VIDEO | Nicolae Ciucă: „În 2027, România va putea să anunțe independența din punct de vedere al producției de gaz”

Publicat: 22/06/2023, 11:27
Actualizat: 22/06/2023, 12:15

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, la evenimentul găzduit la Palatul Victoria de către prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, cu prilejul anunțului companiilor OMV Petrom și Romgaz de a dezvolta Neptun Deep, că populația nu trebuie să își facă probleme legate de resursele de gaz, deoarece va exista o cantitate prin care se poate asigura chiar și nevoia altor țări din Europa.

Fostul premier a subliniat că Neptun Deep reprezintă un pas important pentru asigurarea independenței energetice a României, într-un context internațional complicat.

„Important este că o prioritate a Guvernului, astăzi, face un pas important către punerea în practică și aducerea în realitate a unui obiectiv, care cu aproximativ 2 ani în urmă se găsea doar pe hârtie în programul de guvernare.

A fost un obiectiv asumat, la nivelul Coaliției, în programul de guvernare 2021-2024, să asigurăm începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, practic, acest obiectiv reprezintă un pas important pentru asigurarea independenței energetice a României, într-un context de securitate, într-un context internațional deosebit de complicat în care, totuși, au existat voința politică și angajamentul, astfel încât acest obiectiv să se realizeze”, a spus Nicolae Ciucă.

Elementele care dau consistență proiectului

Președintele Senatuluia explicat care au fost etapele principale pentru concretizarea proiectului Neptun Deep.

„Ne aducem aminte care au fost etapele: preluarea participațiilor de la Exxon de către Romgaz, asumarea legii off-shore și, împreună am discutat toate aceste aspecte, astfel încât să putem să avem o lege cât se poate de corectă pentru ceea ce înseamnă exploatarea resurselor pentru noi ca țară și, desigur, disponibilitatea pentru a deveni un jucător relevant, un pilon de stabilitate, nu doar de securitate, de securitate energetică în regiune și în Europa.

Ulterior, pentru că este aici și domnul director de la Transgaz, iată, și începerea procedurilor pentru construirea gazoductului de la Tuzla la Podișor. Acestea sunt elementele principale care dau și consistență și aplicabilitate practică întregului proiect”, a mai spus șeful Senatului.

Care sunt cele trei mari priorități ale României

Nicolae Ciucă a afirmat că energia, industria alimentară și IT-ul reprezintă prioritățile României.

„Este adevărat, a fost un demers care a fost catalizat de ceea ce s-a întâmplat pe piața energiei, de ceea ce s-a întâmplat cu prețul gazelor, cu identificarea de noi surse de gaz, dar a fost și un obiectiv de mândrie națională prin care România să poată să își valorifice întregul potențial.

Una dintre principalele calități ale potențialului de care țara noastră dispune este potențialul energetic și nu de puține ori am discutat, dacă ar fi să alegem 3 elemente de prioritate, acestea sunt cele din domeniul energiei, și România poate să producă energie, energie curată, să fie prietenoasă cu mediul.

Gazul este una dintre ele. A doua este industria alimentară și, aici, cu domnul prim-ministru am discutat ceea ce trebuie să facem ca dintr-o țară care produce și avem o producție agricolă foarte bună și nu doar agricolă, în tot ceea ce înseamnă spectrul acesta al asigurării alimentelor, să procesăm și să asigurăm completarea întregului lanț.

Al treilea domeniu este IT și tehnologia, România este, în momentul de față, recunoscută ca fiind una dintre țările cu potențial foarte ridicat în acest domeniu”, a adăugat Nicolae Ciucă.

„Peste aproximativ 4 ani de zile, România va putea să anunțe independența din punct de vedere al producției de gaz”

Președintele Senatului a subliniat că noua sursă de gaz este foarte importantă pentru revitalizarea industriei.

„Revenind la domeniul nostru de astăzi, sigur, peste aproximativ 4 ani de zile, România va putea să anunțe independența din punct de vedere al producției de gaz, mai precis în 2027, așa cum au fost discuțiile cu Romgaz și cu OMV. Este un angajament pe care trebuie să vi-l îndepliniți.

Este o oportunitate pentru noi să anunțăm cetățenii țării că nu trebuie să își facă probleme în ceea ce privește asigurarea resurselor de gaz, pentru că de acest gaz o să beneficieze cetățenii, o să beneficieze toate instituțiile din țară și, desigur, o să existe și o cantitate de gaz prin care să asigurăm exportul și nevoia altor țări din Europa.

Nu în ultimul rând, este foarte important să subliniez, importanța pe care aceasta nouă sursă de gaz o poate avea în revitalizarea industriei în țara noastră. Avem nevoie de industrie chimică, petrochimică, astfel încât să ne redobândim rolul de jucători în tot ceea ce înseamnă ansamblul acesta economic”, a mai spus fostul premier.

„Singurul lucru pe care vi-l cer este este să finalizați așa cum v-ați asumat”

Nicolae Ciucă a arătat că până la finalizarea proiectului mai este, totuși, un drum lung.

„Doresc să închei prin a sublinia că, practic, prin acest eveniment, venim și concretizăm, din nou, că ceea ce ne-am angajat se și înfăptuiește. Este un moment în care, cu certitudine, trebuie să recunoaștem efortul tuturor celor care au fost implicați în acest proiect.

Atât membrilor Guvernului, companiilor de stat, instituțiile statului român, companiilor private care au fost implicate în asigurarea bunului mers al acestui proiect și să avem în vedere că de aici până la finalizare mai este un drum foarte lung.

Sunt, în continuare, o serie de decizii și măsuri care trebuie luate și așa cum am precizat, atunci când ne-am întâlnit pe partea de final a derulării acestor proceduri, împreună cu domnul prim-minitru Marcel Ciolacu, v-am asigurat că la la nivelul Guvernului României vom lua toate măsurile încât demersurile colaterale care sprijină înfăptuirea finală a obiectivului o să fie puse la dispoziție.

Vă mulțumesc tuturor celor implicați și o să urmărim derularea lui, astfel încât să se încheie la timp.

Din perspectiva mea, singurul lucru pe care vi-l cer este este să finalizați așa cum v-ați asumat. Noi ne-am asumat, acum este rândul dumneavoastră se se întâmple”, a încheiat fostul premier.

Neptun Deep, un perimetru de 7.500 de kilometri pătrați

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare.
Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. EUR.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep

  • Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. EUR, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026
  • Prima producție este așteptată în 2027
  • Producția de platou este estimată la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani
  • Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (~700 mil. bep)
  • Costul unitar de producție este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viață a zăcământului)
  • HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referință a industriei (la producția de platou, amprenta de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia și expertiza de ultima generație urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiții de siguranță și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, la inaugurarea proiectului Neptun Deep: „Vom deveni principalul producător de gaze naturale din Europa”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Regulile pentru proprietarii de apartamente se schimbă complet. Legea va fi total obligatorie
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Grecia aduce mii de egipteni pentru muncile agricole