Medicul Gabriel Diaconu, avertisment de ultimă oră: „Delta Plus s-ar putea să creeze haos. Este cumplit ce vine în câteva luni”

Medicul Gabriel Diaconu, avertisment de ultimă oră: „Delta Plus s-ar putea să creeze haos. Este cumplit ce vine în câteva luni”
Publicat: 03/07/2021, 22:23

Medicul Gabriel Diaconu a explicat pe înțelesul tuturor ce ne așteaptă în viitorul apropiat, din cauza variantei Delta a coronavirusului, care va infecta tot mai mulți români.

Iată postarea integrală a medicului Gabriel Diaconu

„Multă lume mă întreabă de noile tulpini de SARS-CoV-2, virusul care produce COVID.

După schimbarea taxonomiei (clasificării) de către OMS, variantele virale au primit litere ale alfabetului grecesc, în locul denumirii lor ”geografice” care predispunea la diverse confuzii.

Se consideră că Alpha este prima variantă înregistrată, sușa Wuhan (China), și din care descind toate celelalte, evoluată ulterior în Beta, Gamma șamd. În prezent două tulpini sunt considerate de interes, mai exact Delta, respectiv Delta Plus.

Delta Plus este o linie separată de descendență din Delta, comună în privința caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau ”mutația Kent” britanică.

Drept urmare este considerată de unii specialiști, la acest moment, drept o ”super-variantă”, atât privind infecțiozitatea dar și capacitatea de bypass a sistemului imun.

Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical.

Mutageneza virusurilor în plină epidemie este un fenomen cu două domenii de imprevizibil: unul care poate fi cartat, și prezis cu un grad de fidelitate acceptabil, să-i spunem ”imprevizibil previzibil”, dat fiind caracterul de ”clichet” al evoluției spre neutralitate a unor alele/ polimorfisme genetice (în timp inactivate, sau degenerate). Cealaltă este marele ceasornicar orb, caracterul vieții de-a fii complet neprietenoasă. Noi îi spunem ”haos”.

Apariția variantei Delta a făcut parte din imprevizibilul previzibil, dincolo de faptul că a făcut ravagii în India. Delta Plus, însă, nu. Delta Plus s-ar putea să creeze haos.

La acest moment, privind la evoluția epidemică în România, dar și genealogia cunoscută a variantelor de coronavirus în lume/ pe glob, câteva lucruri devin evidente:

1. E o chestiune de luni până când numărul infecțiilor cu COVID va reîncepe să crească. Termenul ”val” este impropriu atâta vreme cât vaccinarea continuă, și rămâne un stăvilar în calea conectomicii virale, i.e. distanței oarecare pe care trebuie să o parcurgă virusul între două gazde vulnerabile.

2. E o chestiune de luni până când o variantă de coronavirus va putea să treacă de bariera imună obținută de individ fie prin boală, fie prin vaccin.

3. Drept urmare, este foarte posibil că vaccinarea anti-COVID va intra în practica periodică de imunizare a populației, similar cu campania de vaccinare anti-gripală.

Avem un mic focar la Argeș

4. Observațiile actuale, cel puțin cele din Israel, că infecțiile observate cu Delta la cei vaccinați sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziție a celor vaccinați de a contacta noua sușă (variantă).

5. Pe de altă parte, ce-ar fi trebuit să reținem deja, ca strategie de sănătate publică, e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Și cu transformările dureroase, durabile în ce privește circulația oamenilor pe mari distanțe (aeroportuar, feroviar, maritim rutier etc), plasa de siguranță nu e perfectă.

6. Avem, astăzi, un mic focar de COVID cu variantă Delta în Argeș. E greu de zis/ prezis/ estimat încotro o va lua, dacă mâine merge spre Moldova sau poimâine ajunge la Botoșani. Regula e ”un focar oriunde, un focar pretutindeni”.

7. De ce rămân cifrele pandemice mici în România, în pofida tuturor de mai sus? Pentru că avem încă suficiente insule de imunitate, și o mobilitate oarecare care ne protejează, respectiv campanii de imunizare de jur împrejur, sensibil mai performante decât a noastră (cel puțin în Occident).

Și totuși, curbarea răspândirii unui agent/ vector viral până la punctul la care nu mai este epidemic/ pandemic nu va putea fi făcută prin extincția lui, cât prin evoluția populației, respectiv adaptarea gazdei (a omului).

Biologic, omul se va adapta la virus.

Propteaua dată de știință, folosirea de vaccinuri, va avea unic rezultat umanitar că această ”adaptare” se va face cu mai puțină pierdere de vieți omenești. La fel de bine cum relația dintre virus și vaccin este totuși una de tip iepure/ broască țestoasă. Virusul rămâne mereu cu un pas înaintea vaccinului.

Speranțele noastre se îndreaptă spre posibilitatea că a) imunitatea celulară (mult mai versatilă) este capabilă să ”recunoască” și să neutralizeze coronavirus pe măsură ce e expusă succesiv la valuri de infecție, respectiv b) că vaccinarea devine, treptat, mai adoptabilă în populații.

Paradoxul adoptabilității vaccinului anti-COVID în populație este că, cel mai probabil, se va întâmpla tot sub presiunea terorii și a fricii imense de boală, și de moarte.

Alternativa de a face vaccinarea anti-COVID obligatorie (similar purtării centurii de siguranță, sau a trusei de prim ajutor) se împiedică de diverse chestiuni particulare actului medical, sau politicilor de sănătate publică, vis-a-vis de povara medicală/ economică a pandemiei de COVID. Ca o ironie, deși avem 4 milioane de victime, sute de milioane de infectați/ vindecați, trilioane de dolari pierdute în dezastrul economic înconjurător, conducerile lumii consideră, încă, morbiditatea COVID ca fiind incompatibilă cu vaccinarea obligatorie. E un lucru pe care medical va trebui să-l acceptăm.

În cele din urmă lupta aceasta pe care am dus-o, în ultimul an și jumătate, cu ”noul coronavirus” va fi păzit mulți oameni de un deznodământ fatal. Pentru deocamdată. Înveți, în meseria de doctor, să îți ajustezi realitățile și expectativele pe măsură ce viața merge înainte.

Avem suficientă știință încât să nu repetăm anul 2020

Da, mă uit la știrile despre Delta/ Delta Plus. Avem, acum, suficientă știință încât un nou 2020 să nu se repete, poate chiar mai rău, în România?

Da. Circuite făcute, doctori familiarizați deja cu patologia, algoritme de lucru perfecționate, scheme de tratament cu suport empiric deja solid, și vaccin.

Nu avem, din păcate, epidemiologi mai mulți, DSP-uri mai performante, o digitalizare elastică și robustă. Iar deocamdată nu pare să deranjeze pe nimeni că n-avem. Pentru că avem de altele, și alte priorități.

Criza, spun unii, e mama oportunității. Alții spun că e copilul bastard al prostiei. Depinde cum privești la problemă.”, transmite Gabriel Diaconu pe Facebook.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Ce se întâmplă dacă nu plătești rovinieta și treci pe unde sunt camere. Toți șoferii...
Vești bune pentru angajații români de la 1 ianuarie. Statul dă zile libere în plus...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...