EXCLUSIV FOTO. Raportul Catincăi Nistor DEZVĂLUIE starea clădirii ICR Londra: Din punct de vedere al reglementărilor britanice nu este conformă

Publicat: 28/03/2023, 17:20
Actualizat: 28/03/2023, 18:02

Raportul activității ICR Londra după preluarea conducerii de către Catinca Maria Nistor a ajuns la Parlament, la președintele Klaus Iohannis, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii și va fi prezentat miercuri, în fața comisiilor din Senatul României.  Documentul obținut de GÂNDUL dezvăluie, în premieră, motivul pentru care Centrala MAE a decis ca directorul ICR Londra să nu locuiască în clădirea instituției, chiar înainte de numirea Catincăi Nistor. Imaginile obținute în exclusivitate de GÂNDUL vorbesc de la sine.

Raportul arată că în cele 28 de săptămâni de la preluarea mandatului, filiala ICR de la Londra a organizat zeci de evenimente care au fost apreciate de personalități din spațiul britanic, dar și de comunități din diaspora, între care și Parohia Misiunii Române Unite din Londra. Catinca Maria Nistor își leagă mandatul și de aderarea, pentru prima dată în existența ICR Londra, la Cromwell Place, un hub cultural ce deține 14 galerii – spații de expunere, care vor permite instituției „să organizeze expoziții de înaltă ținută, la un nivel mult mai profesionist decât a permis până acum spațiul misiunii”, potrivit documentului.

„Ne-am alăturat astfel unor instituții britanice de tradiție și de renume precum National Portrait Gallery. Este pentru prima oară de la înființarea ICR Londra când acesta este recunoscut la acest nivel de o instituție britanică”, se arată în prezentarea activității Catincăi Nistor.

Momentul prezentării raportului în Senat vine pe fondul unui val de critici cu care s-a confruntat în ultimele luni Catinca Nistor. La începutul lunii martie, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a propus revocarea din funcţie a directorului ICR de la Londra, invocând „prejudiciul de imagine” creat de un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce. În ianuarie, informația că statul român ar plăti chiria lunară de 6.500 de lire pentru locuința Catincăi Nistor, dezvăluită în presă, a declanșat, de asemenea, numeroase comentarii.

Când vor fi demarate procedurile de renovare a clădirii ICR Londra

Astfel, raportul de activitate dezvăluie în premieră faptul că decizia ca directorul ICR Londra să locuiască în afara instituției aparține Centralei MAE și a fost luată înainte de numirea Catincăi Nistor la Londra.

„În anexă, găsiți un exemplu de estimare, precum și un raport al clădirii, unde este evidențiat cu titlu urgent și culoare roșie faptul că din punct de vedere al reglementărilor britanice, sediul ICR Londra nu este conform din punct de vedere ISU, electricitate, și prezintă urme de azbest, recomandarea fiind ca până la soluționarea acestor probleme, clădirea să nu fie folosită ca spațiu de locuit.

De la informarea Centralei MAE cu privire la cele de mai sus și până în momentul prezent nici o altă procedură nu a fost demarată. Doresc să adaug și faptul că de la preluarea mandatului până la finalul lunii ianuarie 2023, jumătate din apartamentul destinat ca locuință pentru directorul ICR a funcționat ca spațiu de birouri pentru secția consulară”, se arată în raportul obținut de GÂNDUL.

În urma acestei stări de fapt, Centrala MAE ar fi luat decizia ca directorul ICR Londra să locuiască la o altă adresă, iar Catinca Nistor precizează că acest lucru poate fi verificat consultând Centrala MAE. De altfel, în urma constatării stării de fapt a clădirii, s-au scos, cu sprijinul comunității, peste 8 tone de gunoaie din clădire.

ICR Londra a scos peste 8 tone de gunoaie din sediu, cu ajutorul comunității

„În decembrie 2022, Șeful Biroului pentru relația cu Institutul Cultural Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, și un consilier din cadrul Cabinetului Secretarului de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale, au efectuat o deplasare la Londra, unde li s-a prezentat spațiul din 1 Belgrave Square, moment în care au constatat deteriorarea clădirii și utilizarea spațiului din cadrul apartamentului destinat directorului ICR de către consulat. Conform procedurilor MAE, s-a întocmit un raport al deplasării ce atestă situația spațiului”, se precizează în document.

Clădirea ICR Londra din Piața Belgravia numărul 1 a fost închiriată către Ministerul român de Externe în 1936 pentru o perioadă de 999 de ani.

Sala Enescu de la ICR Londra riscă să se degradeze și mai mult fără o intervenție urgentă

Peste 30 de evenimente organizate de ICR Londra în 28 de săptămâni

Documentul menționează cele mai importante dintre evenimentele organizate de ICR Londra în ultimele 28 de săptămâni.

„Am organizat în premieră, în luna noiembrie 2022, un eveniment al ICR Londra la Royal Greenwich Observatory, eveniment pentru care ICR Londra a realizat un parteneriat cu asociația Art in Conversation, fără de care costurile de închiriere a locației, în valoare de 8000 GBP, nu ar fi putut fi acoperite. Acest proiect nu se afla în calendarul anual.

Am reluat, după 8 ani, colaborarea cu Ambasada României din Irlanda

Am scos peste 8 (opt) tone de gunoi din sediul ICR Londra, cu firme specializate și autorizate cu ajutorul comunității.

Am reluat, după o pauză de 4 ani, parteneriatul cu Societatea Enescu, parteneriat esențial în asigurarea livrării unui produs cultural la cel mai înalt nivel – Seria Enescu, cel mai longeviv proiect al ICR Londra, și unul din primele 5 cele mai de succes în rețeaua internațională de institute culturale din Londra

Am obținut, în premieră pentru publicul britanic, prezentarea expoziției Young Blood 2.0 din cadrul Art Safari, prevăzută pentru luna septembrie a.c.

Am inițiat negocieri cu British Museum pentru o posibilă expoziție capsulă reprezentând Cultura Cucuteni, eveniment prevăzut pentru a marca Ziua Națională a României 2023, se mai arată în raport.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun