Animalele „în surplus” din grădinile zoologice ar putea fi sacrificate, vânate și folosite pentru circ. Doi deputați români propun modificarea legislației

Animalele „în surplus” din grădinile zoologice ar putea fi sacrificate, vânate și folosite pentru circ. Doi deputați români propun modificarea legislației
Animalele „în surplus” din grădinile zoologice ar putea fi sacrificate, vânate și folosite pentru circ. Doi deputați români propun modificarea legislației
Publicat: 04/03/2021, 17:58
Actualizat: 04/03/2021, 23:50

Surplusul de exemplare  din speciile sălbatice din grădinile zoologice ar putea fi sacrificate, vânate și folosite pentru circ. O  modificare a Legii Grădinilor zoologice și acvariilor publice ar putea  permite ca sacrificarea animalelor  din grădinile zoologice, conform unui amendament propus de doi deputati.

Doi deputați propun sacrificarea animalelor „în surplus” din grădinile zoologice

Potrivit Digi24, deputatii care au propus modificarea Legii grădinilor zoologice si acvariilor publice sunt Calotă Florică Ică și Maria Stoian, deputați PNL. Potrivit amendamentului, surrplusul de exemplare din speciile sălbatice, provenite din înmulțirea în captivitate, ar urma să fie folosit pentru repopularea complexurilor de vânătoare și circurilor.

Surplusul prevăzut la art.12 alin.(2) lit.b) poate fi folosit pentru popularea/repopularea complexurilor de vânătoare, manejurilor si circurilor sau vândut pentru sacrificare unităților autorizate în acest sens”.

Prin vânzarea animalelor sălbatice s-ar asigura grădinilor zoologice, „efecte pozitive asupra animalelor rămase” și asupra activității economice a grădinilor zoologice.

„Surplusul de exemplare din speciile sălbatice provenite din înmulțirea in captivitate, pentru care condițiile de păstrare în grădinile zoologice nu mai sunt conforme, fiind refuzat în scris transferul acestora la alte unități similare”.

BBC: Câte animale sănătoase sunt sacrificate în grădinile zoologice?

Oricât de reprobabilă moral pare practica uciderii animalelor excedentare, este o realitate și face parte din difeite negocieri pentru multe grădini zoologice. Într-un eseu al BBC News de Hannah Barnes, intitulat „Câte animale sănătoase sunt sacrificate în grădinile zoologice? aflăm: că una dintre părțile implicate, Grădina Zoologică și Acvariilor nu publică aceste înregistrări și nu face publicitate numărului de animale sănătoase care au fost sacrificate, dar directorul executiv, dr. Lesley Dickie, estimează că undeva între 3.000 și 5.000 de animale sunt „gestionate-eutanasiate” în grădinile zoologice din Europa.

Potrivit World of Online Zoo Animal Exchange, aceste  animale sunt adesea vândute și tranzacționate printr-o bază de date online: Asociația Grădinilor Zoologice și Acvariilor (AZA) Animal Exchange.

Controverse în ceea ce privește vânzarea animalelor sacrificate din grădinile zoologice

Deși grădinile zoologice promovează frecvent conservarea speciilor pe cale de dispariție prin declarațiile lor de misiune, bunăstarea animalelor ia adesea un loc în spate atunci când valoarea monetară a unui anumit animal nu mai merită timpul și energia pe care grădina zoologică le investește. Dacă nu sunteți cineva care achiziționează abonamente sezoniere la grădina zoologică care vizitează de mai multe ori pe tot parcursul anului, tranzacțiile  cu animale sunt de obicei trecute cu vederea, deoarece publicul nu observă când un animal dispare sau este înlocuit. Ca o sursă presupusă a fi de renume, grădinile zoologice susțin că tratează și intermediază doar cu instituții acreditate de Asociația Americană a Grădinii Zoologice și a Acvariului care apreciază bunăstarea animalului.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, s-au făcut multe reclamații împotriva unui număr de instituții care au vândut animale, fie direct, fie indirect, unor persoane sau instituții care nu au în vedere interesele cele mai bune ale animalelor. Unele animale sunt vândute direct în rezerve de vânat, în timp ce altele sunt aduse la licitație. Traseul unde merg animalele nu este întotdeauna ușor accesibil și majoritatea cazurilor care expun aceste tranzacții au fost prin muncă sub acoperire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale