Organizație de fermieri, tranșantă pe tema posibilului impact al producției scăzute de cereale asupra pieței, răspunde procesatorilor: „Siguranța alimentară a României nu este nici pe departe amenințată”

Organizație de fermieri, tranșantă pe tema posibilului impact al producției scăzute de cereale asupra pieței, răspunde procesatorilor: „Siguranța alimentară a României nu este nici pe departe amenințată”
Siguranța alimentară a României nu este nici pe departe amenințată, ținând cont de necesarul intern al României de maxim 180.000 tone pe lună. De aici, rezultă un necesar de aproximativ 2,2 milioane tone consum intern anual / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 24/08/2020, 15:11

Chiar dacă estimările membrilor Clubului Fermierilor Români (CF), „confirmate și de raportul Departamentului de Stat pentru Agricultură al SUA”, indică o recoltă de grâu a României de doar 6,7 milioane de tone în acest an, producție afectată de secetă, în contextul în care cantitățile de materie-primă contractate la export sunt relativ scăzute, aceiași experți ai organizației susțin că siguranța alimentară a României nu este nici pe departe amenințată.

„(…) Siguranța alimentară a României nu este nici pe departe amenințată, ținând cont de necesarul intern al României de maxim 180.000 tone pe lună. De aici, rezultă un necesar de aproximativ 2,2 milioane tone consum intern anual”, se precizează într-un document de analiză, transmisă GÂNDUL.RO de reprezentanții CF.

Datele agregate de organizație spun că nivelul exporturilor de grâu din România în anul 2020 se ridică la un maximum de 1,1 milioane tone față de anul 2019, când în aceeași perioadă de timp, iulie și august, au fost exportate 2,1 milioane tone.

„Cuantificând necesarul intern și ceea ce s-a exportat, ajungem la nivelul de 3,3 milioane tone, dintr-un estimat de recoltă de 6,7 milioane tone. Jumătate din estimatul recoltat (3,4 milioane de tone) se află în magaziile fermierilor, împreună cu partea neachiziționată încă de procesatori din necesarul de 2,2 milioane tone destinat consumului intern”, au precizat vocile autorizate ale Clubului.

Efectele producției scăzute de cereale nu vor fi întărite de exporturi. Producătorii vor să vândă în România

Pentru a întări cele afirmate cu privire la situația comerțului peste graniță, în documentul de poziție, semnatarii acestuia afirmă că o parte a exportatorilor s-au reorientat deja către navele cu alte origini (Ucraina, Rusia), din cauza faptului că fermierii români nu au dorit să vândă către piața de export.

Liderii Clubului susțin, de asemenea, că piața internă este peste cea de export și, în mod firesc, prima opțiune de vânzare este reprezentată tocmai de acest debușeu.

Mai mult, au fost situații în care a fost achiziționat grâu din Ucraina și adus în Constanța pentru a încărca navele aranjate deja contractual pentru export, exact din același motiv (producătorii români, orientați către piața internă).

„Raportul navelor care au plecat, care sunt la operare, care așteaptă ancorate în rada portului Constanța, precum și al celor care trebuie să sosească, ne arată din nou un nivel foarte scăzut al exporturilor de grâu din România. Conform ultimului raport naval pentru perioada 14 – 19 septembrie 2020, suma cantităților de grâu contractate ne indică un nivel de 119.700 tone de grâu, o cifră extrem de mică comparativ cu anii precedenți”, susțin specialiștii CF.

Este destul grâu în silozuri

Membrii CF spun totodată că, în spațiile de depozitare deținute de fermierii membri în CF există cantități importante și suficiente de grâu cu destinație comercială.

„Invităm pe această cale procesatorii să-și manifeste intenția de cumpărare pentru asigurarea procesării, pentru că fermierii pot susține cererea de grâu pentru piața românească”.

„Desigur, fermierii doresc o standardizare a parametrilor de calitate, o uniformizare și o simplificare a lor conform piețelor internaționale, precum și termene de plată competitive în acord cu normele comerciale ale piețelor importante, unde în mod normal termenul CAD (cash against documents) reprezintă un termen de plată de 48-72 de ore de la prezentarea facturii comerciale de marfă.

„Fermierii au vândut și vor continuă să vândă cu prioritate către piața din România, în condiții echilibrate din punct de vedere al prețului, al condițiilor de plată și al condițiilor de calitate. Piața trebuie lăsată să se autoregleze, fără intervenții și fără a crea panică”.

Fermierii au acumulat datorii și vor să vândă pe piața internă, în profit însă

Analiza financiară, citată în documentul CF transmis GÂNDUL.RO, indică faptul că fermierii români au acumulat datorii restante la creditorii care au finanțat anul agricol 2019-2020.

Această stare de fapt conduce, în viziunea liderilor Clubului, la tendința producătorilor agricoli de a urmări maximizarea veniturilor prin așteptarea unor condiții mai bune la vânzare.

Sursa citată precizează totodată că, în prezent, din punct de vedere al competitivității, piața internă este peste cea de export și, în mod firesc, reprezintă prima opțiune de vânzare pentru producătorii autohtoni.

Liderii CF spun că prețul grâului în portul Constanța (considerat referință) este de 800 lei/tonă.

„Ca un exemplu, menționăm vânzarea efectuată cu câteva zile în urmă în județul Argeș pentru piața locală, pentru care prețul de vânzare a fost de 845 lei pe tonă”.

„Ținând cont că din această locație până la portul Constanța costul logistic este de 75 lei pe tonă, rezultă un preț al grâului de 920 lei pe tonă”, susțin specialiștii.

Pe de altă parte, piața bazinului Mării Negre indică prețuri mult mai mici din cauza presiunii de recoltă rusească și ucraineană, a necesității vânzării în diverse destinații, cele două țări fiind practic rezervoare de materie-primă, în special Rusia, cu o producție estimată de 78 milioane de tone de grâu.

Miezul problemei

Chiar dacă nu direct, membrii CF lasă să se înțeleagă că această scrisoare de poziție este transmisă procesatorilor de pe piața internă, dar și autorităților române care au luat anumite decizii cu impact direct asupra producătorilor români, în starea de urgență (prevederile OM8, anulate de OM9).

Liderii Clubului susțin că interdicția de export din primăvară a generat panică în rândul fermierilor și a restricționat accesul lor la un potențial de valorificare mai mare cu circa 30 de euro pe tona de grâu, în condițiile în care toate opțiunile au fost excluse, în afară de procesarea internă.

„Considerăm că un climat de business sănătos și sustenabil, bazat pe acuratețe în analize, care funcționează în condiții de profitabilitate mutuală, poate oferi fermierilor informații pertinente, astfel încât aceștia să poată lua cele mai bune decizii pentru afacerile lor, pentru siguranța alimentară a României, chiar și în cele mai nefavorabile momente, precum cele din acest an marcat de efectele secetei asupra rezultatelor fermelor și ale pandemiei în plan economic și social”, susținei cei din Club.

Producătorii au majorat prețul pâinii în august 2020

Potrivit declarațiilor lui Aurel Popescu, președintele Rompan, făcute pentru Mediafax, în data de 16 august 2020, până la sfârșitul lunii în curs, pâinea se va scumpi cu 15%, lucru de altfel deja vizibil în rețelele comerciale.

Motivul, spune președintele organizației, ar fi majorarea prețului făinii cu 40 la sută.

„Preţul făinii a crescut în ultima săptămână (n.r. – 10-16 august 2020) cu circa 40%, de la 750 de lei pe tonă, la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de pâine sunt necesare 750 de grame de făină şi, pe măsură ce făina scumpă va ajunge în brutării, preţul pâinii va creşte.

Părerea mea este că majorarea va avea loc în valuri, iar până la sfârşitul lunii august pâinea se va scumpi cu circa 15% Popescu”, declara Aurel Popescu, președintele Rompan, în urmă cu două săptămâni.

De ce s-a majorat prețul pâinii

Pe lângă prețul majorat al făinii, un alt motiv pentru care pâinea se va scumpi este și blocajul care s-ar fi produs în ultima lună pe piaţa de panificaţie.

În aceeași ordine de idei, Aurel Popescu a adăugat că producătorii autohtoni de grâu refuză să vândă mai ieftin, situaţie care a creat tocmai acest blocaj.

„S-au creat nişte goluri, întrucât în iulie nu s-a aprovizionat nimeni, pentru că nu s-a recoltat nimic, din cauza ploilor. Acum, în luna august, când s-a recoltat, toată lumea a sărit pe producătorii de grâu, care din acest motiv şi pe fondul creşterii cotaţiilor pe pieţele internaţionale au dublat preţul. De la 400-450 de lei pe tona de grâu anul trecut au ajuns acum să ceară şi peste 800 de lei pe tonă, ajungând chiar la 1.000 de lei”.

„În aceste condiţii, morarii au cumpărat strictul necesar de grâu, cât să facă pâine, fără să mai vândă şi făină. Din acest motiv, preţul făinii a urcat cu 40% în ultima săptămână”, a arătat preşedintele Rompan.

Nu în ultimul rând, el a spus că producţia internă de grâu din acest an, estimată la circa 5,7 milioane de tone, este slabă din punct de vedere calitativ.

„Va fi o mare problemă pentru că, pe fondul blocării exporturilor de către Rusia, va exista cerere din partea pieţelor din zonă şi România va exporta şi în acest an peste două milioane de tone”.

„Necesarul intern de consum este de 3,5 milioane de tone, dar 1,5 milioane sunt la populaţie.

„Ţinând cont de necesarul de 600.000 de tone pentru sămânţă şi alte 400.000 de tone pentru furaje, România va fi nevoită să importe peste un milion de tone de grâu pentru consum. Deci vom exporta şi vom importa grâu în acest an”, a conchis Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023