Moment istoric pentru relațiile diplomatice dintre România și Cuba. Ministrul cubanez al Educației Superioare va semna, la București, un acord de cooperare cu omologul român

Moment istoric pentru relațiile diplomatice dintre România și Cuba. Ministrul cubanez al Educației Superioare va semna, la București, un acord de cooperare cu omologul român
Ministrul cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido, vizită oficială în România
Publicat: 04/06/2022, 21:08

Ministrul cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido, va face o vizită în Romania în perioada 5-12 iunie. Oficialul cubanez va fi însoțit de 12 rectori de la universități de prestigiu din țara sa, anunță Ambasada României la Havana.

Momentul principal al vizitei îl constituie semnarea de către cei doi miniștri ai Educației, Jose Ramon Saborido și Sorin Cîmpeanu, a Programului de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei României la Havana.

Aceasta este prima vizită oficială a unui ministru cubanez în România, cu scopul declarat de a semna un document de colaborare între două țări de după Revoluția din decembrie 1989.

„Ambasadorul României în Republica Cuba, Theodora Magdalena Mircea s-a întâlnit cu delegația condusă de ministrul Educației Superioare, Jose Ramon Saborido, care pleacă astăzi spre România. La invitația Ministerului Educației și Consiliului Național al Rectorilor, în perioada 5-12 iunie 2022 va avea loc, prima reuniune a rectorilor cubanezi cu cei români, în țară noastră. Pe lângă întâlnirile cu omologii lor, rectorii cubanezi vor vizită universități din București, Brașov și Târgu Mureș.
Momentul principal al vizitei îl constituie însă semnarea de către cei doi miniștri a Programului de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba.

După participarea rectorilor români, la Congresul Universidad 2022 (Havana, februarie 2022) ocazie cu care au fost semnate 18 acorduri de cooperare, componentă educație a relației bilaterale România – Cuba înregistrează un nou succes!”

Istoricul relațiilor oficiale Cuba – România, așa cum este prezentat pe pagina oficială a Ambasadei României în Republica Cuba se oprește în perioada anterioară revoluției din decembrie 1989.

Mass media din România a relatat cu câțiva ani în urmă despre vizita-fulger din decembrie 2018 a fostului ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici și a fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea în Cuba. Deplasarea, neanunțată, la Havana ar fi avut ca scop, cum au susținut cei doi foști miniștri din cabinetul Dăncilă, abordarea unor subiecte delicate, cum ar fi datoria istorică a Cubei față de România, reluarea sau avansarea relațiilor comerciale și cel legat de sănătate. Ulterior, Executivul nu a mai prezentat detalii privind modul în care au avansat discuțiile sus-menționate.

De altfel, nicio altă vizită oficiale între cele două state, în afară de cea din 2018, nu este menționată în Raportul privind creanţele României la 31 decembrie 2021 transmis de Ministerul Finanțelor, în care este menționatăși Cuba.

„Dialogul şi cooperarea româno-cubaneză au dobândit valenţe superioare spre finele anilor `60 şi în deceniul următor, mai ales în urma vizitei în România a lui Raul Castro Ruz, în calitate de al II-lea secretar al PCC, între 28 decembrie 1966-4 ianuarie 1967, fiind primit la cel mai înalt nivel.

Momente de vârf al relaţiilor bilaterale l-au constituit vizitele în România ale lui Fidel Castro (26-30 mai 1972), respectiv Nicolae Ceauşescu în Republica Cuba (august-septembrie 1973), concretizate şi prin acordarea de importante credite financiare Cubei pentru livrarea de instalaţii, echipamente şi asistenţă tehnică industrială.

Ulterior au mai fost încheiate acorduri privind transporturile aeriene civile (1978), de colaborare în domeniul poştei şi telecomunicaţiilor (1980), de cooperare şi credit pentru obiective industriale în Cuba (1981, 1982). Au continuat, de asemenea, schimburile de delegaţii pe linie de partid, precum şi cele culturale, în baza Acordului din 1960.”, se arată pe pagina Ambasadei române la Havana.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern