Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie! Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)

Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie! Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)
Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie. Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)
Publicat: 26/11/2020, 10:30
Actualizat: 26/11/2020, 10:34

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, explică într-un radiografie pentru GÂNDUL.RO ce se va întâmpla în luna decembrie, în contextul pandemiei de coronavirus. Epidemiologul avertizează că, deși numărul cazurilor de coronavirus va scădea, curba deceselor va fi abia în scădere spre sfârșitul lunii decembrie. Totodată, cercetătorul Jurma spune că la începutul lunii decembrie vom înregistra peste 200 de decese COVID-19 pe zi.

„Mă aștept ca de săptămâna viitoare să depășim 200 de decese pe zi și să urce spre 230. Acest vârf de decese va fi la mijlocul lunii decembrie. În medie vom avea aproape 1400 de decese în fiecare săptămână. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru că nu am luat măsurile la timp”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

„Probabil ne vom menține în următoarele zile în jurul acestei valori de 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi (+/- 500 de cazuri), pe finalul săptămânii acesteia. De altfel, se conturează cel puțin la nivelul datelor oficiale o posibilitate să avem o scădere a numărului de cazuri săptămâna viitoare”, spune medicul Jurma.

Scenariile pentru luna decembrie

Pentru luna decembrie avem o situație greu de prezis, în sensul că dacă vom avea o medie națională în scădere, și acesta este cel mai optimist scenariu pe care îl urmăresc, faptul că aceasta curbă pe care noi o vedem va fi în scădere, în condițiile în care măsurile luate pe 9 noiembrie ar avea efectul unui lockdown mai serios. Dacă această curbă descendentă se manifestă, atunci numărul de cazuri va continua să scadă, pe 30-31 decembrie am ajunge la sub 5000 de cazuri  pe zi.Un scenariu mai realist este că se va menține un soi de platou ușor descendent în care vom coborî ceva mai lent, între 8 și 9000 de cazuri. Iar un scenariu pesimist, după alegeri, această mobilizare masivă care are loc din punct de vedere social de sărbători, vizite, cumpărături, nu va fi foarte benefică pentru împrăștierea virusului și vom avea un val de creșteri”, explică Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

În ceea ce privește testarea în masă, cercetătorul spune că în acest stadiu ar fi inutilă: „Nu ar face decât să ne spună ceea ce știm deja. Scopul testelor în faza de prevenție este să ne spună ceea ce nu știm. Unde sunt acei oameni care sunt infectați, care procent din populație, de aceea este important să testăm masiv pentru a stinge aceste microfocare”, mai spune medicul Jurma.

Jurma: Populația, mai matură decât clasa politică

Din punct de vedere epidemiologic, cercetătorul Jurma spune că o carantină este necesară la nivel național: „Epidemia este la un stadiu politic, iar politicul pare să fie total ignorant în privința urgenței epidemiologice.Pe lângă corupție și pensii speciale, în programale de guvernare nu apare nimic legat de pandemie. Nu știm efectiv  ce ne așteaptă. Populația este mai matură decât clasa politică. Și în sondaje vedem că românii sunt pregătiți pentru o carantină după alegeri. Maturitatea populației este mult mai mare decât cea a clasei politice”, spune medicul.

Crăciunul și pandemia

Epidemiologul Jurma le recomandă românilor care își vor vizita familiile de sărbători să stea cel puțin o săptămână înainte în izolare.

„Am fi putut proteja aceste sărbători. Putem să stăm noi puțin timp în izolare, o săptămână măcar. Astfel încât să avem o minimă certitudine că este în regulă să ne vedem. Aici este locul unde ne putem organiza noi între noi”, mai spune medicul Jurma.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară