Proprietarii de păduri sunt obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Vor beneficia și de finanțare

Proprietarii de păduri sunt obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Vor beneficia și de finanțare
Publicat: 21/07/2023, 17:35

Klaus Iohannis a promulgat vineri legea integrității fondului forestier, care prevede ca toți proprietarii de păduri să fie obligați să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere. Inițiativa îi aparține președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis și are în vedere achiziționarea camerelor cu sprijinul autorității silvice.

Conform unui proiect legislativ inițiat de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis și promulgat vineri de președintele Iohannis, proprietarii de păduri vor avea obligația supravegherii video a drumurilor forestiere cu sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare, iar jandarmeria va efectua acţiuni de control în cadrul fondului silvic. Finanțarea pentru achiziționarea camerelor se va face prin autoritatea silvică, iar proiectul are în vedere sancţionarea deteriorării, distrugerii sau furtului acestora.

”În ultimii ani au fost iniţiate modificări legislative pentru stoparea tăierilor ilegale şi au fost create instrumente al căror scop este protejarea pădurilor. Cu toate acestea, nu putem spune ca fenomenul tăierilor ilegale a fost eradicat și este nevoie în continuare de adoptarea unor măsuri în vederea sporirii controlului asupra circulaţiei materialelor lemnoase”, a transmis Alfred Simonis.

Fondurile pentru achiziţionarea şi montarea sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare vor fi asigurate prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, iar deteriorarea, distrugerea sau furtul sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare video a drumurilor forestiere vor constitui contravenții silvice și vor fi sancționate cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, mai prevede noua lege.

”În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului mediului, apelor și pădurilor și a Ministerului afacerilor interne va aproba, prin hotărâre, Normele metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere, prevăzute la art. 51 alin. (12) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicat, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aduse prin prezenta lege„ este menționat în textul legii.

350 de camere de supraveghere montate pe fondul forestier și drumurile publice

Noile măsuri au rolul de a asigura o protecție suplimentară a fondului forestier, împotriva defrișărilor. Nu mai puțin de 350 de camere video vor fi instalate, cu bani din PNRR.

“Vom avea un sistem de monitorizare video în întregul fond forestier și pe drumurile publice. Vom instala 350 de camere video cu bani din PNRR, camere video care nu doar că vor filma, există nenumărate mijloace de supraveghere video prin orașe, prin comune, peste tot aceste camere video vor fi inteligente, ele vor ști nu doar să identifice numărul de înmatriculare al autocamionului ce face acel transport de masă lemnoasă, dar vor reuși să estimeze cantitatea de încărcătura de masă lemnoasă și să o concilieze cu cifrele pe care le avem deja în SUMAL legate de avizul de transport pentru acea încărcătură”, a explicat Ministrul Pădurilor, Mircea Fechet pentru GÂNDUL, cum va arăta sistemul ce urmează a fi implementat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Toți proprietarii din România vor fi expuși. Amenzile sunt fără precedent
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×