Persoanele vaccinate se pot infecta cu COVID-19 și pot transmite virusul, dar nu la fel ca cei neimunizați. De ce e bine să te vaccinezi, chiar dacă ai trecut prin boală

Persoanele vaccinate se pot infecta cu COVID-19 și pot transmite virusul, dar nu la fel ca cei neimunizați. De ce e bine să te vaccinezi, chiar dacă ai trecut prin boală
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 16/11/2021, 12:37
Actualizat: 16/11/2021, 12:41

Vaccinul este cea mai importată armă împotriva COVID-19 și, chiar dacă nu elimină total riscul de infectare și de transmitere a bolii, acesta reduce virulența virusului, explică specialiștii, iar imunizarea, chiar după boală, crește gradul de rezistență în fața unor forme mai grave.

Cele mai multe studii arată persoanele nevaccinate, pe lângă că sunt mai expuse la forme grave de COVID-19, transmit infecția cu SARS-CoV2 într-o proporție mai mare decât persoanele vaccinate.

„Oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult”

Medicul Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, a detaliat, într-un interviu acordat HotNews.ro, cum transmit infecția cei vaccinați, dacă se infectează, nevaccinații și persoanele trecute prin boală, și de ce recomandă celor din urmă să administreze dozele de ser.

El este și deputat USR și unul dintre inițiatorii amendamentului care propune ca certificatul verde să fie aplicat în România tuturor angajaților, proiect de lege aflat în dezbaterea comisiei de specialitate a Camerei Deputațilir, din care face parte.

Sunt voci și studii care susțin că vaccinații și nevaccinații răspândesc la fel infecția, ipoteză ăe care medicul Radu Ciornei o respinge, detaliind și motivele:

1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți. Există foarte multe studii care consfinţesc faptul că imunitatea dobândită prin vaccin este mult mai puternică, iar tipul de anticorpi care se dezvoltă prin vaccin este diferit. Prin vaccinare dezvoltăm anticorpi neutralizanți care sunt anti proteina spike – țepul acela pe care l-am văzut în imaginile cu virusul – așadar se dezvoltă anticorpi specifici pentru neutralizarea acelui domeniu, care facilitează intrarea virusului în celulă.

2. Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate, astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult.

În ceea ce privește transmiterea, „studiile nu sunt încă 100% clare, pentru că încă suntem în copilăria acestei boli și nu avem toate datele, dar din ceea ce s-a studiat până acum, este clar că vaccinații transmit boala mai puțin”, a spus medicul.

De ce e nevoie și de vaccin, după ce ai trecut prin boală

Specialistul combate și ideea vehiculată de unele persoane că, odată dezvoltați anticorpii prin boală, nu mai e nevoie de vaccin. „Este o tâmpenie sinistră”, afirmă medicul Radu Ciornei.

Potrivit medicului, trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare – de a împiedica intrarea virusului în celulă – precum cei post-vaccinare.

Medicul Radu Ciornei îi liniștește și pe cei care se tem că „prea mulți anticorpi” – acumulați de la trecerea prin boală și de la vaccin – ar risca să declanșeze boli autoimune.

„Noi avem capacitatea să generăm anticorpi pentru zeci, sute de milioane de antigene diferite – pentru tot ce întâlnim în jur, de la hrană, praf, alte persoane, absolut tot – și să le ținem și minte. Iar anticorpii aceia nu se calcă pe picioare, anticorpii pentru o boală sau pentru praf sunt complet diferiți. Nu se pune problema că atunci când sunt prea mulți nu au ce să facă și încep să roadă organismul, generând boli autoimune. Nu, acest lucru se poate întâmpla din niște defecte de recombinare și rearanjare a anticorpilor, nu pentru că sunt prea mulți. Asta niciodată”, a explicat medicul, în înterviul pentru Hotnews.

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit, în cadrul unui studiu la care au participat persoane care au fost infectate cu COVID-19,că persoanele care nu s-au vaccinat sunt de două ori mai expuse la reinfectare decât cele cărora nu li s-a administrat un ser.

Studiul a fost publicatîn august de Centrele pentru controlul bolilor și prevenție (Centers for Disease Control and Prevention -CDC), 2, iar concluzia a fost că persoanele nevaccinate sunt de mai mult de două ori predispuse să se reinfecteze cu COVID-19 decât cele care s-au vaccinat cu schema completă după ce au trecut prin boală.

Datele arată că vaccinurile împotriva COVID-19 oferă o protecție mai bună decât doar imunizarea naturală și că vaccinurile, chiar administrate după contractarea SARS-CoV-2, ajută la prevenirea reinfectărilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern