VIDEO | Ciolacu: Plafonarea prețurilor la energie se face în toate țările europene. La noi, legea stă blocată la Senat de două săptămâni

Publicat: 04/10/2021, 23:14
Actualizat: 05/10/2021, 20:51

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni,  că social-democrații au depus de acum două săptămâni în Senat legea care ar urma să plafoneze prețurile la energie, așa cum fac toate țările europene, doar că în România, până acum, nu s-a găsit timp să fie pusă pe ordinea de zi și aprobată în regim de urgență, deși urmează o perioadă foarte dificilă de iarnă în care mulți români nu își vor permite să își achite facturile, care vin din ce în ce mai mari.

„Este legea depusă de două săptămâni la Senat și nu au găsit timp să fie introdusă pe ordinea de zi. Plafonarea prețurilor se face în toate țările europene. Se face pe șase luni, ca să trecem de această perioada grea. Este un consum minim pe care nu îl facturezi la consumatorul vulnerabil. Pe ăia îi treci fără valoare, 50 de kilowați. Am propus să facă un fond din profit, că prețul e speculativ. În Ungaria, se impozitează cu 90% diferența de preț”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.

Președintele PSD a acuzat Executivul că nu a intervenit cu absolut nimic pentru a opri deprecierea monedei naționale în fața euro, fapt ce va duce la o explozie a prețurilor la majoritatea produselor și serviciilor.

„Noi avem acum un deficit comercial de 20% față de anul trecut. Dacă nu intervenim, acesta va crește și face o presiune clară pe moneda de schimb. Când se va depăși pragul istoric de 5 lei pentru un euro, să vedeți ce repede vor crește prețurile”, a afirmat Ciolacu.

Liderul social-democraților le reproșează guvernanților că se laudă cu investițiile făcute, însă acestea nu sunt vizibile în viața și bunăstarea românilor. Totodată, el susține că, odată cu înghețarea veniturilor, Guvernul ar fi trebuit să înghețe și prețul gigacaloriei, după ce prețurile au crescut exagerat, mulți români fiind puși în fața unei situații extrem de dificile în perioada următoare.

„Dacă ai înghețat veniturile în decembrie 2020, nu e normal să îngheți și prețul gigacaloriei? Se vede ceva din alea 50 de miliarde împrumutate? Păi atunci la ce ne mai trebuie PNRR, o să se vadă ceva din el? Unde sunt banii pe care îi împrumutăm, să vină Cîțu să ne spună. Vine ministrul de Finanțe și ne spune că toți banii sunt în investiții. Care sunt alea?”, a mai spus Ciolacu.

El consideră că promisiunea Guvernului în ceea ce privește majorarea salariului minim pe economie este o „șmecherie a lui Cîțu” ca să se poată împrumuta și mai mult.

„Creșterea salariului minim e o șmecherie a lui Cîțu, ca să-și aducă bani la buget, să se poată împrumută mai mult. Sunt români care trăiesc cu 800 de lei. Românii ard în spitale, 80% dintre cei cu cancer au murit, pe vremea PSD, rata era în jur de 22%. Măcar pe cei care au supraviețuit să îi ajutăm, vreți să moară de foame și de frig?”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani