Dublarea alocațiilor, probabil a doua oară la CCR: Orban: Pregătim argumentele pentru a putea sesiza la Curtea Constituţională

Dublarea alocațiilor, probabil a doua oară la CCR: Orban: Pregătim argumentele pentru a putea sesiza la Curtea Constituţională
Curtea Constituțională
Publicat: 23/08/2020, 18:49

Ludovic Orban a anunțat, duminică, la Gorj, că echipa sa pregătește temeiurile legale pentru a ataca la Curtea Constituțională Legea de respingere a OUG privind creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii, votată în Parlement miercuri, 19 august, ceea ce echivalează cu revenirea la legea privind dublarea acestora, de la 1 august. Aceasta ar fi a doua sesizare la CCR pe această temă, după ce, în iunie, Guvernul a cerut prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii, sesizare respinsă de CCR. Pe de altă parte, legea a plecat din Parlament spre Palatul Cotroceni, după expirarea termenului pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității.

Camera Deputaților a trimis președintelui spre promulgare, vineri, 21 august, Legea adoptată, în calitate de for decizional, pentru respingerea creșterii etapizate a alocațiilor, după tentativa, eșuată, a grupului PNL de a retrimite proiectul de respingere în Comisia de muncă.

Orban: Ne vom apăra punctul de vedere

„Am luat decizia de a crește etapizat, de a menține sensul legii, de a dubla alocațiile, dar să o facem etapizat, în funcție de revenirea economică și de capacitatea efectivă a bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a continuat să respingă această soluție rațională, fundamentată economic și singura care poate să stea în picioare. Ne vom apăra punctul de vedere, cu siguranță pregătim argumentele pentru a putea sesiza la Curtea Constituţională, a declarat, duminică, Ludovic Orban, ca răspuns la întrebarea privind strategia după decizia Parlamentului.

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind creșterea alocațiilor de stat pentru copii a fost aprobat de Guvern în 31 iulie, cu o zi înainte ca legea care vizează dublarea acestora să intre în vigoare. Conform OUG, creșterea este de 20% începând cu drepturile aferente lunii august, care se vor plăti în septembrie. Astfel, alocatiile ar urma să fie dublate propriu zis în iulie 2022. Aceasta se aplică până la promulgarea legii.

Anterior, în 15 iulie, CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate a Guvernului privind Legea de respingere a ordonanței de urgență pentru prorogarea intrării în vigoare a art. 1., pct. 1, Legii nr. 14/2020, lege promulgată de Klaus Iohannis în 14 ianuarie. Guvernul atacase legea privind dublarea alocațiilor copiilor, de la 1 august 2020, susținând că nu există prevăzute sursele de finanțare.

Conform legii ințiate de PSD și promulgate de președinte, alocaţiile ar urma să ajungă la 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, și 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Ce spune Constituția

Odată trimisă la Cotroceni, în acest stadiu, conform Constituției, președinte o poate promulga, o poate trimite Parlamentului spre reezaminare sau o poate trimite la CCR pentru controlul constituțional anterior promulgării.

Art. 77 din legea fundamentală reglementează modul și termenle pentru promulgarea legii:

  • (1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
  • (2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
  • (3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

În cadrul conferinței de presă de miercuri seara, înaintea finalizării votului din Parlament, Klaus Iohannis a fost rugat să comenteze situația alocațiilor, în contextul în care a promulgat personal legea de dublare a acestora, în ianuarie.

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat într-o pandemie, absolut nimeni nu cred că și-a dorit pentur România o criză economie. Dar această epidemie a venit și în consecință a apărut și criza economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea își dorește și să câștige mai bine și guvernanții de bună seamă doresc să dea bani mai mulți oamenilor care au așteptări mai mari, dar, însă, pentru a face posibile aceste lucruri, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există și dacă România intră în criză economică și veniturile se reduc, este clar că nu se pot mări cheltuielile. Este un lucru absolut simplu de calculat”, a răspuns Klaus Iohannis.

„Totuși, eu am spus de la bun început și mă bucur că în PNL s-au găsit foarte mulți politicieni care au aceeași părere, că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile, adică copii și pensionarii, să plătească nota de plată pentru această epidemie și pentru recesiunea economică, și atunci, cu toate că marea majoritate a specialiștilor, economiștilor, au repetat de nemumărate ori, că nu se pot majora, am solicitat Guvernului să găsească soluții să le majoreze, atât cât se poate. Și iată, au venit cu soluții pentru majorarea alocațiilor în etape, o soluție foarte potrivită, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri seara.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Șoferii, obligați să plătească. Banii pe care conducătorii auto nu erau pregătiți să-i achite
Stere, tatăl Simonei Halep, în lacrimi la Cluj. Momentul care l-a făcut să plângă
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×