De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu vecinii sau cu legea. Amenzile ajung și la 100.000 de lei

De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu vecinii sau cu legea. Amenzile ajung și la 100.000 de lei
De ce trebuie să ții cont dacă stai „la curte” pentru a nu avea probleme cu vecinii sau cu legea. Amenzile ajung și la 100.000 de lei - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 18/04/2023, 11:17

Atunci când locuiești la casă și vrei să îți amenajezi curtea trebuie să ți cont de animite aspecte pentru a nu intra în conflict cu vecinii sau pentru a nu încălca legislația în viagoare. Este bine de știut că amenzile sunt cuprinsă între 1.000 de lei și 100.000 de lei.

Amplasarea unui foișor sau a șezlongurilor cu umbrelă în curtea proprie poate ridica o problemă legată de locație. Deși le-am putea amplasa oriunde în curte, conform avocaților, nu este recomandat să le amplasăm prea aproape de gardul vecinului. Distanța la care trebuie să le amplasăm depinde de „specificul locului”. Dacă există spațiu suficient și foișorul poate fi poziționat în alt loc, decât aproape de gardul vecinului, atunci este bine să procedăm astfel. Dacă construcția este prea aproape de gardul vecinului, acesta ne poate notifica sau chiar acționa în judecată pentru pericolul legat de siguranță.

În principiu, este posibil să construim foișorul și să amplasăm șezlongurile oriunde în propria curte, dar trebuie să ținem cont de faptul că vecinul ar putea fi afectat și, astfel, să ne dea în judecată. De aceea, este recomandat să discutăm în prealabil cu vecinul al cărui gard este aproape de locul ales pentru construcție, pentru a evita astfel eventuale situații neplăcute și costisitoare procese civile.

Una dintre problemele legate de construcția unui foișor este necesitatea unei autorizații de construire. Dacă foișorul este demontabil și nu are fundație, atunci nu este necesară obținerea unei astfel de autorizații, conform opiniei generale. Cu toate acestea, legea nu face o distincție clară între un foișor cu fundație și unul fără.

Articolul 3 din legea 50/1991 stabilește că autorizația de construire este necesară pentru lucrările de construcție, reconstrucție, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a oricăror tipuri de construcții. Nu se face o mențiune specială pentru construcțiile cu sau fără fundație.

În aceste circumstanțe, este recomandat să contactăm autoritățile locale și să obținem informații directe de la funcționarii responsabili cu aprobarea construcțiilor. În acest fel putem evita problemele viitoare și posibilele amenzi care variază între 1.000 și 100.000 de lei, potrivit Capital.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×