Producția europeană de rapiță, în cădere liberă. Experții spun de un record negativ al ultimilor 14 ani și de importuri extracomunitare masive

Producția europeană de rapiță, în cădere liberă. Experții spun de un record negativ al ultimilor 14 ani și de importuri extracomunitare masive
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 26/08/2020, 14:08
Actualizat: 26/08/2020, 14:09

Seceta care a generat efecte dezastruoase asupra agriculturii europene în anul agricol 2019-2020, a avut ca efect inclusiv diminuarea semnificativă a randamentului la hectar la culturile de rapiţă.

În plus, scriu cei de la Bloomberg, citați de Agerpres, fermierii comunitari s-au confruntat şi cu o înmulţire a populației de dăunători, ulterior interzicerii unui insecticid la nivelul blocului comunitar (UE27).

Ca atare, USDA preconizează că recolta de rapiţă a Uniunii Europene ar putea coborî până la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 14 ani.

Semnalele de alarmă ale USDA erau încă din iunie 2020. Experții agenției precizau atunci că producția de rapiță din UE a scăzut cu 0,2 milioane tone, până la 16,8 milioane tone, din cauza recoltelor mai mici din Germania. Această scădere era compensată de creșterea estimată pentru Australia.

Randamentele slabe înregistrate în comunitatea europeană vor duce inevitabil către un nou sezon de importuri semnificative şi vine într-un context în care furnizorul tradiţional al UE, Ucraina, a fost afectată şi ea de condiţiile meteo nefavorabile.

Producţiile bune din Canada şi Australia nu vor fi suficiente pentru a compresa pierderile suferite în Europa, astfel că stocurile mondiale ar putea ajunge la jumătate faţă de nivelul la care erau în urmă cu doi ani.

Analiștii din piață recunosc că „a devenit o nouă normalitate pentru pieţele europene să fie deficitare la capitolul rapiţă”.

Importuri extracomunitare masive de rapiță ca urmare a interzicerii neonicotinoidelor

Cererea de biocombustibili şi diminuarea recoltelor de rapiţă pe fondul interzicerii neonicotinoidelor au dus la creşterea importurilor în Europa în ultimii ani. De altfel, UE a devenit cel mai mare cumpărător mondial de rapiţă.

Consumul de rapiţă al blocului comunitar depăşeşte oferta internă, astfel că UE devine din ce în ce mai dependentă de Ucraina şi alte ţări terțe. În condiţiile în care în acest an şi recolta de rapiţă a Ucrainei va fi una slabă, alţi furnizori ar putea să cucerească o cotă mai mare din piaţa europeană.

În paralel, Canada se pregăteşte pentru una dintre cele mai mari recolte de canola (n.r. – marcă înregistrată a unui hibrid de rapiță, inițial produsă și cultivată în Canada) din istoria sa. Canada şi-a majorat deja livrările către industria europeană de biocombustibili, pe măsură ce comercianții caută pieţe de desfacere care să compenseze pentru reducerea livrărilor spre China, în urma unor dispute comerciale. Statisticile oficiale relevă că, în perioada august 2019 – iunie 2020, exporturile de canola din Canada spre Belgia, Portugalia, Franţa, Germania şi Grecia aproape s-au triplat.

Totodată, culturile de rapiţă din Australia au profitat şi ele de ploile de toamnă, iar această recoltă va fi binevenită în UE, susţin analiștii unei vestite rețele bancare. Normativul european interzice utilizarea canolei canadiene, care este un produs modificat genetic, pentru gătit.

Aproximativ 80% din recolta de rapiţă din Australia nu este modificată genetic, iar experții din piață estimează că Australia ar putea vinde Europei cea mai mare cantitate de rapiţă din ultimele trei sezoane.

Prețul rapiței fluctuează. La fel și promisiunile de despăgubire

La data de 25 august 2020, prețul tonei de rapiță pe bursa din Paris era de 1.844,95 lei, iar prețul în Constanța (DAP) era de 1.838,90 lei.

Tot la noi în țară, guvernanții au decis să ofere, în primă instanță, 80% din 1.002 lei acordați ca despăgubire pentru fiecare hectar de rapiță calamitat de secetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Incendiu violent la un bloc din Pitești! Pompierii au salvat au cățel din flăcări
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Dieta oamenilor din Paleolitic nu era chiar așa cum s-a crezut până acum