Alexandru Rafila, despre tratarea în spitale private cu bani de la CNAS: ”Va fi o coplată substanțială, care nu e controlată” (VIDEO)

Publicat: 18/06/2021, 15:38
Actualizat: 18/06/2021, 15:43

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o la sediul PSD, deputatul Alexandru Rafila a vorbit despre tratamentul efectuat în spitalele private cu bani de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Printr-o ordonanță de urgență, guvernul a decis că se transferă un număr de paturi spitalicești din sistemul public în cel privat.

Alexandru Rafila a precizat, în context, că va fi vorba despre o coplată substanțială care nu poate fi controlată, iar cei care vor apela la o astfel de variantă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

”Prin această ordonanţă de urgență creşte proporţia paturilor alocate sectorului privat, care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contactate de operatorii privaţi poate creşte cu 10%, acest lucru este cuplat cu alt mecanism, trebuie să știe toată lumea, coplata, adică pacienţii care apelează la aceste paturi care sunt finanţate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuţie, iar această contribuţie nu mai este limitată”, a transmis deputatul PSD.

Alexandru Rafila: ”Sectorul public va avea o finanţare mai mică”

Alexandru Rafila a punctat că există ”o problemă” cu această ordonanță de urgență, fiindcă numărul de paturi ”finanțabile” din România este un fix, iar dacă proporția crește în mediul privat, atunci ”accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional”.

Suplimentar, această coplată prevăzută nu mai este ”limitată și controlată”, în urma adoptării ordonanței de urgență.

”Care este problema cu această ordonanţă? În primul rând, numărul total de paturi finanţabile în România (…) este fix, important este să înţelegem că acum proporţia, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea în sectorul privat. (…) Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o coplată substanţială, nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Practic, transmite deputatul PSD, dacă un spital public primeşte finanţare pentru 500 de paturi pentru servicii medicale, iar numărul de paturi în spitalul public se reduce cu 20 sau 25 de paturi, înseamnă că şi finanţarea acelui spital public se reduce cu 5%.

Dacă se reduce finanţarea cu 5%, înseamnă că nu se mai pot asigura plata salariilor sau cheltuielile cu medicamentele, cu materiale sanitare pentru pacienţii acelui spital, pentru că automat contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate este mai mic prin reducerea numărului de paturi.

”Este un mecanism care acum are un impact redus, pentru că nu discutăm de un procent foarte mare de paturi care să impacteze sistemul public, însă dacă această ordonanţă se va replica şi va duce la direcţionarea unui număr tot mai mare de paturi spre sectorul privat, atunci sectorul public va avea o finanţare mai mică”, a menţionat Alexandru Rafila.

”Va fi limitat accesul la serviciile de sănătate”

Ordonanța de urgență are ca efect limitarea accesul la servicii de sănătate, spune Rafila, fiind mic numărul pacienţilor cu o asigurare complementară sau care să își permită să plătească din buzunar costuri suplimentare către sectorul privat.

”În România suntem la 22% ca procent al plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale, 22% din valoarea serviciilor de sănătate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea unui prag care să nu depăşească 15%. Dacă depăşeşti 15% există un pericol evident în ceea ce priveşte modul în care veniturile, bugetele familiilor sunt afectate. Pragul cel mai periculos de alarmă este de 30%”, a mai precizat Alexandru Rafila în timpul conferinței de presă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări