Artificiile emană substanțe cancerigene și otrăvitoare. Oamenii de știință cer interzicerea acestora

Artificiile emană substanțe cancerigene și otrăvitoare. Oamenii de știință cer interzicerea acestora
Foto: Pixabay
Publicat: 29/12/2022, 11:22

Oamenii de știință cehi avertizează că artificiile emană în aer substanțe toxice asemănătoare smog-ului. Așadar, tradiționalele focuri de artificii ar putea ascunde pericole pentru corpul uman, necunoscute până acum.

Cercetătorii de la Academia de Științe din Cehia avertizează cu privire la daunele pe care substanțele chimice dăunătoare din artificiile le pot provoca sănătății noastre, scrie Radio Praga Internațional.

În ajunul Anului Nou, tone de substanțe chimice nocive sunt eliberate în aer de artificii și petarde. Substanțele nu sunt interzise și nimeni nu monitorizează ce cantitate de chimicale poluante rămân în mediu. Oamenii de știință pot face însă o estimare aproximativă pe baza cantității de artificii vândute.

Pericol real pentru sănătate

Petr Klusoń de la Academia Cehă de Științe spune că pericolul creat de substanțele emise de artificii pentru sănătatea oamenilor este subestimat.

„Mulți dintre cei care participă la sărbători se simt rău a doua zi și, uneori, pentru mai mult timp. Aproximativ 12 tone și jumătate de magneziu, zece tone și jumătate de bariu, o tonă de stronțiu, aproape o tonă de titan, jumătate de tonă de cupru și 1,2 tone de rubidiu poluează aerul din Cehia. Aceasta este cantitatea de substanțe nocive care ajunge în aerul pe care îl respirăm. Dacă zece la sută din acel mix ar fi produs o dată pe an de vreo fabrică, conducerea acesteia ar ajunge la închisoare”, arată cercetătorul ceh.

Un „cocktail” toxic din aceste substanțe este dispersat în aer în noaptea dintre ani. Unele dintre aceste substanțe sunt incluse pentru a face artificiile să ardă și să explodeze, altele le dau culoare. Experții avertizează că multe dintre ele sunt toxice, deși sunt legale.

Substanțele emanate de artificii cresc riscul de cancer

Pavel Rössler, toxicolog la Institutul de Medicină Experimentală al Academiei de Științe spune că, pe lângă sterile de rău de a doua zi, aceste substanțe pot provoca daune pe termen lung. El susține că riscul de a face cancer crește după o noapte cu artificii. Depinde nu doar de cât timp respirăm substanțele în cauză, ci și de concentrația acestora.

„Particulele intră în plămâni și în alte organe prin fluxul sanguin. Acum, moleculele din celule se repară singure, dar, în momentul în care supraîncărcați sistemul, pot apărea schimbări care se pot manifesta mult mai târziu”, atrage atenția medicul.

Mai mult, susține Rössler, smogul de artificii diferă de smogul obișnuit prin faptul că conține elemente metalice precum stronțiu, bariu sau rubidiu. Acestea conferă focurilor de artificii culoarea lor, dar se găsesc în mod natural doar în minereurile adânci din subteran, astfel că organismele vii nu sunt obișnuite să le facă față.

„Sunt destul de reactive. Duc la așa-numitele daune oxidative. Reacționează foarte ușor cu ADN-ul, care poartă informații genetice, precum și cu proteinele și componentele grase din celule. Nu fiecare moleculă este capabilă să se repare singură”, susține Rössler.

Particulele pot ajunge în apă și sol

Particulele toxice de la artificiile care nu sunt inhalate cad pe pământ, ajung în apă și sol și sunt dăunătoare mediului. Chimistul Petr Klusoń spune că este o problemă care primește surprinzător de puțină atenție la nivel mondial.

„Practic nu există monitorizare. Agențiile de granturi și ministerele nu o susțin pentru că o consideră complet nesemnificativă în comparație cu alte amenințări. Dar nu este așa. Să aibă stronțiul dispersat în aer cu copiii mici alergând și făcând un omul de zăpadă a doua zi este total iresponsabil”, arată chimistul ceh.

Oamenii de știință cehi recomandă oamenilor să evite artificiile sau cel puțin să țină copiii mici departe de ele.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale