Dr. Valeriu Gheorghiţă: Cetăţenii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată / 30% dintre medici nu vor să se vaccineze

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Cetăţenii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată / 30% dintre medici nu vor să se vaccineze
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, anunț despre începerea școlii: Ce se va întâmpla dacă profesorii nu se vaccinează / Foto: GÂNDUL LIVE
Publicat: 30/11/2020, 07:18

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a vorbit, duminică, despre vaccinarea populației din România, în funcție de grupele de priorități. Gheorghiță a reiterat estimarea potrivit căreia primele doze de vaccin vor ajunge în România la finele lunii viitoare.

„Dacă până acum am asistat aproape neputincioşi la evoluţia acestei pandemii, acum se pare că, prin apariţia acestor vaccinuri, putem să recăpătăm controlul asupra vieţilor noastre. Foarte probabil, până la finele anului cel puţin un vaccin va îndeplini criteriile de siguranţă, de siguranţă şi eficacitate.

Cererea depăşeşte, în prezent, cu mult, capacitatea de producţie. În momentul în care se va scala această capacitate de producţie, disponibilitatea acestor vaccinuri va creşte şi vom putea atinge imunizarea tuturor categoriilor de populaţie (…) Există Registrul Naţional electronic al Vaccinărilor, în care va fi introdusă fiecare persoană vaccinată.

Supraveghere de lungă durată

Pentru evaluarea eficienţei vaccinului, se va face o supraveghere de lungă durată. Când o persoană va fi diagnosticată cu COVID-19, prima întrebare va fi dacă a fost sau nu vaccinată (…) Date din studiile clinice de fază 3 arată o eficacitate de 90-95 la sută, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane, cel puţin, sunt protejate faţă de îmbolnăvirea cu COVID-19”, a menţionat medicul la Antena 3.

Sistemul de programare este esențial

„Noi creăm mecanismele care să facă aproape imposibil acest lucru. În vederea vaccinării, fiecare persoană va fi programată pe o platformă unică, accesibilă tuturor. Ne dorim această transparenţă în care, în funcţie de etapa de vaccinare în care ne aflăm, vor fi listate categoriile de persoane care desfăşoară diverse activităţi: sistemul medical, sistemul de asistenţă socială, persoane vulnerabile, angajaţi în servicii esenţiale etc.

Sistemul de programare este esenţial. Vaccinul vine în flacoane multi-doză şi este important să avem o trasabilitate (posibilitatea de urmărire şi cercetare a istoricului, n.r.) a fiecărei persoane care vine la un centru de vaccinare, pentru a reduce la minim posibilitatea de irosire a dozelor prin flacoane care ar putea rămâne neutilizate. Pe de altă parte, ne dorim să evităm aglomerările la centrele de vaccinare”, a mai precizat Gheorghiţă.

Motivul pentru care unele cadre medicale nu vor să se vaccineze

Cei mai mulți medici vor să se vaccineze anti-Covid, dar există și excepții (30%), care nu intenționează, deocamdată, să facă acest lucru.

„Date preliminare colectate din teritoriu indică o rată de acceptare de 80 la sută pentru medicii din reţeaua de medicină primară şi de peste 80 la sută pentru asistenţii medicali. În ceea ce priveşte personalul medical din spitale, vorbim de o rată de acceptare de 70 la sută la medici şi 50 la sută la asistenţii medicali, cu menţiunea că există spitale unde sunt îngrijiţi bolnavii cu SARS-CoV-2 şi unde rata este de peste 90 – 95 la sută. Când vom avea mai multe informaţii despre vaccinuri, sunt convins că nivelul de acceptare şi dorinţa de vaccinare vor fi mult mai mari (…) Nu este necesară testarea înainte de vaccinare. E important ca la momentul vaccinării persoana să nu aibă o boală acută febrilă, să nu aibă o boală manifestă clinic. Dacă, ipotetic, o persoană are o infecţie cu manifestare asimptomatică şi este vaccinată nu se întâmplă absolut nimic”, a precizat medicul infecționist.

Simptomaticii nu vor fi vaccinaţi, ci trimişi la evaluare

„Dacă persoana care se prezintă are simptomatologie respiratorie, evident, nu se va vaccina. Va fi îndrumată pentru evaluare şi stabilirea unui diagnostic concret.”

„Vaccinul şi vaccinarea reprezintă una dintre cele mai sigure soluţii – şi cea mai rapidă şi mai eficientă – pentru revenirea la normalitate. Este cea mai bună veste din acest an faptul că vom putea avea acces, cu probabilitate mare, la un vaccin care să îndeplinească toate standardele de siguranţă, calitate şi eficacitare.”, a transmis Gheorghiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice