Horia Tiseanu, fostul primar din Câmpina, scapă de Dosarul Rezervorul. Deși DNA a dovedit că a furat 12 tone de motorină, faptele s-au prescris

Horia Tiseanu, fostul primar din Câmpina, scapă de Dosarul Rezervorul. Deși DNA a dovedit că a furat 12 tone de motorină, faptele s-au prescris
Publicat: 02/10/2023, 18:50

Horia Tiseanu, fost primar al orașului Câmpina în patru mandate, a scăpat de procesul intentat de DNA. Edilul a fost trimis în judecată pentru că a furat 12 tone de motorină din instituția pe care o conducea. Faptele de care a fost acuzat s-au prescris, a decis Instanța. Dar motorina folosită în scop personal în urmă cu 4 ani, în valoare de 70 de mii de lei, va trebui achitată acum.

Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, care a deţinut funcţia timp de patru mandate şi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, scapă de acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului penal în cazul fostului edil, întrucât a prescripţia, şi l-a achitat pentru instigare la delapidare, însă îl obligă să plătească Primăriei contravaloarea a peste 12 tone de carburant, decontat din publici, dar folosit pentru deplasări în interes personal.

Motorina va trebui să fie achitată

Horia Tiseanu rămâne să plătească Primăriei pe care a condus-o peste 70.000 de lei, carburantul decontat în numele administraţiei locale şi pe care l-a folosit pentru deplasări în interes personal.

“Admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă UAT Municipiul Câmpina şi îi obligă pe inculpaţii Tiseanu Horia Laurenţiu, Gheorghe Carmen Daniela şi Micu Costin Octavian, în solidar, în măsura participării, la plata sumei de 51.978,46 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea dotărilor suplimentare aferentă achiziţionării în mod nelegal a autoturismului marca Opel Insignia). În temeiul art. 397 C.proc.pen. raportat la art. 25 C.proc.pen., cu referire la art. 1381 şi urm., admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă UAT Municipiul Câmpina şi îl obligă pe inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, la plata sumei de 70.450 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea cantităţii de carburant folosite în interesul personal)”, a mai dispus instanţa de judecată.

Prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Prahova dispune confiscarea, de la fostul edil, a sumei de 17.000 delei, reprezentând obiect al infracţiunii de corupţie reţinută în sarcina acestuia.

”În baza art. 25 alin. 3 C.p., dispune desfiinţarea totală a unui număr de 1.359 foi de parcurs întocmite în perioada 07.07.2010 – 31.07.2015, care aveau un conţinut nereal cu privire la folosirea cantităţii de 12.347,462 litri carburant, aflate în original la dosarul cauzei”, se mai arată în sentinţă, care nu este definitivă.

Rechizitoriul complet al DNA

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări care urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv 17.000 de lei.

”În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta”, arăta DNA.

Mașină personală pe numele Primăriei

În perioada iulie 2014 – iulie 2015, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive.

”Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie. Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei)”, mai arătau procurorii.

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală, deşi procurorii precizează că, potrivit O.U.G. 34/2009, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme.

Operațiunea rezervorul

În perioada iulie 2010 – iulie 2015, primarul i-a determinat pe angajaţii unei unităţi aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia.

Citiți și: Primarul din Câmpina, sub control judiciar pe 60 de zile

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Revoluție în sistemul de pensii. Nimeni nu era pregătit pentru așa ceva
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă
×