Ce sunt COVID Delta și Delta Plus? Autoritățile și specialiștii dau răspunsurile la cele mai importante întrebări 

Ce sunt COVID Delta și Delta Plus? Autoritățile și specialiștii dau răspunsurile la cele mai importante întrebări 
Covid Delta / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/07/2021, 16:52
Varianta Delta a COVID-19 se răspândește cu rapid în Europa și SUA, după ce deja a făcut ravagii în multe țări din Asia.
Mai multe țări au reimpus deja restricții pentru a limita cât mai mult impactul cu noul val, având în vedere rapiditatea cu care se extind noile tulpini COVID.
Specialiștii au răspuns la mai multe întrebări în legătură cu noile tulpini.

Ce este COVID Delta? 

Denumită acum Delta, această tulpină e identificată drept B.1.617.2 și a fost identificată prima oară în India. S-a răspândit rapid și devine tulpina dominantă în tot mai multe țări din lume, fiind responsabilă și de creșterea numărului de cazuri noi, mai ales în cazul tinerilor.

Tulpina Delta e o combinație de mutații, inclusiv una care permite infectarea mai rapidă a oamenilor.

CNCAV arată că Delta are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Și CNN a stat de vorbă cu numeroși specialiști și a făcut o listă cu răspunsurile la cele mai importante întrebări despre noua tulpină.

”Se transmite mai ușor chiar și decât varianta Alpha (tulpina britanică), care la rândul ei se transmitea mai ușor decât tulpina originală cu care ne-am confruntat anul trecut”, spune dr. Vivek Murthy, de la Spitalul General de Chirurgie din SUA.

Dr. Fauci atrage atenția că la acest moment datele arată și că este mai letală decât celelalte tulpini. Riscul de spitalizare pentru un pacient infectat cu Delta crește de 2,61 ori. În Marea Britanie 99% din cazurile noi sunt cu Covid Delta, în timp ce în SUA procentul a ajuns la 40%, la fel şi în Franţa.

Eficiența vaccinurilor împotriva COVID Delta

Studiile arată că DA, atât timp cât persoanele au schema de vaccinare completă.

CNCAV anunță că Pfizer/BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Pentru CNN, dr. Anthony Fauci a explicat că, de exemplu, Pfizer oferă o protecție de 88% împotriva infectării cu COVID Delta, asociată cu simptome. Cei care au făcut doar o doză au însă o protecție de doar 33%.

Și Moderna a anunțat că studiile de laborator arată că vaccinul e eficient împotriva Delta, precum și Johnson & Johnson.

Persoanele vaccinate mai trebuie să poarte mască?

În România nu s-au schimbat regulile în ce privește portul măștii, chiar dacă și la noi au început să apară focare de COVID Delta. Însă mai multe țări europene au început să lărgească situațiile în care masca e obligatorie, din cauza răspândirii COVID Delta.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din Pitești, nevaccinată. INSP a anunțat ulterior alte doua decese ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Ambele persoane erau din județul Bacău, aveau 62 și 35 de ani, erau nevaccinate și aveau și sufereau și de alte afecțiuni.

Diferența dintre Delta și Delta Plus?

Delta Plus (B.1.617.2.1) este o tulpină puțin diferit de Delta (B.1.617.2). Ambele conțin mai multe mutații, dar Delta Plus are, cum îi spune și numele, o mutație în plus, denumită K417N.

Guvernul indian a avertizat că secvențierile arată că Delta Plus e și mai transmisibilă, virusul se leagă mai puternic de celulele din plămâni și e mai rezistentă la medicamente.

Despre efectul vaccinurilor actuale împotriva Delta Plus nu sunt date la acest moment. Însă vaccinurile de la acest moment produc anticorpi antrenați să recunoască proteina spike sau părți din ea, iar extra-mutația din Delta Plus fix această proteină afectează.

De ce apar tulpini din ce în ce mai contagioase?

Toate virusurile suferă mutații, acesta fiind modul în care ele se adaptează și evoluează. Unele dintre aceste mutații oferă virusului avantaje majore, dându-i posibilitatea să se transmită mai ușor, să se multiplice mai eficient sau să infecteze o arie mai largă de gazde.

Aceste mutații vor permite virusului să domine tulpinile mai slabe și astfel, când o persoană infectată va îmbolnăvi alte persoane din jur, va fi cu această tulpină dominantă. Ca o astfel de mutație să fie catalogată o variantă nouă a virusului, ea trebuie să se multiplice, iar persoanele nevaccinate oferă terenul fertil pentru asta.

”Mutația care rezistă e cea care se transmite cât mai ușor în rândul populației. De fiecare dată când virusul se schimbă, asta îi oferă o platformă nouă pentru a dezvolta mai multe mutații și așa devine mai eficient”, explică Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins a Bloomberg.

Copiii pot răspândi virusul sau se pot îmbolnăvi și ei grav?

DA, copiii pot transmite virusul și pot dezvolta simptome severe ce pot duce la spitalizare. Epidemiologul Anne Rimoin atrage atenția că, de exemplu, în Florida numărul copiilor spitalizați cu COVID-19 a crescut cu 23% în doar 8 zile, în vara trecută.

Decesul survine foarte rar la copii, față de adulți, însă ei pot dezvolta simptome severe și pot transmite virusul la fel ca orice adult.

A făcut mai multe victime gripa decât COVID-19?

Nu. Mai multe persoane au murit din cauza COVID-19 într-un an decât de gripă în ultimii 5 ani la un loc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani