Vizierele de plastic nu previn infectarea cu Covid-19. Ce au descoperit cercetătorii japonezi (studiu)

Vizierele de plastic nu previn infectarea cu Covid-19. Ce au descoperit cercetătorii japonezi (studiu)
Vizierele de plastic nu previn infectarea cu Covid-19, potrivit unui studiu japonez (FOTO: CSID)
Publicat: 23/09/2020, 20:31
Actualizat: 23/09/2020, 20:41

Cercetătorii japonezi au realizat o simulare cu cel mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, care pune la îndoială eficacitatea purtării vizierelor de plastic în prevenirea răspândirii noului coronavirus. Astfel, conform modelelor studiate în Japonia, ecranele faciale din plastic sunt aproape total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori.

Supercomputerul de 130 de miliarde de yeni (970 milioane de lire sterline) a efectuat, de asemenea, simulări privind modul în care picăturile respiratorii se răspândesc în spațiile de birouri, precum și în trenuri atunci când ferestrele sunt deschise.

Simularea realizată de Fugaku a arătat că aproape 100 % din picăturile aeriene de dimensiuni mai mici de 5 micrometri au scăpat prin vizierele de plastic de tipul celor utilizate adesea de către persoaele care lucrează în serviciile industriale, informează Stirile Pro TV, care citează The Guardian. (Un micrometru este o milionime de metru).

În plus, aproximativ jumătate din picăturile mai mari, care măsoară 50 micrometri, și-au găsit drumul în aer, potrivit Riken, un institut de cercetare susținut de Guvern, situat în orașul Kobe.

Pe măsură ce unele țări au început să-și redeschidă economiile, blocate de pandemie, aceste „scuturi” faciale au devenit ceva obișnuit în domeniile care pun accent pe contactul cu publicul, cum ar fi magazinele și saloanele de înfrumusețare.

Makoto Tsubokura, lider de echipă la centrul de științe computaționale Riken, a declarat că simularea computerului a combinat fluxul de aer cu reproducerea a zeci de mii de picături de diferite dimensiuni, de la sub 1 micrometru la câteva sute de micrometri. El a avertizat că vizierele nu trebuie considerate o alternativă la măști.

„Judecând după rezultatele simulării, din păcate, eficiența vizierelor în prevenirea răspândirii picăturilor din gura unei persoane infectate este limitată în comparație cu măștile. Acest lucru este valabil mai ales pentru picăturile mici de mai puțin de 20 micrometri. În același timp, protecția funcționează cumva pentru picăturile mai mari de 50 micrometri”, a declarat Tsubokura, pentru sursa citată, adăugând că toate particulele de aerosoli mai mici scapă prin porțiunea dintre față și scutul facial.

Tsubokura a sugerat că persoanele cărora li se recomandă să nu poarte măști, cum ar fi cele cu probleme respiratorii și copiii, ar putea purta în schimb scuturi faciale, dar numai în aer liber sau în interior, care sunt ventilate corespunzător.

Fugaku, care poate efectua mai mult de 415 de miliarde de calcule pe secundă, a descoperit recent că măștile faciale din țesătură nețesută sunt mai eficiente la blocarea răspândirii Covid-19 prin picături aeriene decât cele din bumbac și poliester.

Cât de eficiente sunt măștile cu valvă și vizierele împotriva COVID-19

Purtarea măștillor și a viziererelor reduce riscul de răspândire a noului coronavirus, dar anumite modele de mască și scutul facial folosit singur sunt mai puțin eficiente în oprirea trasmiterii COVID-19 prin aerosoli, arată un studiu recent.

Un studiu recent, realizat de trei cercetători, Siddhartha Verma, Manhar Dhanak și John Frankenfield, a demonstrat că vizierele și măștile cu valvă, atunci când sunt folosite fără o protecție suplimentară, nu protejează în fața COVID-19, ci sunt chiar mai puțin eficiente decât clasicele măști medicale cu trei straturi.

Studiul, publicat în Physics of Fluids și citate de Liberatatea, arată că particulele eliberate prin tuse nu sunt oprite de vizieră decât inițal, după care aerosolii se pot deplasa cu ușurință în jurul vizierei, intrând în gură, nas și ochi.

Un medic celebru din România spune ce se întâmplă cu adevărat atunci când purtăm mască de protecție

Medicul Dorel Săndesc, președintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România, este de părere că purtatul măștii este una dintre măsurile care poate duce la diminuarea numărului de cazuri de COVID. Potrivit acestuia, masca reduce semnificativ riscul unei infecții grave.

„Din păcate, vedem că nu aplicăm singurele măsuri care ne pot asigura diminuarea numărului de cazuri grave și evitarea unei situații critice în care să se recurgă din nou la lockdown. Măștile nu doar că scad numărul de cazuri, dar s-a văzut că atunci când porți mască, chiar dacă vei fi infectat, există o șansă mare să faci o formă ușoară sau asimptomatică”, a declarat medicul Dorel Săndesc la Europa FM.

Nou record de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.767 de cazuri de Covid, în România

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.767 de cazuri noi de COVID-19, la 24.544 de teste prelucrate. 47 de români infectați cu SARS-CoV-2 au murit, potrivit ultimei raportări, iar la Terapie Intensivă se află 498 de pacienți. Rata de pozitivare este de 7,19%, mai mare decât în ziua precedentă.

Până astăzi, 23 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 93.558 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.767 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?