GÂNDUL NEWS. Șapte morți după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Publicat: 01/10/2021, 20:30

În fiecare zi, de luni până vineri, de la orele 17.00 și 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai importante cinci subiecte ale momentului.

Incendiu la ATI, 7 morți

O nouă tragedie a lovit sistemul sanitar românesc. 7 din cei 10 bonavi de covid internați la secția ATI la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au murit în urma unui incendiu, produs în această dimineață. Inițial ISU Constanța anunțase 9 decese.

GÎn spital se aflau 120 de persoane, care au fost evacuate și transportate la unități spitalicești suport covid din județ. Ca să fie evitate și alte victime, oamenii au fost scoși din spital și pe ferestre.

În ajutorul salvatorilor constănțeni au fost trimise echipaje de pompieri și ambulanțe din Ialomița, Călărași și Galați.
Din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Nereguli constatate imediat

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, depistat cu nereguli. Spitalul funcționa de 14 ani fără aviz și autorizație la incendiu, deși era o obligație. Totodată, șeful DSU Raed Arafat susține că inspectorii au sesizat mai multe probleme, printre care și lipsa detectoarelor de incendiu. Ultimele verificări ale unității sanitare au fost făcute în luna februarie, iar spitalul avea ordin ca până la finalul acestui an să rezolve aceste probleme. Cu toate acestea, managerul spitalului, care se află în funcție încă din iunie 2009, susține că toate problemele spitalului au fost remediate.

Șirul tragediilor de la ATI

România nu învață nimic din nenorocirile trăite. Tragedia de la Constanța este ultima dintr-un șir de 10 incidente petrecute doar în ultimul an, într-o perioadă critică pentru sistemul sanitar. Cele mai mari nenorociri au fost în secțiile ATI care tratează pacienții cu Covid în stare gravă. Pe 14 noiembrie 2020, zece oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Alte două persoane și-au pierdut viața ulterior. Pe 29 ianuarie, o altă tragedie s-a produs la Institutul Matei Balș din Capitală. Flăcările au izbucnit la parterul unui corp al clădirii. 4 pacienți au murit pe loc din cauza flăcărilor, iar mai mulți pacienți transferați au murit ulterior. Șirul a fost continuat și la unitatea mobilă de la Victor Babeș din București, acolo unde instalația de oxigen s-a defectat. Trei pacienți au decedat, iar alte cinci persoane au fost salvate și transferate la alte spitale.

Cum se propagă incendiile la ATI

Un experiment făcut la solicitarea Gândul.ro arată că orice scânteie, oricât de mică, este suficientă pentru a aprinde focul în prezența unei concentrații de oxigen. Vedem, mai întâi, cum arde o bucată de hârtie în mod obișnuit, în aerul pe care îl respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu hârtia și cum arde o apropiem de oxigenul medical. Puteți observa că hârtia arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită. Expertul contactat de colegii de la gândul.roa mai afirmat că în multe spitale din România lipsesc elemente de siguranță, cum ar fi detectorii de flacară.

Capitala, incidență record

Noi restricții în Capitală. Bucureștiul a ajuns la o incidență de 7,68 la mia de locuitori. Asta după ce, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 11.000 de cazuri noi și 169 de decese. Din totalul infectărilor, aproximativ 2.500 au fost înregistrate doar în Municipiul București. În acest caz, după trecerea de pragul de 7,5 cazuri la mia de locuitori, măsura carantinării pe timpul nopții pentru persoanele neimunizate ar putea fi extinsă pe tot parcursul săptămânii, iar magazinele se vor închide la ora 22. Totodată, CNSU a adoptat, joi, o hotărâre care prevede ca masca să devină obligatorie și în spațiile deschise, iar accesul la activități se va face doar la 50%

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic