COVID-19 afectează pielea pacienților! Care sunt principalele manifestări cutante

COVID-19 afectează pielea pacienților! Care sunt principalele manifestări cutante
COVID-19 afectează pielea pacienților! Care sunt principalele manifestări cutante / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 14/01/2021, 11:41

Infecția cu SARS-COV-2 poate afecta inclusiv pielea paciențilo, explocî Mihaela Panduru, medic primar dermatolog. Medicul a enumerat care sunt manifestările cutanate asociate COVID-19, cronologia manifestărilor cutanate comparativ cu alte simptome COVID 19, dar și durata leziunilor cutanate.

COVID-19 afectează pielea pacienților

În urma studiilor și articolelor analizate, medicul Mihaela Panduru a descoperit, potrivit Mediafax, că 3176 de pacienți au fost incluși în studiile privind manifestările cutanate din COVID 19.

Dintre aceștia, 1491 au fost netestați, dar a fost considerat contextul epidemiologic, 1614 au fost testați și confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar la 71 dintre ei infecția nu a fost evidențiată,

Tipul manifestărilor cutanate observate la pacienții COVID 19. Dintre cei 3176 de pacienți incluși în studiile specifice:

  • 37.7% au prezentat erupție eritematoasă
  • 27.8% au prezentat leziuni acrale
  • 3.9% au prezentat erupție veziculară
  • 1.5% au prezentat livedo/vasculită
  • 0.06% au prezentat modificări unghiale

Erupție eritematoasă

În cazul acestei afecțiuni, așa cum explică dermatologul, cel mai mare procent (69%) dintre pacienți a prezentat erupție maculo-papulară. 29% dintre cei afectați au avut erupție urticariană, iar aproximativ 1% s-au confruntat cu eritem polimorf-like sau alte manifestări cutanate, cum ar fi Sarcoid-like, erupție localizată, eritem al pliurilor sau Kawasaki-like.

Cazurile Kawasaki-like prezintă conjunctivită, cheilită, adică eritem și fisuri la nivelul buzelor, cât și erupție la nivelul extremităților. Leziunile de tip Sarcoid-like sunt reprezentate de erupții constituite din noduli violacei care sunt diseminați la nivelul corpului. Au mai fost raportate și cazuri de tipul eritem nodos, caracterizate prin prezența leziunilor eritematoase nodulare localizate pe fața anterioară a gambelor”, explică medicul Mihaela Panduru.

Erupția veziculară

În cazurile pacienților COVID 19 care au raportat erupție veziculară, 90% dintre aceștia au prezentat manifestări de tip varicela-like, 7% erupție veziculară localizată, iar 3% dintre cazuri au raportat eroziuni orale. Mihaela Panduru spune că formele de varicela-like se caracterizează prin erupție constituită din papule, vezicule și cruste, care sunt diseminate la nivelul întregului corp. În ceea ce privește leziunile orale, acestea au fost prezente ca și eroziuni la nivelul cavității bucale.

Livedo reticularis/Vasculita și modificările unghiale

Specialista aduce în vedere și faptul că au fost raportate cazuri de livedo reticularis/vasculita în cazul pacienților COVID, unde afecțiunea se recunoaște printr-un aspect dantelat al tegumentului. Modificările unghiale raportate se recunosc după o bandă cu un aspect violaceu, care a fost observată la nivelul unghiilor de la nivelul mâinilor.

Cronologia manifestărilor cutanate comparativ cu alte simptome COVID 19

În cadrul informațiilor publicate în articolele de specialitate, Mihaela Panduru spune că se observă faptul că majoritatea manifestările cutanate au apărut după celelalte simptome, 7% au fost raportate concomitent și doar 1% au fost anterior raportate celorlalte simptome.

În cazul leziunilor care au apărut înaintea celorlalte manifestări ale COVID 19, acestea sunt reprezentate de erupția maculo-papulară, de leziunile de tip Chilblain-like, de erupția veziculară și erupția urticariană. În cazul leziunilor care au apărut concomitent cu celelalte manifestări ale bolii provocate de noul coronavirus, la fel, a apărut erupția maculo-papulară și erupția urticariană, acestea fiind cele mai frecvente, în ambele cazuri, după cum semnalează specialista. „În momentul în care există un pacient care are astfel de leziuni, chiar dacă nu are alte manifestări, respiratorii sau digestive, este bine să ne gândim la o posibilă infecție cu virusul SARS COV-2”, precizează dermatologul.

Durata leziunilor cutanate

Medicul primar Mihaela Panduru explică că Livedo reticularis poate să dispară în mai puțin de 24 de ore. Ea precizează că marea majoritate a leziunilor persistă undeva la 1-14 zile și sunt reprezentate de erupția eritematoasă și de erupția veziculară, în timp ce altele pot persista o perioadă mai îndelungată de timp, cum ar fi eritemul nodos și Chilblain-like (14-25 de zile) sau afecțiunile de tip Sarcoid-like și anumite leziuni Chilblain-like, care pot persista mai mult de 25 de zile.

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică