VIDEO Lacul Morii, cea mai mare întindere de apă din Capitală. Ar trebui să asigure apa potabilă pentru toți bucureștenii în caz de calamitate (DOCUMENTAR)

VIDEO Lacul Morii, cea mai mare întindere de apă din Capitală. Ar trebui să asigure apa potabilă pentru toți bucureștenii în caz de calamitate (DOCUMENTAR)
Publicat: 16/08/2022, 19:08

Lacul Morii este cel mai mare lac din București, cu o suprafață de 246 ha. El se află la aproximativ 6 kilometri de centrul orașului și este situat între cartierul Crângași, cartierul Giulești și comuna Chiajna. Zona continuă să-i atragă pe oamenii dornici de câteva clipe de relaxare, dar și pe cei fascinați de istoria locului.

În 1985, Nicolae Ceauşescu a cerut să fie amenajat un lac de acumulare în cartierul Crângaşi, astfel încât Capitala să fie protejată în cazul în care râul Dâmbovița ar provoca inundații.

Lucrările au început în iulie 1985 și au fost urgentate, astfel construcția barajului Ciurel și amenajarea lacului au durat puțin peste un an.

Lacul a fost construit printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km.

Realizarea lacului peste zona mlăștinoasă din Giulești, în apropierea unei zone urbane a necesitat dezafectarea unor folosințe existente, printre care și demolarea bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, construită în anul 1564, la care se ajungea prin intermediul unui pod peste o mlaștină, dar și dezafectarea Cimitirului Crângași. Astfel, locuitorii au fost obligați să se mute, ceea ce a dus la adevărate drame.

Cei care au fost mutați în blocurile din Crângași sau Giulești se puteau considera norocoși, deoarece se aflau în zona în care au trăit până atunci, însă au existat situații în care familii întregi au fost strămutate în alte părți ale Capitalei.

Peste locul cimitirului și al fostei biserici s-au turnat, timp de șase luni, nenumărate plăci de beton, pentru a acoperi groapa și pentru a forma albia acestui lac.

Proiectul prevedea şi dezvoltarea unei zone de agrement în raza cartierului Crângaşi, ce urma să devină o locaţie de succes.

Revoluţia din 1989, însă a întrerupt amenajarea insulei, lasând în urmă o bucată de pamânt, nişte salcii, un pavilion, un debarcader în paragină şi o fântană arteziană defectă.

Lacul a fost construit de ingineri români cu utilaje fabricate în România. În anul 2008, acesta a fost modernizat cu echipamente de fabricație germană, dar tot cu proiecte românești și forță de muncă din țară.

În partea de nord a lacului se află Insula Îngerilor, o peninsulă cu o suprafață de peste 32.000 metri pătrați, care se leagă de malul lacului prin intermediul unui istm îngust de pâmânt.

În această zonă au fost organizate diverse concerte de muzică.

În anul 2008, pe insula turistică s-a desfășurat festivalul Coke-Live şi a funcţionat ca platformă de corturi, o primă încercare de utilizare turistică a insulei.

Aici ar fi trebuit să se organizeze o zonă de agrement, unde bucureștenii să se destindă în timpul liber, însă acest plan nu s-a realizat la acea vreme.

Cu toate acestea, după mai bine de 20 de ani în care lacul s-a aflat în paragină, o parte din promenada de pe malul Lacului Morii a fost amenajată.

Lucrările de modernizare au durat 8 luni, iar porțiunea de dig amenajată are o lungime de peste 2.000 de metri și o suprafață totală de 10.344 m2.

Aleea de pe dig a fost asfaltată, pe malul lacului s-a construit un gard, iar de jur împrejur s-au turnat bănci și s-au pus umbrare. Mai mult, a fost amenajat un spațiu verde între dig și stradă, la baza căruia s-a amenajat o pistă de biciclete.

Aici se pot găsi 18 pergole de lemn, 66 de bănci, 57 de coșuri de gunoi și aproape 100 de stâlpi de iluminat.

De asemenea, promenada e dotată cu 20 de sisteme de supraveghere video și cu 5 sisteme People Counter.

An de an, Lacul Morii atrage tot mai mulți bucureşteni, dornici de soare, înot, plajă, grătar, pescuit, dar este un loc potrivit și pentru cei care doresc o plimbare cu rolele, bicicleta sau o plimbare în liniște pe marginea lacului.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?