FOTO | Pasajul Basarab, plin de murdărie și graffiti, curățat de voluntari. A fost igienizată inclusiv stația STB de tramvai

FOTO | Pasajul Basarab, plin de murdărie și graffiti, curățat de voluntari. A fost igienizată inclusiv stația STB de tramvai
FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti
Publicat: 04/09/2022, 21:47
Actualizat: 04/09/2022, 22:09

Aproape 30 de voluntari au curățat Pasajul Basarab din București, într-o acțiune organizată de grupul de inițiativă „Oraș curat București”. Primăria Capitalei a anunțat, recent, că a demarat procedurile pentru expertizarea tehnică a pasajului, la 11 ani după ce a fost dat în folosință.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

„Gata prima zi! Voluntarii au fost extraordinari, treaba e aproape terminată. Mâine (duminică-n.r.) mergem să finalizăm. Am primit zeci de mesaje de hate, dar și de susținere pentru această acțiune. «Cineva» a chemat și Poliția, iar agenții ne-au felicitat pentru ce facem”, au scris reprezentanții proiectului „Oraș curat Bucurețti” pe Facebook.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Într-un răspuns oferit pentru Euronews, Primăria Capitalei ar fi anunțat recent că a demarat procedurile pentru o nouă expertiză tehnică a podului, în condițiile în care starea construcției s-a degradat vizibil în ultimii ani.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Pasajul Basarab a fost deschis circulaţiei în anul 2011, în momentul în care s-au finalizat parţial lucrările şi s-au făcut testele de rezistentă, dar fără să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor pentru că la momentul inaugurării o serie de lucrări adiacente care făceau parte din proiect nu erau finalizate, spuneau reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB), în 2018.

Potrivit acestora, Pasajul Basarab a fost deschis circulaţiei fără să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor pentru că la momentul inaugurării nu erau finalizate parcarea de sub pasaj, lifturi, trotuarul rulant, iar deschiderea pasajului fără recepţia la terminarea lucrărilor a fost posibilă pentru că, pe vechiul regulament de recepţie, prevăzut în H.G.273/1994, beneficiarii lucrărilor puteau prelua şi pune în funcţiune părţi din lucrare.

„Subliniem că la preluarea mandatului actualei administraţii procesul de recepţie la terminarea lucrărilor nu era nici măcar demarat, deşi trecuseră cinci ani de la punerea lui în funcţiune. Aşadar, în anul 2017 s-a constituit comisia de recepţie la terminarea lucrărilor, formată din specialişti ai PMB, RATB, Administraţia Străzilor şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii care, în urma verificării lucrărilor executate şi a documentelor suport, a decis expertizarea întregii lucrări. Expertiza realizată de profesori universitari, ingineri de Univeristatea Tehnică de Construcţii Bucureşti este finalizată, fiind depusă în data de 2 martie 2018 la Registratura PMB. După analiza acestei expertize, comisia este în măsură să comunice rezultatele şi măsurile ce se impun”, mai precizau reprezentanții Primăria Capitalei.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Având în vedere că nu s-a făcut recepţia la terminarea lucrărilor, de mentenanţa pasajului s-a ocupat constructorul, iar fără recepţie PMB nu poate prelua în administrare pasajul şi nu poate face investiţii.

„După finalizarea recepţiei, pasajul va fi dat în administrarea Administraţiei Străzilor, care va remedia în regim de urgenţă toate deficienţele semnalate. Precizăm că Primăria Municipiului Bucureşti nu are nicio datorie faţă de asocierea Astaldi-FCC Construction, toate situaţiile de lucrări certificate de către consultant au fost plătite. Menţionăm că asocierea a acţionat în instanţă Municipiul Bucureşti în urmă cu câţiva ani, pentru plata unor lucrări suplimentare, neprevăzute în contract. Dosarul se află în prezent pe rolul instanţelor de judecată. În ceea ce priveşte perioada de garanţie a acestui obiectiv de investiţii, precizăm că această nu a expirat, având în vedere că garanţia se calculează de la momentul semnării recepţiei la terminarea lucrărilor”, au adăugat cei de la PMB.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică