Studiu nou. Cât de eficiente sunt măștile cu valvă și vizierele împotriva COVID-19

Publicat: 12/09/2020, 11:03

Purtarea măștillor și a viziererelor reduce riscul de răspândire a noului coronavirus, dar anumite modele de mască și scutul facial folosit singur sunt mai puțin eficiente în oprirea trasmiterii COVID-19 prin aerosoli, arată un studiu recent.

Un studiu recent, realizat de trei cercetători, Siddhartha Verma, Manhar Dhanak și John Frankenfield, a demonstrat că vizierele și măștile cu valvă, atunci când sunt folosite fără o protecție suplimentară, nu protejează în fața COVID-19, ci sunt chiar mai puțin eficiente decât clasicele măști medicale cu trei straturi.

Studiul, publicat în Physics of Fluids și citate de Liberatatea, arată că particulele eliberate prin tuse nu sunt oprite de vizieră decât inițal, după care aerosolii se pot deplasa cu ușurință în jurul vizierei, intrând în gură, nas și ochi.

„Singure, vizirele nu sunt eficiente în stoparea picăturilor”

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit o pompă manuală pentru a simula efectul tusei și strănutului, respectiv eliberarea de picături de fluid ce pot avea încărcătură virală, către un manechin, iar fluxul a fost măsurat cu un sistem avansat de lasere.

„Scopul principal al vizierelor, atunci când sunt utilizate de personalul medical (împreună cu măștile), este de a proteja de jeturile de aerosoli expulzate de pacienți. Singure, vizirele nu sunt eficiente în stoparea picăturilor ce pot conține încărcătură virală”, susțin autorii studiului, citați de Libertatea.

În ceea ce privește măștile cu valvă, deși ajută purtătorul să respire mai ușor și sunt eficiente în medii încarcate cu noxe și praf, filtrele nu sunt suficient de fine pentru a împiedica trecerea aerosililor care pot conține virusul, arată studiul.

Cum se folosește corect masca

Conform regulilor și recomandărilor de conduită sanitară ale Grupului de Comunicare Strategică, transmise vineri, înainte de începerea anului școlar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, masca trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura.

Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă, a transmis GCS.

GCS recomandă să nu se înlăture masca și nu fie purtată sub bărbie, în special atunci când cel care o poartă vorbește în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.

Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a realizat un infografic pentru a ilustra cum se poartă masca în siguranță.

CNSCBT – Cum să purtăm masca corect by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?