EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi salvate pădurile de la tăiere. Ministrul Mediului: ”Monitorizăm din satelit, aerian și cu camere de supraveghere”

Publicat: 18/07/2023, 17:05
Actualizat: 18/07/2023, 17:06

Pe lângă cele 6 milioane de hectare de pădure, România va mai împăduri 56.000 de hectare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Însă, în același timp, autoritățile caută soluții pentru protejarea actualei suprafețe verzi, inclusiv cu ajutorul unui sistem integrat de monitorizare din satelit și de pe drumurile forestiere și publice.

România are o aplicație – SUMAL 2 – care pune la dispoziția celor care o accesează informații despre actele de punere în valoare, locațiile de unde se încarcă transporturi de masă lemnoasă și informațiile aferente acestor puncte.

“SUMAL 2 merge bine, din informațiile pe care le primesc aproape zilnic de la colegii mei. SUMAL 2 este un instrument cu care România se mândrește și în spațiul european. Suntem singura țară care asigură o astfel de trasabilitate digitală a materialului lemnos din pădure și până la facilitățile de procesare.

SUMAL 2 nu este doar despre furtul de lemn. Bineînțeles că una dintre multele componente ale SUMAL este aplicația Inspectorul Pădurii, prin care orice cetățean, cu aplicația de pe telefon, poate verifica în timp real în ce măsură un transport de masă lemnoasă, identificat pe un drum național, județean sau unde o fi pe un drum public, are acte de proveniență și este înregistrat în SUMAL, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Gândul Green.

Pentru a fi și mai exactă, această aplicație va fi permanent updatată, a precizat ministrul Mediului.

“SUMAL este un instrument inovativ, este un instrument digital, este un instrument pe care adăugăm tot timpul noi componente, iar ultimele discuții pe care le-am avut cu colegii din minister și cu colegii din Serviciul de Transmisiuni Speciale, cu care lucrăm la elaborarea SUMAL, vizează noi module legate de interpretarea hărților satelitare.

Vom folosi sateliți civili pentru a monitoriza fondul forestier din România și, în situația în care la următoarea trecere a satelitului, la interpretarea acelor date de o rezoluție formidabilă și la suprapunerea celor două hărți, identificăm goluri de masă lemnoasă în fondul forestier, atunci în mod automat sistemul identifică acel punct negru-alb – putem să-l numim cum vrem – în timp real. Sistemul interoghează SUMAL să verifice respectivul amenajament silvic, dacă respectiva tăiere este făcută în conformitate cu ceea ce spune amenajamentul”, a dezvăluit Mircea Fechet.

350 de camere de supraveghere montate pe fondul forestier și drumurile publice

Acest sistem va fi completat de la sol prin implementarea unui sistem de supraveghere video. Nu mai puțin de 350 de camere video vor fi instalate, cu bani din PNRR.

“Vom avea un sistem de monitorizare video în întregul fond forestier și pe drumurile publice. Vom instala 350 de camere video cu bani din PNRR, camere video care nu doar că vor filma.

Există nenumărate mijloace de supraveghere video prin orașe, prin comune, peste tot aceste camere video vor fi inteligente. Ele vor ști nu doar să identifice numărul de înmatriculare al autocamionului ce face acel transport de masă lemnoasă, dar vor reuși să estimeze cantitatea de încărcătura de masă lemnoasă și să o concilieze cu cifrele pe care le avem deja în SUMAL legate de avizul de transport pentru acea încărcătură”, a explicat Ministrul Pădurilor cum va arăta sistemul ce va fi implementat.

În cazul în care estimările camerei video nu corespund datelor obținute din interogarea SUMAL 2, se declanșează alarma și transportul de lemn este interceptat de Garda de Mediu.

“Vor exista probabil și alerte false. Probabil că sistemul se va calibra într-un fel sau într-altul”, a completat Mircea Fechet.

Aeronavă cu senzori de scanare, cumpărată cu bani din PNRR

Tot cu bani din PNRR va fi cumpărată o aeronavă de monitorizare echipată special.

“Senzori de ultimă generație și construiți nu pentru aplicații de telefon mobil, ci pentru echipamente industriale, sunt instalați pe o aeronavă pe care urmează să o achiziționăm tot din PNRR și care ne va ajuta să scanăm în timp real fondul forestier și să ne asigurăm că, folosind zeci de milioane de puncte măsurate în fiecare minut, reușim să avem o modelare matematică, o estimare foarte clară a masei lemnoase.

Să calibrăm tot acest sistem cu măsurători de la sol, cu măsurători din aer, cu aeronava și cu măsurători din satelit, pentru a ne asigura că pădurile României vor fi bine protejate și că toți copiii, ai mei și ai tuturor ceilalți români, se vor bucura, așa cum și noi ne bucurăm de pădurile extraordinare pe care le avem astăzi”, a conchis ministrul Mediului.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Scapă de împușcare cei 426 de urși, așa cum a semnat Tánczos Barna? Fechet: ”Nu sunt de acord cu vânătoarea la urs pentru trofeu”

EXCLUSIV VIDEO | Expert: ”Digitalizarea duce la reducerea pierderilor din industrie și, implicit, la reducerea gazelor cu efect de seră”

VIDEO | Dan Tudose, expert în energie: „Companiile producătoare de energie trebuie să investească”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”Mixul energetic, gândit bine, înseamnă 7-10 ani. Insecuritate și prețuri mai ridicate”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”2023, an liniștit. Am semne de îndoială pentru următorii 10-15 ani”

Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului