COVID-19 afectează pielea pacienților! Care sunt principalele manifestări cutante

Redactor:
Maria Stoica
COVID-19 afectează pielea pacienților! Care sunt principalele manifestări cutante
COVID-19 afectează pielea pacienților! Care sunt principalele manifestări cutante / Sursă FOTO: Shutterstock

Infecția cu SARS-COV-2 poate afecta inclusiv pielea paciențilo, explocî Mihaela Panduru, medic primar dermatolog. Medicul a enumerat care sunt manifestările cutanate asociate COVID-19, cronologia manifestărilor cutanate comparativ cu alte simptome COVID 19, dar și durata leziunilor cutanate.

COVID-19 afectează pielea pacienților

În urma studiilor și articolelor analizate, medicul Mihaela Panduru a descoperit, potrivit Mediafax, că 3176 de pacienți au fost incluși în studiile privind manifestările cutanate din COVID 19.

Dintre aceștia, 1491 au fost netestați, dar a fost considerat contextul epidemiologic, 1614 au fost testați și confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar la 71 dintre ei infecția nu a fost evidențiată,

Tipul manifestărilor cutanate observate la pacienții COVID 19. Dintre cei 3176 de pacienți incluși în studiile specifice:

  • 37.7% au prezentat erupție eritematoasă
  • 27.8% au prezentat leziuni acrale
  • 3.9% au prezentat erupție veziculară
  • 1.5% au prezentat livedo/vasculită
  • 0.06% au prezentat modificări unghiale

Erupție eritematoasă

În cazul acestei afecțiuni, așa cum explică dermatologul, cel mai mare procent (69%) dintre pacienți a prezentat erupție maculo-papulară. 29% dintre cei afectați au avut erupție urticariană, iar aproximativ 1% s-au confruntat cu eritem polimorf-like sau alte manifestări cutanate, cum ar fi Sarcoid-like, erupție localizată, eritem al pliurilor sau Kawasaki-like.

Cazurile Kawasaki-like prezintă conjunctivită, cheilită, adică eritem și fisuri la nivelul buzelor, cât și erupție la nivelul extremităților. Leziunile de tip Sarcoid-like sunt reprezentate de erupții constituite din noduli violacei care sunt diseminați la nivelul corpului. Au mai fost raportate și cazuri de tipul eritem nodos, caracterizate prin prezența leziunilor eritematoase nodulare localizate pe fața anterioară a gambelor”, explică medicul Mihaela Panduru.

Erupția veziculară

În cazurile pacienților COVID 19 care au raportat erupție veziculară, 90% dintre aceștia au prezentat manifestări de tip varicela-like, 7% erupție veziculară localizată, iar 3% dintre cazuri au raportat eroziuni orale. Mihaela Panduru spune că formele de varicela-like se caracterizează prin erupție constituită din papule, vezicule și cruste, care sunt diseminate la nivelul întregului corp. În ceea ce privește leziunile orale, acestea au fost prezente ca și eroziuni la nivelul cavității bucale.

Livedo reticularis/Vasculita și modificările unghiale

Specialista aduce în vedere și faptul că au fost raportate cazuri de livedo reticularis/vasculita în cazul pacienților COVID, unde afecțiunea se recunoaște printr-un aspect dantelat al tegumentului. Modificările unghiale raportate se recunosc după o bandă cu un aspect violaceu, care a fost observată la nivelul unghiilor de la nivelul mâinilor.

Cronologia manifestărilor cutanate comparativ cu alte simptome COVID 19

În cadrul informațiilor publicate în articolele de specialitate, Mihaela Panduru spune că se observă faptul că majoritatea manifestările cutanate au apărut după celelalte simptome, 7% au fost raportate concomitent și doar 1% au fost anterior raportate celorlalte simptome.

În cazul leziunilor care au apărut înaintea celorlalte manifestări ale COVID 19, acestea sunt reprezentate de erupția maculo-papulară, de leziunile de tip Chilblain-like, de erupția veziculară și erupția urticariană. În cazul leziunilor care au apărut concomitent cu celelalte manifestări ale bolii provocate de noul coronavirus, la fel, a apărut erupția maculo-papulară și erupția urticariană, acestea fiind cele mai frecvente, în ambele cazuri, după cum semnalează specialista. „În momentul în care există un pacient care are astfel de leziuni, chiar dacă nu are alte manifestări, respiratorii sau digestive, este bine să ne gândim la o posibilă infecție cu virusul SARS COV-2”, precizează dermatologul.

Durata leziunilor cutanate

Medicul primar Mihaela Panduru explică că Livedo reticularis poate să dispară în mai puțin de 24 de ore. Ea precizează că marea majoritate a leziunilor persistă undeva la 1-14 zile și sunt reprezentate de erupția eritematoasă și de erupția veziculară, în timp ce altele pot persista o perioadă mai îndelungată de timp, cum ar fi eritemul nodos și Chilblain-like (14-25 de zile) sau afecțiunile de tip Sarcoid-like și anumite leziuni Chilblain-like, care pot persista mai mult de 25 de zile.

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide