Amenzi de 6000 de lei pentru cei care folosesc greșit cardul de energie. Ce plăți sunt acceptate

Amenzi de 6000 de lei pentru cei care folosesc greșit cardul de energie. Ce plăți sunt acceptate
Amenzi de 6000 de lei pentru cei care folosesc greșit cardul de energie / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 30/01/2023, 10:22

Distribuirea cardurilor va începe în curând, iar românii trebuie să știe și la ce riscuri se supun dacă folosesc greșit sumele de bani primite.

Mai exact, dacă facă plăți care nu se înscriu pe lista celor permise de autorități.

Ce poți plăti cu cardul de energie

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cardurile de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți, cum ar fi: electricitate, gaze, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemne de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

MIPE oferă categoriilor vulnerabile de români carduri de energie în valoare de 1400 de lei. Banii, alocați din fonduri europene, vor fi distribuiți de două ori pe an, în tranșe egale valoric. Cardurile urmează a fi înmânate personal de angajații Companiei Naționale Poșta Română, iar listele cu beneficiari au fost întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Nu există posibilitatea de retragere de numerare de pe card. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie. Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500 și 6.000 lei”, avertizează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș: „Sunt 4 miliarde de lei”

Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. 

Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe.

Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

Un alt avantaj care a vizat implicarea Poştei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române.

Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți.

În acest sens vreau să aduc mulțumiri Poștei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru toată implicarea și seriozitatea cu care ne-am mobilizat”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cum poți utiliza cardul de energie

Cu ajutorul cardului de energie poți achita facturile curente (sau restante), dar, atenție, numai pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului! Cardul poate fi folosit pentru a efectua mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Ministrul Marcel Boloș a explicat și cum stă treaba cu deja celebrul „certificat de validare a datoriilor”, despre care s-a tot discutat în chestiunea eliberării cardurilor de energie.

Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal„, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, citat de Antena 3.

Categoriile de români vulnerabili vor primi ajutor pentru plata facturilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei. Banii pot fi utilizați până la data de 31 decembrie 2023 și se dau pe loc de consum/gospodărie, în două tranșe, după cum urmează:

  • 700 de lei se acordă în luna februarie (ajutor pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023);
  • 700 de lei se acordă în luna septembrie (ajutor pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023).
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Câți turiști au ales litoralul românesc de 1 Mai și Paște?