Cum se manifestă afecțiunile FICATULUI și când este cazul să mergi la medic

Cum se manifestă afecțiunile FICATULUI și când este cazul să mergi la medic
Afecțiuni ale ficatului /Sursa FOTO: Freepik
Publicat: 07/02/2023, 12:34
Actualizat: 07/02/2023, 12:43

Ficatul este cunoscut ca și “laboratorul organismului”. Este cunoscut astfel pentru că importanța acestui organ este una foarte mare, fiind responsabil de efectuarea a 500 de  funcții chimice necesare organismului uman.

Dacă oricare dintre aceste funcții nu este efectuată corect sau nu mai are loc, întregul organism se resimte. În cazuri grave, ficatul se poate îmbolnăvi și atunci este cazul să consultăm un medic. Una dintre cele mai frecvente boli ale ficatului este hepatita, care este o inflamație a acestui organ. Există mai multe tipuri de hepatită – A, B și C, fiecare dintre acestea fiind cauzată de un virus diferit.

Ce simptome provoacă afecțiunile ficatului

Hepatita A se răspândește în principal pe cale fecal-orală, ceea ce înseamnă că se transmite prin alimente, apă contaminată sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Simptomele hepatitei A sunt oboseala, greața, vărsăturile, icterul și durerile abdominale. În cele mai multe cazuri, simptomele vor trece de la sine în câteva săptămâni, dar unii oameni pot prezenta simptome mai severe, care durează mai mult.

Hepatita B se este contagioasă  prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi prin contact sexual neprotejat, prin utilizarea acelor nestrerile sau de la mamă către copil, în timpul nașterii. Se poate răspândi și prin contactul cu suprafețe contaminate, cum ar fi echipamentul de tatuaj sau lamele de ras. Simptomele hepatitei B pot fi similare cu cele ale hepatitei A, dar pot include și dureri articulare și o erupție cutanată. Este posibil ca unii oameni să nu aibă deloc simptome. Spre deosebire de hepatita A, hepatita B poate deveni cronică și poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Hepatita C se răspândește la fel ca hepatita B. Simptomele hepatitei C pot fi similare cu cele ale hepatitei A și B, însă aici întâlnim și urina închisă la culoare și îngălbenirea albului ochilor. Netratată, poate duce la ciroză și cancer hepatic.

Ciroza este de obicei cauzată de abuzul de alcool pe termen lung sau de hepatita virală cronică. Simptomele cirozei pot include oboseala, slăbiciunea, scăderea în greutate și icterul. Cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular este o formă rară, dar gravă de boală hepatică. Simptomele cancerului de ficat pot include dureri abdominale, pierdere în greutate și icter.

Cum poate fi protejat ficatul și ce măsuri pot preveni apariția afecțiunilor acestuia

Dacă aveți probleme cu ficatul, în cazul în care însă nu vorbim de afecțiuni grave, precum cele de mai sus, suplimentele cu anghinar sunt benefice, deoarece conțin compuși despre care se crede că ajută la protejarea acestui organ împotriva leziunilor. Suplimentele de anghinare pot ajuta la reducerea simptomelor bolilor hepatice, cum ar fi oboseala și durerile abdominale. Sunt disponibile și alte tipuri de suplimente hepatice, despre care se spune că ajută la susținerea funcției hepatice și protejează ficatul de leziuni. Aceste suplimente ficat pot conține o varietate de ingrediente, cum ar fi ciulinul de lapte, cicoarea, ceaiul verde, N-acetilcisteina și acidul alfa-lipoic.

Ele pot fi de folos și pentru afecțiuni mai grave, însă este important de reținut că aceste suplimente nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru tratamentul medical și este întotdeauna cel mai bine să consultați un medic înainte de a lua orice supliment nou.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă aveți simptome precum cele descrise mai sus, este important să consultați un medic. Aceste simptome pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni care țin sau nu de ficat, iar un medic va putea determina cauza și va oferi un tratament adecvat. De asemenea, dacă aveți antecedente de abuz de alcool, hepatită virală sau alți factori de risc pentru boli hepatice, este important să mergeți periodic la medic, pentru control și teste specializate.

Este foarte important, înainte ca bolile de ficat să se instaleze, să facem tot posibilul pentru prevenirea lor. Asta înseamnă menținerea unui stil de viață sănătos. Vorbim aici despre o dietă echilibrată, săracă în grăsimi săturate și bogată în fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, trebuie să evitați consumul excesiv de alcool și să nu consumați niciun fel de droguri. Fumatul este interzis. Exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți sănătoase pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni.

Detectarea precoce și tratamentul prompt al bolilor hepatice sunt cruciale pentru prevenirea complicațiilor grave de sănătate. Acesta este motivul pentru care este important să consultați un medic dacă aveți simptome de boală hepatică sau dacă aveți un istoric de factori de risc pentru boli hepatice. Medicul va putea efectua un examen fizic, dar și alte investigații, în funcție de manifestări și de rezultatele analizelor și ale consultului. În unele cazuri, poate fi necesară o biopsie hepatică pentru a obține un diagnostic definitiv. Tratamentul bolii hepatice va depinde de starea specifică și de severitatea leziunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×