Sondaj. Care sunt primele trei mari priorități economice în opinia top managerilor români. Două treimi dintre aceștia cred că economia își va revenit total în următoarele 12 luni

Sondaj. Care sunt primele trei mari priorități economice în opinia top managerilor români. Două treimi dintre aceștia cred că economia își va revenit total în următoarele 12 luni
Publicat: 10/06/2021, 14:47
Actualizat: 10/06/2021, 14:50

La peste un an de la declanșarea pandemiei din martie 2020, directorii generali ai unor companii din România rămân optimiști vizavi de evoluția economiei naționale și consideră că în următoarele 12 luni se vor consemna rezultate peste asteptări, potrivit celui mai recent sondaj al companiei de consultanță PwC.

În opinia acestora, eficientizarea sistemului fiscal, dezvoltarea infrastructurii și recrutarea forței de muncă înalt calificată și adaptabilă sunt punctele de plecare în aplicarea strategiei economice pentru anul în curs și pe termen mediu, pentru depășirea dificultăților determinate de pandemie și reluarea creșterii economice.

Top trei priorități pe care ar trebui să le aibă Guvernul

  • Crearea unui sistem fiscal eficient: 71%.
  • Infrastructura adecvată: 68%.
  • Forță de muncă înalt calificată și adaptabilă: 61%.

Desfășurat în lunile ianuarie și februarie 2021, CEO Survey a consemnat opiniile a 174 de directori generali din România. De altfel, optimismul privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenți considerând că situația economică se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, potrivit raportului amintit. Pe de altă parte, deși sunt mai optimiști decât în anii anteriori, directorii generali din România se dovedesc a fi mai prudenți în previziuni decât omologii lor de la nivel global (76%) și din Europa Centrală și de Est (64%).

Directorii generali din România transmit un mesaj clar autorităților că sunt în continuare foarte preocupați de evoluția pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale în creștere și de reglementarea excesivă – Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România

Amenințări la adresa creșterii economice, în opinia directorilor generali, sunt considerate a fi:

  • apariția pandemiilor (67%)
  • politica fiscală incertă (57%)
  • povara fiscală în creștere (51%)
  • incertitudinea privind politicile publice (50%)
  • supra-reglementarea (46%).

Preocupările top managerilor generali din lume sunt ușor diferite însă ori completate de alt gen de aspecte. Cifrele, care exprimă gradul de îngrijorare printre directorii români, sunt ușor diferite de cele înregistrate la nivel global, unde principalele îngrijorări ale executivilor sunt: pandemiile (52%), amenințările cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) și creșterea economică incertă (35%).

Pandemia (58%) și suprareglementarea (39%) se regăsesc și în topul amenințărilor menționate de liderii de companii din regiune, unde top cinci este completat cu aspecte privind incertitudinea geopolitică (39%), disponibilitatea personalului cu abilități-cheie (38%) și volatilitatea cursului valutar (38%).

Peste jumătate (53%) dintre directorii generali cred că modificările de politică fiscală cauzate de majorarea nivelului datoriei publice din timpul crizei sanitare ar putea determina o creștere a obligațiilor fiscale totale ale organizațiilor. De asemenea, aceste modificări vor putea conduce la o reconsiderare a structurii costurilor, cred 77% dintre directorii generali, precum și la un impact asupra procesului de planificare și luare a deciziilor, susțin 66% dintre aceștia.

Prudență privind planurile de creștere

Potrivit studiului, pe fondul contextului generat de pandemie, organizațiile vor continua să se bazeze preponderent pe propriile resurse pentru a stimula creșterea veniturilor în următoarele 12 luni. Prin urmare, 74% dintre directorii generali din România au declarat at că se vor  concentra pe eficiența operațională. Doar 17% dintre respondenți iau în considerare noi fuziuni și achiziții pentru a stimula creșterea, comparativ cu 38% la nivel global, în timp ce 3% intenționează să vândă o afacere (față de 13% la nivel global).

Pe fondul accelerării procesului de transformare digitală, au crescut îngrijorările cu privire la amenințările cibernetice și dezinformare. În acest context, circa jumătate dintre directorii generali din România au în plan creșteri de două cifre ale investițiilor în transformarea digitală.

Forța de muncă rămâne o prioritate și o presiune

În ciuda crizei cauzate de pandemie, circa doi din cinci directori generali afirmă că au reușit să păstreze relativ constant numărul de angajați în ultimele 12 luni.

În același timp, 30% susțin că numărul de angajați din organizațiile lor a crescut în ultimele 12 luni, ponderea lor fiind mai mare decât la nivel global (24%) și regional (25%), iar un procent apropiat (31%) declară că efectivul salariaților a scăzut în ultimul an. La nivel global 38% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să renunțe la o parte dintre angajați.

Deși admit că este o provocare tot mai mare să găsească pe piață angajați talentați și, în ciuda unor predicții cu privire la faptul că tehnologia va transforma radical anumite meserii, directorii generali rămân în general optimiști cu privire la majorarea numărului de angajați din organizațiile lor în următoarele 12 luni.  Totuși,

Pentru 41% dintre top managerii români, prioritatea este creșterea productivității prin automatizare și tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizații

În următorii trei ani însă crește gradul de optimism în privința majorării numărului de angajați, opt din zece directori generali din România estimând o creștere a numărului de salariați. Aproape o treime dintre directorii generali din România își propun să crească competitivitatea afacerii prin oferirea unor aranjamente de lucru flexibile și asigurarea unui echilibru între muncă și viața personală a angajaților.

Desfășurat în ianuarie și februarie 2021, CEO Survey explorează opiniile a 174 de directori generali din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata