Șeful AEP și-a dat demisia. Constantin-Florin Mitulețu-Buică, acuzat de ANI că și-a angajat cumnata în instituția pe care o conducea

Șeful AEP și-a dat demisia. Constantin-Florin Mitulețu-Buică, acuzat de ANI că și-a angajat cumnata în instituția pe care o conducea
Mediafax Foto
Publicat: 11/01/2023, 14:27
Actualizat: 11/01/2023, 15:21

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a demisionat, miercuri, din funcție, la două zile după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane: acesta și-ar fi angajat cumnata în instituția pe care o coordona.

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11 ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.”, transmite roaep.ro.

Președintele Autorității Electorale Permanente, acuzat că și-a angajat cumnata pe post de consilier

În urmă cu două zile, Agenția Națională de Integritate a depus o plângere la Parchetul General împotriva șefului Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu Buică, pe care îl acuză că și-a angajat cumnata pe un post de consilier în cadrul instituției.

Potrivit ANI, în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente în funcția de consilier.

Un raport de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (ANI) îl acuză pe Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) de conflict de interese penal.

Acesta a confirmat primirea raportului de evaluare de la Agenția Națională de Integritate și a respins acuzațiile, anunțând că va contesta raportul ANI, conform G4media.

”Raportul vizează o presupusă încălcare a articolului 301 din Codul Penal, referitor la conflictul de interese. Voi depune concluzii împotriva acestui raport pentru că nu există nici un conflict de interese. ANI m-a anunțat că va sesiza Parchetul General. Nu voi demisiona, e o simplă sesizare a Parchetului”, a declarat Constantin Mitulețu-Buică pentru sursa citată.

Cazul a pornit de la angajarea la AEP, pe post de consilier în Biroul teritorial Dolj, a lui Carmen Mihaela Miningeș, cumnata președintelui AEP.​

Cu doi ani înainte de a pierde conducerea AEP, Florin Mitulețu-Buică și-a pierdut și titlul de doctor, pentru plagiat

În octombrie 2020, Constantin-Florin Mitulețu-Buică a fost acuzat – de către jurnalista Emilia Șercan – că a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat (124 de pagini) din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2016 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

124 de pagini din cele 211 ale tezei de doctorat a acestuia ar fi fost plagiate, în manieră „incontestabilă”, dezvăluia Șercan, la acea vreme.

Mitulețu-Buică a respins acuzațiile, deși, într-un interviu cu aceasta, nu a știut nici măcar care este titlul complet al tezei sale.

41 din cele 211 pagini ale tezei sunt plagiate din lucrări scrise chiar de îndrumătorul lui de doctorat, Constantin Iordache, conducător de doctorate la UNAP și profesor titular la Universitatea „Spiru Haret”.

Potrivit pressone.ro, în timp ce urma studiile doctorale la UNAP, Mitulețu-Buică l-a angajat consilier personal pe fiul îndrumătorului lui, George-Răzvan Iordache (martie 2015).

În martie 2021, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a retras, pentru plagiat, titlul de doctor președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, scria romania.europalibera.org.

În privința tezei lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică, comisia de examina a constatat că „sesizarea identifică corect numeroase cazuri în care autorul tezei a încălcat flagrant normele de redactare a unei lucrări academice. Teza plagiază pe larg din alte lucrări științifice, omițând să semnalizeze preluarea multor fragmente de la alți cercetători sau autori”.

În CV-ul său, Mitulețu-Buică alocă capitolului „Educație și Formare” două pagini, fără a fi menționat doctoratul. În decembrie 2021. acesta a cerut anularea decizie de a-i retrage titlul de doctor (dosarul încă se judecă).

Ce se întâmplă după demisia lui Mitulețu

Florin Mituleţu-Buică a fost numit în funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru un mandat de opt ani, în februarie 2019, ca urmare a demisiei fostului şef al instituţiei, Daniel Barbu.

Numirea a fost votată în ședință comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, după ce comisiile juridice reunite au validat, în unanimitate, dosarele celor doi candidaţi propuşi pentru şefia Autorităţii Electorale Permanente – Florin Mituleţu-Buică, propus de PSD, şi Marian Muhuleţ, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi PMP).

Florin Mituleţu-Buică era la acea vreme secretar general al AEP, după ce, între martie 2012 – ianuarie 2018, fusese vicepreședinte AEP, iar Marian Muhuleţ era vicepreşedintele instituţiei.

Potrivit legii, respectiv art. 101 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare:

Președintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ. Este numit președinte candidatul care întrunește majoritatea voturilor deputaților și senatorilor.

Președintele este ajutat de 2 vicepreședinți cu rang de secretar de stat, unul numit de Președintele României, iar celălalt de prim-ministru, și nici președintele, nici vicepreședinții nu pot fi membri ai unui partid politic.

Mandatul președintelui și mandatele vicepreședinților Autorității Electorale Permanente sunt de câte 8 ani și pot fi reînnoite o singură dată.

Mandatul președintelui sau vicepreședinților încetează în următoarele situații:

  • a) expirarea mandatului;
  • b) demisie;
  • c) revocare;
  • d) deces.

Legea prevede că președintele și vicepreședinții pot fi revocați din funcție, pentru motive temeinice, de către autoritățile care i-au numit.

În lipsa președintelui, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de unul dintre vicepreședinți, stabilit prin ordin.

CURRICULUM VITAE Constantin Florin Mituletu Buica by Gandul.info on Scribd

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern