„Soarele artificial” al Chinei a stabilit un nou record în fuziunea nucleară. Ce înseamna asta pentru domeniul energiei – FOTO/VIDEO

„Soarele artificial” al Chinei a stabilit un nou record în fuziunea nucleară. Ce înseamna asta pentru domeniul energiei - FOTO/VIDEO
Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) este unul dintre dispozitivele promițătoare de cercetare a fuziunii nucleare / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 14/06/2021, 10:39

Cercetării chinezi au reușit să stabilească un nou record în ceea ce privește fuziunea nucleară atingând o temperatură de 120 de milioane de grade Celsius pe care au menținut-o pentru 101 secunde.

Echipa de la Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) a stabilit un nou record mondial: temperaturi de 120 de milioane de grade Celsius timp de 101 secunde, potrivit agenției naționale de presă a Chinei, relatează New Atlas.

În fapt, Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) este unul dintre dispozitivele promițătoare de cercetare a fuziunii nucleare care funcționează în întreaga lume și, în ultimii ani, cu ajutorul lui s-au realizat pași importanți în această știință.

Dispozitivul care „mimează” Soarele

Ideea din spatele cercetării fuziunii nucleare este de a recrea procesul pe care Soarele îl folosește pentru a produce cantități monumentale de energie, unde căldura intensă și presiunea se combină pentru a produce plasmă în care nucleii atomici fuzionează la viteze incredibile. Oamenii de știință lucrează cu o serie de dispozitive experimentale pentru a declanșa și studia aceste reacții aici pe Pământ, dar experții consideră tokamak-urile în formă de gogoșă, cum ar fi EST, de la Institutului de Științe Fizice Hefei din China al Academiei de Științe din China, cea mai promițătoare abordare a acestei teme.

Acest tor metalic prezintă o serie de bobine magnetice concepute pentru a menține în loc fluxurile supraîncălzite de plasmă de hidrogen suficient de mult timp pentru ca reacțiile să apară. În 2016, oamenii de știință de la EAST au reușit să încălzească plasma de hidrogen la aproximativ 50 de milioane de grade Celsius și să o susțină timp de 102 secunde. Ulterior, s-a atins în 2018 pragul de 100 de milioane de grade Celsius, de peste șase ori mai fierbinte decât nucleul Soarelui, care a fost menținut timp de aproximativ 10 secunde.

Cea mai recentă rundă de experimente marchează un alt pas înainte pentru cercetători.

„Soarele artificial” al Chinei a stabilit un nou record în fuziunea nucleară. Ce înseamna asta pentru domeniul energiei - FOTO/VIDEO
Cercetătorii au stabilit un nou record încălzind plasma la 120 milioane de grade Celsius și menținând temperatura timp de 101 secunde / Sursă FOTO: Profimedia Images

Record în fuziunea nucleară: S-a atins temperatura de 120 de milioane de grade Celsius, menținută 101 secunde

Potrivit agenției de stat Xinhua, cercetătorii au stabilit un nou record încălzind plasma la 120 milioane de grade Celsius și menținând temperatura timp de 101 secunde. În experimente separate, „Soarele artificial”, așa cum se numește, a încălzit plasma la 160 milioane grade Celsius timp de 20 de secunde. În cele din urmă, obiectivul public al EAST este de a menține plasma la aproximativ 100 de milioane de grade Celsius pentru mai mult de 1.000 de secunde, sau aproximativ 17 minute.

Aceste tipuri de experimente nu sunt concepute pentru a genera electricitate utilizabilă, ci pentru a avansa în domeniul fizicii fuziunii nucleare pentru dispozitivele de generație următoare, cum ar fi ITER, care va fi cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume când va fi finalizat în 2025. La fel ca în EAST, experimentele pe reactorul KSTAR din Coreea, care a stabilit un record mondial prin menținerea plasmei la peste 100 milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde anul trecut, va ajuta la dezvoltarea ITER, care ar urma să funcționeze complet în 2035.

Fuziunea nucleară este curată, sigură și durabilă din punct de vedere ecologic – combustibilul său este o resursă aproape nelimitată, deoarece este pur și simplu hidrogen (care poate fi ușor obținut din apă).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai