Cânepa, în atenția DIICOT: Orice produs care conţine THC, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog. 23 de percheziții au fost efectuate marți

Cânepa, în atenția DIICOT: Orice produs care conţine THC, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog. 23 de percheziții au fost efectuate marți
Publicat: 19/01/2021, 19:47
Actualizat: 19/01/2021, 19:48

În cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcţioneze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD).

DIICOT precizează că 9 – Tetrahidrocanabinol (9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, iar canabisul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc.

23 de percheziții efectuate marți de DIICOT

DIICOT a transmis  într-un comunicat transmis marţi, după ce procurorii au efectuat 23 de percheziţii în judeţele Braşov, Timiş, Sibiu şi Cluj, la domiciliile unor persoane acuzate că vindeau droguri de risc prin intermediul unor societăţi comerciale/magazine, care promovau produse obţinute din cânepă, pretinzând că ar avea efecte benefice pentru sănătate.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, mai multe persoane au desfășurat activități de trafic de droguri de risc, prin intermediul unor societăți comerciale ce puneau în vânzare produse ce conțineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanță psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis.

Orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale

În fapt, în cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcționeze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD) ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice. Prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul on line, foloseşte drept siglă planta de Cannabis.

În timp ce modalitatea de înfăţişare îmbracă forma unei plante care creează aparenţa unei similitudini cu magazinele de droguri permise (spre exemplu în anumite zone din Olanda), furnizorii promovează produse care au o concentraţie maximă de 0,2% THC, despre care inoculează ideea că ar fi admisă de legislaţia europeană.

În prezent, în România, nu există legislaţie specifică privind punerea pe piaţă a produselor alimentare ce conţin diferite componente/derivate ale plantei Cannabis sativa (seminţe, ulei, făină), nici limite minime/maxime permise sau niveluri de consum zilnic care să fi fost stabilite/însuşite pentru conţinutul de CBD şi THC al produselor alimentare (inclusiv suplimentele alimentare).

Conţinutul autorizat de THC de 0,20% se aplică plantei de Cannabis (cultivată în mod autorizat), nu produsului finit rezultat din aceasta.

Nu există, de asemenea, nici reglementări la nivelul Uniunii Europene care să permită comercializarea de produse din cânepă cu conţinut de THC, indiferent de concentraţie.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe produse alimentare pe bază de cânepă, aproximativ 400 de grame de cannabis, ciuperci halucinogene, 7 comprimate de ecstasy, precum și sumele de 7.500 de euro și 7.900 de lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj, BCCO București, SCCO Ilfov, BCCO Timișoara, SCCO Sibiu și BCCO Ploiești. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice