Performanță. România are cea mai mică scădere a PIB din UE, în trimestrul al patrulea din 2020. Sectoarele care au avut principala contribuție

Redactor:
Cezar Amariei
Performanță. România are cea mai mică scădere a PIB din UE, în trimestrul al patrulea din 2020. Sectoarele care au avut principala contribuție

România a avut parte în ultimul trimestru al anului trecut de cea mai mică scădere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană. Producția industrială și sectorul construcțiilor au contribuit la această performanță.

Potrivit datelor semnal preliminare publicate de Eurostat, prezentate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), PIB-ul României a înregistrat în trimestrul al IV – lea 2020 o scădere de 1,7% față de 5%, în zona euro. Cele mai slabe date le-au consemnat Spania (-9,1%) și Italia (-6,6%) în vreme ce în apropierea noastră s-a situat Polonia, cu -2,8%.

Evoluțiile au avut loc după ce economiile zonei euro și UE au înregistrat cele mai ample contracții în trimestrul II 2020 (-11,7% în zona euro și -11,4% în UE), urmate în trimestrul al III –lea 2020 de reveniri economice robuste (+12,4% în zona euro, respectiv +11,5% în UE).  Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 5,0% în zona euro și cu 4,8% în UE în trimestrul al IV –lea 2020.

Radiografia macroeconomică românească din trimestrul al IV-lea

Pe plan local,  produsul intern brut a crescut cu 5,3% în ultimul trimestru di 2020 față de trimestrul precedent, însă comparativ cuacelași trimestru din anul anterior, a înregistrat o scădere de 1,7%.

Comisia Națională de Strategie și Prognozăa revizuit în scădere creșterea economică prognozată pentru anul 2020, la -4,4% (de la -4,2% conform prognozei preliminare de toamnă a CNSP), pe fondul scăderii activității în industrie (-8,7%), agricultură (-21,9%) și servicii (-2,3%) față de anul 2019.

Sectorul construcțiilor va avea o contribuție pozitivă la PIB în anul 2020, cu o creștere estimată de 10,6%. Pentru 2021, CNSP apreciază o revenire a economiei românești, cu un avans de 4,3%.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în România cu 11,7% ca serie brută, și cu 9,4% ca serie ajustată sezonier în luna decembrie 2020 față de perioada similară anului precedent.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată de activitățile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+22,0%) urmate de activitățile de transporturi (+15,2%), activitățile din producția cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare și trasmitere de programe (+12,0%), activităţile de comunicaţii (+10,7%) și din  alte  servicii furnizate în principal întreprinderilor (+6,5%).

Producția industrialăa crescut în România cu 2,6% ca serie brută, respectiv cu 1,6% ca serie ajustată sezonier în luna decembrie 2020 față de decembrie 2019. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate de industria prelucrătoare (+2,8%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,8%).

Cel mai afectat sector industrial a fost cel al industriei extractive (-3,8% serie brută). Volumul lucrărilor de construcții pe plan local a crescut în luna decembrie 2020 cu 12,6% ca serie brută, respectiv cu 16,5% ca serie ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în cazul volumului lucrărilor de reparații capitale (+24,2%), urmat de cel al lucrărilor de construcţii noi (+19,0%), în timp ce, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 8,6%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcţii inginereşti (+22,5%) și al clădirilor rezidenţiale (+14,5%), în vreme ce clădirile nerezidențiale au scăzut cu 0,7%.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Româncă găsită moartă, goală și cu o tăietură la gât, în apartamentul ei din Italia....
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă?
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide