Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu doza a patra în România: „Aș vrea să liniștesc populația din acest punct de vedere”

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu doza a patra în România: „Aș vrea să liniștesc populația din acest punct de vedere”
Valeriu Gheorghiță / Sursa FOTO: scumc.ro (Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”)
Publicat: 15/01/2022, 11:20
Actualizat: 15/01/2022, 11:29

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seara, la Digi 24, că deocamdată este prematur să se ia în calcul ipoteza unei vaccinări cu doza a patra în România și consideră că în general perspectiva unei vaccinări periodice anti-COVID este neviabilă.

„Eu nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la intervale de timp și în niciun caz nu cred că vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populației, ci de o vaccinare adresată acelor categorii de persoane vulnerabile care generează acele cazuri grave care ajung în spital. Dar oamenii trebuie să înțeleagă în momentul de față un mesaj important: vaccinurile actuale sunt eficiente, inclusiv pentru varianta Omicron, dacă ne uităm la acele obiective importante care ne interesează din punct de vedere medical și al riscului individual – riscul de a face o formă gravă, riscul de a ajunge în spital în terapie intensivă și riscul de deces. Chiar și după o primă schemă de vaccinare se păstrează o eficiență față de spitalizare undeva la 50-55 la sută. Această eficiență crește la 90 la sută după administrarea dozei booster. Din acest motiv e important să facem doza booster, dar nu cred că vom intra în această logică de a administra periodic doze de booster și aș vrea să liniștesc populația din acest punct de vedere, dacă are această preocupare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

El a dat ca exemplu Israelul, unde s-a discutat despre această doză a patra, până la urmă nu a fost o recomandare unanim acceptată și doza a patra se adresează doar persoanelor vulnerabile de peste 60 de ani.
Vaccinul viitorului

„Eu cred că toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba în perioada următoare”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

El a explicat că sunt luate în calcul două abordări. Pe de o parte, să se dezvolte un vaccin multivalent, adică unul care va conține proteine sau antigene pentru toate variantele virale circulante, în aceeași doză, tocmai pentru a avea o acoperire mai bună pentru toate variantele.

Cealaltă posibilitate este un vaccin care să acopere toate potențialele variante care vor circula – un vaccin cu o acoperire foarte largă, care se bazează pe întreg virionul (virusul), care are mai multe tipuri de proteine, astfel încât nu va mai ținti numai proteina Spike, proteina de suprafață.

„În momentul de față se desfășoară aceste cercetări și probabil că în funcție de evoluția epidemiologică și de ce tipuri de variante vor mai circula se vor lua astfel de decizii”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia