Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/09/2021, 10:26
Actualizat: 14/09/2021, 10:30

Cifra de afaceri din industrie în luna iulie, per ansamblu, pe piaţa internă şi piaţa externă, a scăzut față de luna precedentă cu 1,7%, în termeni nominali, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 13,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date publicității marți. Și producția a scăzut în iulie, față de iunie, cu 1% ca serie ajustată, iar comenzile din industria prelucrătoare au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%.

Operatorii economici din industrie au avut vânzări lai mici în iulie, comparativ cu iunie, per total, atât pe piața internă, cât și externă, cu 1,7%, cea mai mare scădere fiind înregistrată în industria prelucrătoare (-2,0%). La polul opus, cea mai mare creștere a fost la industria extractivă, de 10,2%.

Industria energetică a crescut cu 7,2% față de anul trecut

Pe marile grupe industriale, în iulie au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (-7,5%), dar și în industria energetică (-7,1%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,6%). Creșteri au înregistrat operatorii economici din industria bunurilor de uz curent (+5,4%) și industria bunurilor intermediare (+1,0%), arată datele centralizate de INS.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 13,6%, în principal datorită creșterii înregistrate în industria extractivă (+26,2%) și în industria prelucrătoare (+13,3%).

Pe marile grupe industriale au fost creșteri ale vânzărilor în industria bunurilor intermediare (+23,7%), industria bunurilor de uz curent (+10,5%), industria bunurilor de capital (+8,8%) și industria energetică (+7,2%). În iulie 2020 față de iulie 2019, industria energetică scăzuse, pe fondul pandemiei de COVID-19 cu aproape 40%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,0% în acest interval.

Luând în calcul primele șapte luni din 2021 față de perioada similară a anului trecut, puternic afectată de apariția noului cornoavirus, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 23,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+24,2%) și industriei extractive (+13,9%).

În acest interval, pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+31,3%), industria bunurilor de capital (+30,2%), industria bunurilor intermediare (+28,4%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) şi industria energetică (+7,7%)

Și producția, și comenzile sunt în scădere

Potrivit datelor INS, producţia industrială a scăzut în luna iulie 2021, faţă de luna precedentă, cu 0,6% ca serie brută și cu 1,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Comparativ cu iulie 2020, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+3,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+5,9%).

Creșteri mai mari sunt când e comparată producție din primele șapte luni din 2021 față de intervalul similar din 2020, respectiv cu 14% ca serie brută și cu 15,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Mai mult, operatorii economici din industria prelucrătoare  au avut în luna iulie mai puține comenzi noi, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali. Acestea au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%, dar faţă de luna iulie din 2020, au crescut cu 20,9%.

Per ansamblu, sunt semne de revenire, în primele șapte luni din 2021, comparativ cu cele simmilare din 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare crescând, în termeni nominali, cu 27,8%, potrivit datelor centralizate de INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Telenovelă în Iași. Un preot a fugit cu cheile de la biserică și cu presupusa...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT marele actor. România plânge: Am fost atinşi de inima şi lumina lui
Cutremur neobișnuit în Maramureș. Specialiștii monitorizează situația
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Agenți ruși care plănuiau uciderea lui Volodimir Zelenski, prinși de serviciile ucrainene