Românii care lucrează în afara granițelor au trimis mai mulți bani în țară decât estima Banca Mondială. Sumele sunt de trei ori mai mari decât investițiile străine

Românii care lucrează în afara granițelor au trimis mai mulți bani în țară decât estima Banca Mondială. Sumele sunt de trei ori mai mari decât investițiile străine
Publicat: 19/06/2021, 18:11
Actualizat: 19/06/2021, 21:56

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, în ciuda pandemiei, nivelul remitențelor, respectiv banii trimiși de emigranți în țara de origine, a înregistrat un declin mai puțin substanțial decât estima. Asfel, dacă scăderea era estimată la 20%, datele colectate au indicat o micșorare de doar 1,6% a remitențelor la nivel global spre țările cu venit scăzut și mediu, respectiv 540 de miliarde de dolari în 2020.

În ceea ce privește România, remitențele trimise în țară de emigranți stabiliți în străinătate au fost de 7,44 miliarde de dolari, date estimative, respectiv 3% din PIB, în scădere față de 8,14 miliarde de dolari, în 2019, arată datele Băncii Mondiale.

„Banca Mondială estimează o reducere semnificativă a remitențelor pe parcursul anului 2020 (cu circa 20%), pe fondul efectelor pandemiei COVID-19 care au condus la diminuarea nivelului salarial și al nivelului de angajare în cazul muncitorilor sezonieri. În cazul României, acestea reprezintă o sursă importantă din veniturile disponibile ale populației, respectiv în PIB (5%, respectiv 3% în anul 2019). Este de așteptat ca revenirea în țară a unui număr ridicat de emigranți, cu consecințe asupra fluxului de remitențe, să genereze efecte negative inclusiv la nivelul soldului balanței de plăți”, arăta și Banca Națională a României, în Raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2020.

Scăderea, la mai puțin de jumătate decât prognozat

Astfel, în ciuda previziunilor Băncii Mondiale din prima parte a anului trecut, de la începutul pandemiei de COVID-19, scăderea este de doar 8,6% față de anul anterior, respectiv aproximativ 700 de milioane de dolari, conform datelor din raportul publicat în luna mai.

Suma estimată pentru anul trecut, de 7,44 miliarde de dolari, respectiv aproximativ 6,22 miliarde de euro, este de peste 3 ori mai mare decât nivelul investițiior străine directe în România de anul trecut.

Investiţiile directe străine în România au însumat 1,9 miliarde de euro milioane euro în anul pandemic 2020, în scădere cu 60,4% comparativ cu 4,849 , miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019, conform datele estimative ale Băncii Naționale a României privind Balanţa de plăţi şi datoria externă în decembrie 2020. Acestea încep să își revină, ajungând, în primele patru luni ale anului curent, la 2,3 miliarde de euro.

Nivelul remitențelor a rămas destul de ridicat, în contextul în care, potrivit declarațiilor premierului și ale ministrului Muncii, de anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, s-au întors în țară între 1 milion și aproximativ 1,3 milioane de români.

Banca Mondială estima, într-un raport din 2018, că între 3 și 5 milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor. Ultimele date ale datele Organizației Națiunilor Unite arată că stocul migranților internaționali  in România era estimat, la jumătatea anului trecut, 3,98 milioane de persoane, în creștere față de 2019.

Pentru anul în curs, la nivel global, Banca Mondială estimează o creștere a remitențelor cu 2,6% în 2021 și 2,2% în anul 2022, pe fondul revenirii economice prognozate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată