Prima pagină » Știri » Noi descoperiri despre importanța VITAMINEI D

Noi descoperiri despre importanța VITAMINEI D

Noi descoperiri despre importanța VITAMINEI D

În ultimii ani se poate vorbi de o popularitatea discretă, dar continuă a vitaminei D, ca un element foarte important pentru sănătatea organismului, iar în perioada pandemiei COVID-19, această vitamină a căpătat o importanță și mai mare.

Medicii nu s-au îndoit de funcțiile importante pe care vitamina D le îndeplinește în organism. Vitamina D contribuie favorabil la combaterea rahitismului, bolilor autoimune, bolilor vasculare, diabetului de tip II, obezității și tulburărilor funcțiilor cognitive și infecțiilor. În plus, în prezent se vorbește tot mai mult despre influența vitaminei D asupra răspunsului sistemului imunitar și dezvoltarea infecției cu COVID-19.

Cercetări despre vitamina D

Un nou studiu al experților de la Universitatea din Birmingham relevă faptul că lucrătorii din domeniul sănătății care s-au autoizolat după apariția simptomelor COVID-19 au fost mai predispuși să aibă un deficit de vitamina D. În cadrul studiului, s-au prelevat și analizat probe de sânge de la 392 de lucrători din domeniul sănătății, recrutați în luna mai a acestui an, spre sfârșitul primului val al pandemiei COVID-19. Probele au fost testate inițial pentru a identifica prezența anticorpilor SARS-Cov-2 utilizând un test intern unic elaborat de Serviciul de Imunologie Clinică al Universității în parteneriat cu The Binding Site, înainte de a fi supuse testelor pentru stabilirea concentrației de vitamina D. Dintre cei 392 de lucrători, peste jumătate (55%) aveau anticorpi SARS-Cov-2. Un total de 61 de persoane (15,6%) au prezentat un deficit de vitamina D. Nivelurile de vitamina D au fost mai scăzute la personalul mai tânăr, la bărbați și la cei care aveau un IMC ridicat. De asemenea, rezultatele au arătat că personalul cu deficit de vitamina D a prezentat simptome de dureri ale corpului, dar în mod interesant, nu simptome respiratorii sau tuse continuă. Nivelul de vitamina D a fost, de asemenea, mai mic la personalul care a raportat simptome de febră.

Autorul studiului, profesorul David Thickett de la Institutul Inflammation and Ageing al Universității din Birmingham, a declarat: ”Studiul nostru a arătat că există un risc crescut de infecție cu COVID-19 la lucrătorii din domeniul sănătății care au deficit de vitamina D. Datele noastre se adaugă la dovezile emergente din studii efectuate în Marea Britanie și la nivel global, indicând faptul că indivizii cu COVID-19 sever prezintă un deficit mai mare de vitamina D decât cei cu formă ușoară. În cele din urmă, rezultatele noastre, combinate cu dovezile existente, demonstrează în continuare beneficiile potențiale ale suplimentării cu vitamina D la persoanele cu risc de deficit de vitamina D sau care prezintă deficit, de a atenua potențialul impact COVID-19.”

Un alt articol științific (publicat în The FEBS Journal din 23 iulie 2020) prezintă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel. Este vorba de un studiu la scală largă care arată că nivelul scăzut de vitamina D în plasmă crește riscul de infecție COVID-19, precum și probabilitatea spitalizării din cauza evoluției severe a bolii. Din punct de vedere statistic, participanții la studiu care au contractat COVID-19 aveau 50% mai multe șanse să dezvolte niveluri scăzute de vitamina D decât un grup similar de oameni sănătoși. Practic, concluzia studiilor a fost:”O sarcină importantă pentru medici pare să fie testarea vitaminei D și menținerea unui nivel normal de vitamina D în cazul pacienților depistați cu COVID-19. ”

Prudență necesară și continuarea cercetărilor

Oamenii de știință subliniază, însă, că vitamina D nu împiedică infectarea pacienților, ci scade riscul de producere a complicațiilor și a decesului la persoanele deja infectate. De asemenea, nu este evident dacă ar trebui ca toată lumea să utilizeze suplimente cu vitamina D ca metodă de prevenție. Cercetătorii avertizează că supradozarea cu vitamina D poate avea efecte adverse grave. Este greu de spus ce doză va fi cea mai eficientă în cazul COVID-19. Cu toate acestea, o suplimentare corespunzătoare poate juca un rol semnificativ în prevenirea complicațiilor, în special la persoanele în vârstă, care sunt predispuse la deficit de vitamina D.

Surse – University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, https://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2020/10/vitamin-d-deficiency-increased-risk-of-covid-in-healthcare-workers-new-uk-study-shows.aspx; Eugene Merzon, Dmitry Tworowski, Alessandro Gorohovski, Shlomo Vinker, Avivit Golan Cohen, Ilan Green, Milana Frenkel Morgenstern “Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based study” The FEBS Journal, 23 July 2020

Mediafax
Horoscop 11 iulie 2025: Ce zodie riscă să-și piardă calmul și cine primește vești legate de bani
Digi24
Luptători români, răniți în Ucraina în urma unui atac rusesc. Mașina le-a fost lovită de o dronă
Cancan.ro
Caz de antrax la spitalul Matei Balș! Mama a murit, iar fiul suferă în spital. Cum au luat boala
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
De ce îngenunchează premierul Albaniei în fața Giorgiei Meloni, la fiecare întâlnire publică
Mediafax
Caz de malarie confirmat în București. Pacientul nu a călătorit recent în străinătate
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Un bărbat spune că trăiește mai bine după ce a renunțat la job ca să adune reciclabile: Mănânc zilnic la restaurant
Digi24
VIDEO Culmea beneficiilor într-o companie de stat: spor de femeie și la bărbați. Ministrul Energiei: „Am trimis corpul de control”
Cancan.ro
Irina Columbeanu a spus adevărul despre Mr. Pink! Cum se comportă bărbatul cu fiica Monicăi Gabor
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
StirileKanalD
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
KanalD
Anastasia, o elevă din Argeș, a uimit întregul județ cu notele obținute la Evaluarea Națională 2025, după contestații! Ce note primise inițial
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Efectele eliminării subvențiilor RABLA 2025 pentru România - „Impactul este direct și sever”
Descopera.ro
Un mare mister al omenirii, aproape de rezolvare
Capital.ro
Interzis pentru românii care au casă la curte. Vecinul te poate reclama la primărie
Evz.ro
Zodii care dramatizează mereu. Fac din țânțar armăsar
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
O tânără mămică de gemene, în vârstă de 24 de ani, s-a stins din viață după ce a fost mutată la mai multe spitale, în urma unei operații de cezariană!
RadioImpuls
Cea mai frumoasă plajă urbană se află pe malul Someșului, în Cluj-Napoca! E chill, e verde, e ca hitul verii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial