GÂNDUL LIVE. Cristian Pîrvulescu, politolog, despre campania de vaccinare anti-COVID: Nu au reușit să combată teoriile conspirației. Nu vor să recunoască că au luat măsuri greșite

Publicat: 24/06/2021, 21:31
Actualizat: 24/06/2021, 23:06

Cristian Pîrvulescu, politolog, a vorbit, în cadrul emisiuni GÂNDUL LIVE, despre campania de vaccinare anti-COVID, dar și despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre demiterea Avocatului Poporului.

„Uitându-ma la campania de vaccinare, am observat că scăderea este drastică. În ritmul acesta, probabil că în 2025 vom reuși să avem cei 70-80% de români vaccinați, petnru a putea întâmpina valul patru. Valul al patrulea va fi un val cu varianta indiană, care pare să fie mult mai contagioasă decât varianta britanică. Și aici vorbim de ipocrizie, la fel ca în cazul educației sexuale în școli. Și virusul există, iar el se va manifesta dacă nu reluăm măsuri de percauție și vă dau un exemplu bun: Israelul, de teama unui nou val, reintroduce restricții. Noul premier al Istraelului a spus că se comportă ca și cum ar fi începutul unui nou val”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

„Nu vor să recunoască că au luat măsuri greșite”

„Am avut un început bun față de țările din Europa Occidentală. Acestea au mers, însă, bătrânește: Au vaccinat persoanele în vârstă, iar dacă vă uitați, acum, la procentele din acele țări, veți vedea că au 90% din persoanele care sunt peste 60 de ani sunt imunizate, iar la noi sunt în jur de 20/25% vaccinate. E adevărat că populația urbană este imunizată, dar este că și cum am avea iluzia că dacă ne-am vaccina toți românii, virusul nu ar mai veni din exterior și nu ar mai cunoaște mutații. Cred că este un blocaj mental, nu vor să recunoască că au luat măsuri greșite, principala fiind ridicarea restricțiilor de la 15 mai, ceea ce a creat impresia că se poate și așa.

Mai mult decât atât, nu au reușit să combată știrile false și teoriile conspirației, care sunt puternice în România și care blochează vaccinarea. Încă sunt state în care lucrurile se iau în serios. Din păcate, în România privim cu foarte mare relaxare ce se va întâmpla în toamnă”, a mai spus el.

Moțiune ce cenzură împotriva Guvernului Cîțu

„Despre faptul că unii parlamentari nu vor vota moțiunea de cenzură, Cristian Pîrvulescu a declarat: „Gândiți-va la situația care a existat la câderea Guverului Dâncilă, când PSD a folosit același mijloc, iar cei care s-au dus și au votat au făcut-o în mod clar, evident. Acum, probabil că datorită tensiunilor din PNL și nu numai, s-ar putea să fie câțiva nemulțumiți. Aritmetic, nu ar fi destui, dar, ma gândesc, ar fi un semnal pe care vor să-l estompeze. Altfel nu-mi dau seama de ce nu ar face exercițiul până la capăt, cu atât mai mult cu cât l-au criticat. Din punctul meu de vedere, este și neconstituțional să obligi un parlamentare să nu voteze, pentru că parlamentarul nu e dependent de partid, ci doar de propria sa conștiință”, spune Cristian Pîrvulescu.

Pîrvulescu a vorbit și despre scrisoarea pe care Marcel Ciolacu a trimis-o şefilor Comisiei Europene, dar și despre întrebările pe care Comisia de la Veneția le-a pus pentru a motiva demiterea Avocatului Poporului.

„Este exact ca moțiunea de cenzură: un exercițiu. Pe de altă parte, să nu uităm un lucru: Comisia de la Veneția a trimis niște întrebări celor doi președinți (președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților), dorind să știe care au fost criteriile legale pe baza cărăra a fost demis Avocatul Poporului. Cred că va fi greu de explicat. Există, din punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, care nu poate să intervină în procesul legislativ din România, dar poate să indice o slăbire a statului de drept, există o suspiciune, iar aceasta se referă la stabilitatea unei instituții care e considerată esențială într-un stat de drept. Asta nu înseamnă că doamna Renate Weber nu a făcut greșeli, dar se încadrau acele erori în articolul din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului privind revocarea? E greu de demonstrat și cred că acesta este și punctul de vedere al Comisiei de la Veneția. Aștept cu nerăbdare să văd răspunsurile celor doi președinți. Din nefericire, se pare că nu reușim să stabilizăm statul de drept.”

„Avocatul Poporului are o funcție importantă într-un stat, el atrage atenția asupra modului în care sunt încălcate drepturile. Problema e: se încadrează revocarea doamnei Weber în limitele legii? În ceea ce privește vârsta constituțională, deși se numesc judecătorii, să știți că nu sunt magistrați. Sunt politicieni care au o experință juridică de minimum 20 de ani”, a precizat Cristian Pîrvulescu, politolog.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit: Unde și la ce...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!
×