Palatul Cantacuzino, construit de „Nababul”, se degradează tot mai mult. Casa Memorială „George Enescu” a ajuns și ea în paragină | Foto – Video

Publicat: 10/06/2021, 09:00

Una dintre cele mai frumoase clădiri din București, un adevărat simbol al Capitalei, Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, este aproape în paragină. Mai mult, Casa Memorială George Enescu, unde a locuit marele compozitor, care se află în curtea Palatului, este într-o stare avansată de degradare. Deși este o licitație în derulare pentru consolidarea Palatului, Ministerul Culturii nu a reușit să stabilească până în prezent un câștigător, din cauza mai multor contestații.

Superbul Palat de pe Calea Victoriei, construit între anii 1901-1903 după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit ,,Nababul”, a ajuns acum aproape de paragină, cu pereții scorojiți și cu elementele decorative degradate și măcinate de timp.

În curtea clădirii construite în stil academist francez, care adăpostește în prezent Muzeul George Enescu, se găsește și Casa Memorială a marelui compozitor, dar care arată deplorabil, cu o scară exterioară sprijinită în mai multe șipci.

Și ca o încununare a disprețului față de monumentele istorice din București, clădirea, denumită și „Casa cu Lei”, are montate la mansardă mai multe termopane albe, dreptunghiulare, așezate pe frumoasele arcade ale bijuteriei arhitecturale.

Gardul Palatului Cantacuzino se poate prăbuși pe trotuar

Mai mult, gardul Palatului pare că se prăbușește pe trotuarul de pe Calea Victoriei.

Ministerul Culturii a organizat încă din 2018 o licitație pentru consolidarea Palatului și a Casei Memoriale George Enescu, dar care încă este în desfășurare.

„Cu privire la procedura de licitație deschisă organizată pentru atribuirea contractului de Execuție lucrări pentru obiectivul de investiție «Consolidare, restaurare și amenajare Muzeul Naţional ”George Enescu” – Palatul Cantacuzino, Casa memorială și Anexa», precizăm că procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului de execuție lucrări pentru obiectivul anterior menționat a fost inițiată în data de 09.02.2018. În perioada 2018-2020 procedura de achiziție a fost contestată de mai multe ori de către părțile implicate”, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii, la solicitarea Gândul.ro.

Procedura de licitație deschisă a fost organizată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Managament a Proiectului, iar valoarea investiției este de aproape 7 milioane de euro.

„Lucrările necesare sunt specifice intervențiilor asupra unui monument istoric, respectiv lucrări de consolidare structură, restaurare elemente de arhitectură și componente artistice și reabilitare sisteme de instalații”, mai spun reprezentanții Ministerului Culturii.

Din momentul în care se va declara un câștigător al proiectului, lucrările vor mai dura 2 ani.

„Din 2018, au fost mai multe contestații și procese, dar procedura este aproape de finalizare, și în curând se va declara un câștigător. Au fost doi participanți principali și s-au contestat succesiv, după care s-a mers mai departe în justiție în legătură cu mai multe detalii tehnice din caietul de sarcini”, a declarat, pentru Gândul, Bogdan Trîmbaciu, directorul Unitații de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

Muzeul George Enescu, deschis în Palat din 1956

După moartea „Nababului”, din anul 1913, Palatul a intrat în posesia fiului său, Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria Rosetti-Tescanu.

Maria Rosetti s-a căsătorit, după moartea lui Mihail G. Cantacuzino, cu marele compozitor George Enescu, în anul 1937. Cei doi au locuit între 1945-1946 în casa din spatele palatului, devenită ulterior Casa Memorială.

În anii ’40, Palatul a adăpostit sediul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, iar apoi, din 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice. După moartea lui George Enescu, din 1955, Maria Rosetti a donat Palatul statului român, cu scopul înfiinţării muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din 19 iunie 1956, aici funcţionează Muzeul „George Enescu”.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple