Sorin Cîmpeanu, despre susținerea examenelor în format online: Nu există platforme care să ofere garanția că cel care răspunde întrebărilor este cel care ar trebui să o facă

Sorin Cîmpeanu, despre susținerea examenelor în format online: Nu există platforme care să ofere garanția că cel care răspunde întrebărilor este cel care ar trebui să o facă
Sorin Cîmpeanu/ Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 26/02/2021, 08:22
Actualizat: 26/02/2021, 08:23

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat faptul că în prezent examenele online pot fi fraudate de elevi și studenți deoarece nu există platforme securizate prin care să fie verificată identitatea celui care ar trebui să susțină examenul astfel încât să nu îl dea altcineva în locul său.

Sorin Cîmpeanu a punctat, într-o intervenție la Digi24, și faptul că nici profesorii nu au fost instruiți pentru predarea și examinarea în mediul online. Ministrul a făcut referire la cazul celor aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București care ar putea fi exmatriculați pe motiv de fraudare a unor examene.

„Nu există nici măcar acele platforme securizate”

„În niciun caz nu trebuie stigmatizată o instituție, o universitate, care a avut curajul să pună în evidență acest lucru. Din păcate, sunt convins că printre pierderile generate de predarea și examinarea online se regăsește și această posibilitate de fraudare a examenelor online. Dincolo de faptul că profesorii nu au fost formați, pregătiți pentru a preda online, predare care diferă de la alcătuirea conținutului și până la evaluare, nu există nici măcar acele platforme securizate prin care să ai garanția că cel care răspunde întrebărilor tale la examen este cel care trebuie să răspundă”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Educației: „Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiți”

„Există sisteme deja în câteva universități foarte cunoscute în lume care de 4-5 ani practică acest sistem de examinare, dar el necesită o platformă informatică de examinare, necesită pregătirea specială a cadrelor didactice pentru a uitiliza această platformă. Nu există în România. Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiți. Sunt și alte lucruri de natură juridică. Pentru a avea garanția că cel care răspunde întrebărilor este într-adevăr elevul sau studentul care trebuie să răspundă, trebuie ca acela să fie de acord să dea control examinatorului asupra propriului laptop. Au fost foarte multe situații în care au fost elevi sau studenți care n-au acceptat să deschidă camerele”, a mai susținut Sorin Cîmpeanu.

„Digitalizarea va fi extrem de importantă”

„Există o componentă a digitalizării educației pentru care am avut negocieri inclusiv în cursul zilei de astăzi și care este importantă nu numai prin prisma oportunității pe care ne-o oferă Planul Național de Redresare și Reziliență, de a adăuga resurse financiare alocate educației, ci și prin prisma viitorului educației, pentru că ne vom îndrepta către aceste forme de predare și de examinare mult mai mult decât până acum. În domeniile care se pretează, vă garantez că se va merge către acest lucru și digitalizarea va fi extrem de importantă”, a afirmat ministrul Educației.

E scandal la Facultatea de Drept din București, unde aproape 50 de studenți riscă să fie exmatriculați!

Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București ar putea fi exmatriculați pe motiv de fraudare a unor examene.

În acest context, decanul Facultății de Drept a Universității București, Răzvan Dincă, a explicat pentru Edupedu.ro că este o premieră în istoria unității și că a fost șocat să constate amploarea fenomenului și totodată organizarea studenților, care au profitat de pandemie și de sistemul de examinare online creând grupuri de comunicare paralele în care rezolvau în comun subiectele de examen.

Scandalul vine în momentul în care studenții respectivi se pregătesc pentru viitoare cariere în magistratură sau avocatură, tocmai de ceea decanului i se pare inadmisibil ca tocmai ei să apeleze la asemenea metode de a promova examenele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator