Studiu nou. Cât de eficiente sunt măștile cu valvă și vizierele împotriva COVID-19

Redactor:
Madalina Prundea

Purtarea măștillor și a viziererelor reduce riscul de răspândire a noului coronavirus, dar anumite modele de mască și scutul facial folosit singur sunt mai puțin eficiente în oprirea trasmiterii COVID-19 prin aerosoli, arată un studiu recent.

Un studiu recent, realizat de trei cercetători, Siddhartha Verma, Manhar Dhanak și John Frankenfield, a demonstrat că vizierele și măștile cu valvă, atunci când sunt folosite fără o protecție suplimentară, nu protejează în fața COVID-19, ci sunt chiar mai puțin eficiente decât clasicele măști medicale cu trei straturi.

Studiul, publicat în Physics of Fluids și citate de Liberatatea, arată că particulele eliberate prin tuse nu sunt oprite de vizieră decât inițal, după care aerosolii se pot deplasa cu ușurință în jurul vizierei, intrând în gură, nas și ochi.

„Singure, vizirele nu sunt eficiente în stoparea picăturilor”

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit o pompă manuală pentru a simula efectul tusei și strănutului, respectiv eliberarea de picături de fluid ce pot avea încărcătură virală, către un manechin, iar fluxul a fost măsurat cu un sistem avansat de lasere.

„Scopul principal al vizierelor, atunci când sunt utilizate de personalul medical (împreună cu măștile), este de a proteja de jeturile de aerosoli expulzate de pacienți. Singure, vizirele nu sunt eficiente în stoparea picăturilor ce pot conține încărcătură virală”, susțin autorii studiului, citați de Libertatea.

În ceea ce privește măștile cu valvă, deși ajută purtătorul să respire mai ușor și sunt eficiente în medii încarcate cu noxe și praf, filtrele nu sunt suficient de fine pentru a împiedica trecerea aerosililor care pot conține virusul, arată studiul.

Cum se folosește corect masca

Conform regulilor și recomandărilor de conduită sanitară ale Grupului de Comunicare Strategică, transmise vineri, înainte de începerea anului școlar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, masca trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura.

Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă, a transmis GCS.

GCS recomandă să nu se înlăture masca și nu fie purtată sub bărbie, în special atunci când cel care o poartă vorbește în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.

Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a realizat un infografic pentru a ilustra cum se poartă masca în siguranță.

CNSCBT – Cum să purtăm masca corect by Gandul.info on Scribd

 

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
ALERTĂ pe aeroportul Otopeni! Aproximativ 200 de pasageri în pericol
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce droguri au apărut în ultima vreme pe piață și ce efecte negative au. De...
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
EXCLUSIV: Cum încearcă Dincă să își scape familia basma curată. Șocant ce s-a aflat!
Ce să NU faci la alegeri, dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul...
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide