Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă, îndemn către deputații europeni români să voteze împotriva Raportului Matic, care își propune să facă avortul un drept garantat în UE

Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă, îndemn către deputații europeni români să voteze împotriva Raportului Matic, care își propune să facă avortul un drept garantat în UE
Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă, îndemn către deputații europeni români să voteze împotriva Raportului Matic, care își propune să facă avortul un drept garantat în UE / Foto: Pixabay.com
Publicat: 23/06/2021, 07:24

Arhiepiscopul Mitropolit de București Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, îi îndeamnă pe deputații europeni români să voteze împotriva Raportului Matic, care este caracterizat ca având o perspectivă „unilaterală” în tot parcursul său, în special cu privire la avort.

„În sesiunea din 23/24 iunie 2021, plenul Parlamentul European este chemat să dezbată şi să voteze Raportul Matic – „Raportul privind situaţia sănătăţii şi drepturilor sexuale şi reproductive în Europa, în cadrul sănătăţii femeilor”, pregătit de deputatul socialist croat Predrag Fred Matic. Solicităm tuturor deputaţilor europeni din România să ia în considerare sensibilitatea şi complexitatea problemei în cauză, atenţionând asupra faptului că, deşi sunt menţionate necesităţi precum asistenţa maternală, accesul la igienă, stoparea violenţei împotriva femeilor, accesul la vaccinuri, Raportul Matic se poziţionează clar în favoarea promovării unei agende ideologice îndreptate împotriva dreptului la viaţă şi a dreptului părinţilor de a se pronunţa asupra educaţiei pe care o primesc copiii lor”, afirmă Aurel Percă.

Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) „constată, cu regret, că proiectul de rezoluţie este caracterizat de o perspectivă unilaterală pe tot parcursul său, în special cu privire la problema avortului, care nu ţine seama pe deplin de situaţiile de viaţă ale persoanelor în cauză şi de drepturile lor umane corespunzătoare”.

„CEDO a afirmat clar că nu există un drept fundamental la avort”

„Obiecţiunea pe motive de conştiinţă este un drept fundamental garantat de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Totodată, CEDO a afirmat foarte clar că nu există un drept fundamental la avort, iar copilul încă nenăscut nu este exclus de la protecţia oferită de dreptul la viaţă garantat de articolul 2 din Convenţie. Biserica Catolică afirmă că ‘fiinţa umană, încă de la concepţia sa, trebuie respectată şi ocrotită în mod absolut în integritatea sa’ (Catehismul Bisericii Catolice, Compendiu, nr. 470)”, arată arhiepiscopul.

„Acţionează dincolo de competenţa sa, abordând aspecte precum sănătatea, educaţia sexuală şi reproducerea, precum şi avortul şi educaţia, care sunt competenţele legislative ale statelor membre. Consideră avortul drept un presupus drept al omului, inexistent în dreptul internaţional, ceea ce încalcă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în sine şi principalele tratate obligatorii, precum şi jurisprudenţa CEDO şi a CJUE”, se arată în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii