Imaginile neputinței: Sute de migranți fug din centrele de azil din țară și se întorc la Timișoara. Dominic Fritz: „Încă nu există o soluție concretă” (EXCLUSIV)

Imaginile neputinței: Sute de migranți fug din centrele de azil din țară și se întorc la Timișoara. Dominic Fritz: „Încă nu există o soluție concretă” (EXCLUSIV)
Imaginea neputinței: Sute de migranți fug din centrele de azil din țară și se întorc la Timișoara. Dominic Fritz: „Încă nu există o soluție concretă” Sursă foto: Renașterea.ro
Publicat: 17/02/2021, 21:00

Orașul Timişoara a devenit un punct de tranzit pentru sute de migranţi, cei mai mulţi din Afganistan, care vor să ajungă în țările din Occident, în căutarea unui trai mai bun, departe de război și foamete. Aceștia intră în România trecând frontiera României cu Serbia. 

Migranții transformați în oameni ai străzii

Când sunt găsiți de autoritățile române, ei sunt duși în centrele de azil din țară, după care se întorc în Timișoara și caută case abandonate pentru a avea un adăpost deasupra capului.Următorul pas este trecerea frontierei și drumul către Occident.

GÂNDUL.RO a discutat cu edilul Timișoarei, Dominic Fritz, despre situația migranților care se întorc în Timișoara. Primarul spune că a avut o discuție cu ministrul de Interne pentru a găsi un cadru legal pentru ca aceștia să fie transportați înapoi la centrele de cazare.

Solicitanții de azil după ce sunt transportați la un centru din țară se reîntorc la Timișoara și odată identificați aici, până în prezent, nu există o posibilitate să se facă încă o dată un transport la centru. Asta este ceea ce eu i-am cerut domnului ministru de Interne, care mi-a spus că va analiza o variantă. Ori să se întoarcă cu un autocar din partea poliției sau din partea IGI (Inspectoratul General pentru Imigrări), sau un parteneriat poate cu Ministerul Transporturilor, o variantă prin care aceștia să fie transportați cu trenul și însoțiți de polițiști, spune Dominic Fritz pentru GÂNDUL.RO.

Sursă foto: Renașterea.ro

Edilul Timișoarei spune că instituția pe care o conduce nu poate asigura cazarea imigranților: „Nici nu este rolul nostru. Pentru asta există IGI și ei dețin aceste centre. Autoritatea locală nu are niciun atribut aici. Ceea ce asingurăm noi este carantinarea celor care ajung din Serbia, de când Serbia este zona galbenă, noi asigurăm carantinarea timp de 8-10 zile într-un centrul de-al nostru, pând când aceștia fac un test de COVID care este negativ”, mai spune primarul Fritz.

Fritz: Nu există o soluție concretă

Întrebat de reporterul GÂNDUL.RO câți imigranți se află acum în Timișoara, Fritz spune că sunt câteva sute în centrul IGI: „Pe stradă estimăm că sunt în 100-200 de persoane care stau fără adăpost în Timișoara”.

Ieri am fost la București și am discutat cu domnul ministru Bode, unde au fost prezenți și șefi din poliție, cât și domnul secretar de stat Raed Arafat. Am ridicat această problemă iar domnul ministru a spus că va realiza variante pentru a veni în ajutor. Încă nu există o soluție concretă, trebuie să facă o analiză de cadru legal pentru că solicitanților la azil nu li se poate interzise că circule prin țară, însă dacă nu au un loc de cazare aici, și au altundeva ar trebui să existe o variantă legală pentru a le a asigura transportul acolo unde au cazare, explică edilul Timișoarei, Dominic Fritz.

Casele abandonate din Timișoara

La începutul lunii februarie,  zeci de refugiați au fost descoeperiți de poliția locală într-o casă abandonată din zona Gării. „După ce au fost identificați, nu s-a efectuat niciun transport înapoi la un centru, aceștia migranți și-au găsit adăpost la o altă casă abandonată sau poate chiar s-au întors acolo. Până când poliția și IGI nu asigură transportul către un centru, este un lucru fără finalitate”, mai spune Dominic Fritz.

Sursă foto: Renașterea.ro

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii