VIDEO | Ciolacu: Plafonarea prețurilor la energie se face în toate țările europene. La noi, legea stă blocată la Senat de două săptămâni

Publicat: 04/10/2021, 23:14
Actualizat: 05/10/2021, 20:51

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni,  că social-democrații au depus de acum două săptămâni în Senat legea care ar urma să plafoneze prețurile la energie, așa cum fac toate țările europene, doar că în România, până acum, nu s-a găsit timp să fie pusă pe ordinea de zi și aprobată în regim de urgență, deși urmează o perioadă foarte dificilă de iarnă în care mulți români nu își vor permite să își achite facturile, care vin din ce în ce mai mari.

„Este legea depusă de două săptămâni la Senat și nu au găsit timp să fie introdusă pe ordinea de zi. Plafonarea prețurilor se face în toate țările europene. Se face pe șase luni, ca să trecem de această perioada grea. Este un consum minim pe care nu îl facturezi la consumatorul vulnerabil. Pe ăia îi treci fără valoare, 50 de kilowați. Am propus să facă un fond din profit, că prețul e speculativ. În Ungaria, se impozitează cu 90% diferența de preț”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.

Președintele PSD a acuzat Executivul că nu a intervenit cu absolut nimic pentru a opri deprecierea monedei naționale în fața euro, fapt ce va duce la o explozie a prețurilor la majoritatea produselor și serviciilor.

„Noi avem acum un deficit comercial de 20% față de anul trecut. Dacă nu intervenim, acesta va crește și face o presiune clară pe moneda de schimb. Când se va depăși pragul istoric de 5 lei pentru un euro, să vedeți ce repede vor crește prețurile”, a afirmat Ciolacu.

Liderul social-democraților le reproșează guvernanților că se laudă cu investițiile făcute, însă acestea nu sunt vizibile în viața și bunăstarea românilor. Totodată, el susține că, odată cu înghețarea veniturilor, Guvernul ar fi trebuit să înghețe și prețul gigacaloriei, după ce prețurile au crescut exagerat, mulți români fiind puși în fața unei situații extrem de dificile în perioada următoare.

„Dacă ai înghețat veniturile în decembrie 2020, nu e normal să îngheți și prețul gigacaloriei? Se vede ceva din alea 50 de miliarde împrumutate? Păi atunci la ce ne mai trebuie PNRR, o să se vadă ceva din el? Unde sunt banii pe care îi împrumutăm, să vină Cîțu să ne spună. Vine ministrul de Finanțe și ne spune că toți banii sunt în investiții. Care sunt alea?”, a mai spus Ciolacu.

El consideră că promisiunea Guvernului în ceea ce privește majorarea salariului minim pe economie este o „șmecherie a lui Cîțu” ca să se poată împrumuta și mai mult.

„Creșterea salariului minim e o șmecherie a lui Cîțu, ca să-și aducă bani la buget, să se poată împrumută mai mult. Sunt români care trăiesc cu 800 de lei. Românii ard în spitale, 80% dintre cei cu cancer au murit, pe vremea PSD, rata era în jur de 22%. Măcar pe cei care au supraviețuit să îi ajutăm, vreți să moară de foame și de frig?”, a mai spus Marcel Ciolacu.