Un sindrom care ar fi declanșat de COVID-19 afectează din ce în ce mai mulți copii: „Pur și simplu nu știm cât de gravă este situația”

Un sindrom care ar fi declanșat de COVID-19 afectează din ce în ce mai mulți copii: „Pur și simplu nu știm cât de gravă este situația”
Majoritatea copiilor care suferă de sindromul MIS-C nu prezintă simptome specifice COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/06/2021, 14:06

În India, pandemia COVID-19 face victime și în rândul copiilor întrucât virusul SARS-CoV-2 declanșează un sindrom care le pune viața în pericol. Unii dintre ei ajung chiar pe secțiile de Terapie Intensivă unde duc o luptă între viață și moarte.

În luna iunie a acestui an patru copii din statul indian Maharashtra au fost spitalizați după ce au manifestat simptome precum dificultăți de respirație și tensiune arterială scăzută. Mamele lor contractaseră COVID-19 cu mai bine de o lună în urmă, dar copiii nu au avut simptomele specifice bolii.

Însă, copiii au fost internați într-un spital din Sevagram, unde medicii au descoperit că dezvoltaseră anticorpi COVID-19, ceea ce înseamnă că aceștia contractaseră virusul SARS-CoV-2 chiar dacă nu au avut simptome.

Sindromul rar s-ar declanșa după infectarea cu SARS-CoV-2

În prezent, aceștia se luptă cu o afecțiune rară, inflamatorie și care le pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem (MIS-C). Această afecțiune apare de obicei după patru – șase săptămâni după ce copiii și adolescenții și-au revenit după COVID-19.

La Spitalul Kasturba, doi dintre copiii bolnavi și-au revenit, în timp ce ceilalți doi sunt tratați la terapie intensivă.

„Mi-aș face griji în legătură cu această afecțiune. Pur și simplu nu știm cât de profundă este această problemă. Este îngrijorător că încă nu avem date despre impactul acestei boli în India”, a declarat doctorul SP Kalantri, de la spitalul menționat.

Majoritatea copiilor bolnavi nu prezintă simptome specifice COVID-19

Pe măsură valul doi al pandemiei COVID-19 ia amploare în India, medicii pediatric raportează din ce în ce mai multe cazuri de copii care suferă de acest sindrom. Momentan nu se știe câți copii suferă de MIS-C în întreaga țară, dar, de exeplu, în Statele Unite au fost raportate 4.000 de cazuri și 36 de decese.

Doctorul Dhiren Dupta, medic pediatru pe secția de Terapie Intensivă, a declarat că a tratat peste 75 de pacienți, cu vârste cuprinse între patru și 17 ani, din martie, atunci când a început al doilea val al pandemiei. Acesta lucrează la spitalul Gangaram unde a fost deschisă o secție specială, cu 18 paturi, pentru tratarea sindromului inflamator.

Însă și la sute de kilometri distanță, în orașul Pune, sunt copii care suferă de MIS-C. Doctorul pediatru Aarti Kinikar a văzut 30 de cazuri din luna aprilie – 13 dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, încă se află internați în spital. Majoritatea dintre ei au suferit de miocardită, o boală care se manifestă prin inflamarea mușchiului inimii.

„Cifrele sunt prea mari după al doilea val”, a declarat specialistul.

Care sunt simptomele sindromului inflamator multi-sistem (MIS-C)

Simptomele care apar la început se aseamănă cu cele ale altor boli: febră mare și persistentă, erupție cutanată, ochi roșii, ganglioni limfatici inflamați, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale și letargie.

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani.

„Sindromul este într-adevăr un spectru de afecțiuni de la o boală asemănătoare, Kawasaki, până la insuficiență multi-organică”, potrivit dr. Jhuma Sankar, profesor asociat de pediatrie la Institutul de Științe Medicale All India din Delhi (AIIMS).

Inflamația poate duce la șoc spetic, insuficiență respiratorie și poate afecta mai multe organe, precum inima, ficatul sau rinichii. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, copiii afectați de acest sindrom pot avea și simptome neurologice.

Doctorul Gupta a relatat pentru BBC că 90% din copiii bolnavi pe care i-a tratat nu au prezentat simptome specifice COVID-19, ci au prezentat simptomele sindromului la două-șase săptămâni după ce virusul a fost distrus din organism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”