investigațiile efectuate de experți în date și jurnaliști continuă să prezinte dovezi ale programelor de la Beijing.

Este pentru prima dată când Vaticanul a fost identificat ca o țintă a hackerilor chinezi.

Se estimează că 12 milioane de catolici din China sunt împărțiți între cei aparținând Asociației Patriotice Catolice, susținută de guvern și o biserică subterană fidelă papei.

SUA acuză China de atacuri cibernetice asupra propriei națiuni

China neagă angajarea lor într-un program sponsorizat de stat pentru a fura secrete comerciale sau informații guvernamentale sensibile pe internet și spune că este printre cele mai mari victime ale atacurilor de hacking. SUA contestă asta și spune că a depistat intruziuni cibernetice a armatei chineze. La începutul acestei luni, Washingtonul a condamnat doi cetățeni chinezi pentru că ar fi lansat atacuri de hacking împotriva companiilor din SUA și din alte țări.

De asemenea, Departamentul de Justiție a declarat că hackerii care lucrează cu guvernul chinez au vizat firmele care dezvoltă vaccinuri pentru coronavirus. China spune că Washingtonul nu a furnizat nicio informație pentru a susține taxele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine