Datele legate de testarea și vaccinarea COVID-19, mărul discordiei dintre autorități: „Vom ajunge la un milion de cazuri COVID-19 la începutul lunii viitoare” (EXCLUSIV)

Datele legate de testarea și vaccinarea COVID-19, mărul discordiei dintre autorități: „Vom ajunge la un milion de cazuri COVID-19 la începutul lunii viitoare” (EXCLUSIV)
Publicat: 10/03/2021, 17:32
Actualizat: 10/03/2021, 19:19

Publicarea de către Ministerul Sănătăţii a datelor legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare județ i-a nemulțumit pe mulți dintre oficiali. Experții în sănătate spun, în schimb, că transparentizarea cifrelor în ceea ce privește vaccinarea și testarea populației este un proces important: „Nu cred că există o mușamalizare a datelor, ci este descurajată colectarea lor. Ne asumăm riscuri mai mari menținând județe întregi în scenariul verde, iar testarea în sine va rămâne o piatră de încercare”, explică pentru GÂNDUL.RO cercetătorul Octavian Jurma, epidemiologul care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei.

Premierul Florin Cîțu declara că va trimite corpul de control al Guvernului cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătății, după ce săptămâna trecută instituția condusă de Vlad Voiculescu a publicat pe 4 martie, în premieră, datele legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare jude.

Datele legate de testările COVID, mărul discordiei dintre autorități

La rândul său, cordonatorul campaniei de vaccinare Valergiu Gheorghiță afirma, marți, că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare.

Totodată, medicul Gheorghiță susține, că în opinia sa, aceste date trebuie validate ”înainte de a fi puse în mediul online” pentru că pot fi „erori de selectare” în centrele de vaccinare șo pot apărea ”interpretări eronate”.

În schimb, ministrul de Interne, Lucian Bode, declara la TVR că în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor: „Nu mi se pare normal să dăm publicității”, spune ministrul Bode.

Spre exemplu, DSP Vrancea anunța că a făcut 1.118 teste pentru COVID-19 în ultima săptămână, după ce datele publicate joi seara de Ministerul Sănătății arătau că județul a făcut sub 30 de teste în trei zile. Datele pot fi consultate aici.

Jurma: „Ministerul Sănătății a început un proiect foarte important de transparentizare”

A devenit foarte clar încă din luna noiembrie că România, ca strategie în privința pandemiei, se va axa exclusiv pe vaccinare și că orice altă tentativă de a solicita măsuri suplimentare va fi ignorată sau chiar negată. A devenit evident atât în România cât și în alte părți că pandemia are două componente: una biologică, văzută în spitale prin răspândirea virusului și prin infectare pe cale genetică și o altă cale prin care pandemia se extinde și reușește să ne învingă măsurile de apărare, una câte una, este această infodemie. Această comunicare, această poziționare de parte scepticilor și negaționiștilor este una sfidătoare, ținând cont că s-a acceptat doar interzicerea circulației până la ora 22, iar celelalte măsuri precum închiderea mall-urilor în weekend nu. Ministerul Sănătății a început un proiect foarte important de transparentizare. Acest demers a fost important și din punct de vedere al câștigării încrederii. În ciuda acestor minorități de negaționiști și sceptici sunt foarte mulți oameni responsabili”, spune epidemiologul Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

Jurma: „Pandemia a fost politizată”

În opinia epidemiologului, comunicarea pe perioada pandemiei a fost una politizată: „A devenit evident că pandemia este politizată încă dinainte de alegeri. Pandemia a fost politizată imediat după relaxarea din luna mai. Din acel moment în numele Guvernului au comunicat doar politicienii. Singurul a fost domnul Raed Arafat care, de obicei, vine cu „veștile proaste” pentru că are un impact negativ. Este scos în față pentru a „încasa” loviturile negative de imagine tocmai pentru că nu este afiliat politic, dar în același timp este subordonat Guvernului”, mai spune epidemiologul Octavian Jurma.

Jurma: „Vom ajunge la un milion de cazuri COVID-19 la începutul lunii viitoare”

Premierul Florin Cîțu spune că au existat propuneri pentru introducerea mai multor noi restricții, printre care închiderea mall-urilor în weekend, pe care însă nu le-a acceptat. El susține că singura măsură care va fi luată vizează interzicerea circulaţiei după ora 22.00, în loc de ora 23.00, cum este acum.

„E destul de riscant să îți asumi rolul acesta de ”medic-șef” al țării. În situația în care suntem deja în săptămâna a treia de la debutul valului trei. Problema cu aceste valuri pe care mulți nu o înteleg este că o creștere exponențială pare  subestimată față de așteptările noastre, însă în cele mai multe cazuri, 80% din volumul cazuri se vor acumula și cu valul doi în ultimele 20% din interval. Am avut acea perioadă în care s-a dublat într-o lună de la 250 la 500 de mii. Odată ce intrăm în această rată de dublare și o să trecem pragul de un milion de cazuri în România, probabil la începutul lunii viitoare, cu spitalele în situația în care sunt, cu semnalele de alarmă pe care le trag medicii, avem acum o situație în care nimeni nu-i mai ascultă nici pe medici pentru că sunt contraziși de autorități”, mai spune epidemiologul.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ