FOTO | Pasajul Basarab, plin de murdărie și graffiti, curățat de voluntari. A fost igienizată inclusiv stația STB de tramvai

FOTO | Pasajul Basarab, plin de murdărie și graffiti, curățat de voluntari. A fost igienizată inclusiv stația STB de tramvai
FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti
Publicat: 04/09/2022, 21:47
Actualizat: 04/09/2022, 22:09

Aproape 30 de voluntari au curățat Pasajul Basarab din București, într-o acțiune organizată de grupul de inițiativă „Oraș curat București”. Primăria Capitalei a anunțat, recent, că a demarat procedurile pentru expertizarea tehnică a pasajului, la 11 ani după ce a fost dat în folosință.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

„Gata prima zi! Voluntarii au fost extraordinari, treaba e aproape terminată. Mâine (duminică-n.r.) mergem să finalizăm. Am primit zeci de mesaje de hate, dar și de susținere pentru această acțiune. «Cineva» a chemat și Poliția, iar agenții ne-au felicitat pentru ce facem”, au scris reprezentanții proiectului „Oraș curat Bucurețti” pe Facebook.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Într-un răspuns oferit pentru Euronews, Primăria Capitalei ar fi anunțat recent că a demarat procedurile pentru o nouă expertiză tehnică a podului, în condițiile în care starea construcției s-a degradat vizibil în ultimii ani.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Pasajul Basarab a fost deschis circulaţiei în anul 2011, în momentul în care s-au finalizat parţial lucrările şi s-au făcut testele de rezistentă, dar fără să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor pentru că la momentul inaugurării o serie de lucrări adiacente care făceau parte din proiect nu erau finalizate, spuneau reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB), în 2018.

Potrivit acestora, Pasajul Basarab a fost deschis circulaţiei fără să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor pentru că la momentul inaugurării nu erau finalizate parcarea de sub pasaj, lifturi, trotuarul rulant, iar deschiderea pasajului fără recepţia la terminarea lucrărilor a fost posibilă pentru că, pe vechiul regulament de recepţie, prevăzut în H.G.273/1994, beneficiarii lucrărilor puteau prelua şi pune în funcţiune părţi din lucrare.

„Subliniem că la preluarea mandatului actualei administraţii procesul de recepţie la terminarea lucrărilor nu era nici măcar demarat, deşi trecuseră cinci ani de la punerea lui în funcţiune. Aşadar, în anul 2017 s-a constituit comisia de recepţie la terminarea lucrărilor, formată din specialişti ai PMB, RATB, Administraţia Străzilor şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii care, în urma verificării lucrărilor executate şi a documentelor suport, a decis expertizarea întregii lucrări. Expertiza realizată de profesori universitari, ingineri de Univeristatea Tehnică de Construcţii Bucureşti este finalizată, fiind depusă în data de 2 martie 2018 la Registratura PMB. După analiza acestei expertize, comisia este în măsură să comunice rezultatele şi măsurile ce se impun”, mai precizau reprezentanții Primăria Capitalei.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Având în vedere că nu s-a făcut recepţia la terminarea lucrărilor, de mentenanţa pasajului s-a ocupat constructorul, iar fără recepţie PMB nu poate prelua în administrare pasajul şi nu poate face investiţii.

„După finalizarea recepţiei, pasajul va fi dat în administrarea Administraţiei Străzilor, care va remedia în regim de urgenţă toate deficienţele semnalate. Precizăm că Primăria Municipiului Bucureşti nu are nicio datorie faţă de asocierea Astaldi-FCC Construction, toate situaţiile de lucrări certificate de către consultant au fost plătite. Menţionăm că asocierea a acţionat în instanţă Municipiul Bucureşti în urmă cu câţiva ani, pentru plata unor lucrări suplimentare, neprevăzute în contract. Dosarul se află în prezent pe rolul instanţelor de judecată. În ceea ce priveşte perioada de garanţie a acestui obiectiv de investiţii, precizăm că această nu a expirat, având în vedere că garanţia se calculează de la momentul semnării recepţiei la terminarea lucrărilor”, au adăugat cei de la PMB.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase