VIDEO | FILMUL ZILEI. Volodimir Zelenski este în România. Cum și-a schimbat președintele Ucrainei programul, de la o ora la alta

Publicat: 10/10/2023, 14:00
Actualizat: 10/10/2023, 21:14

Zi istorică pentru politicienii români de top, să-l primească fastuos pe Volodimir Zelenski. Zi obișnuită pentru liderul ucrainean, care a făcut deja înconjurul planetei.

La 19 luni după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, președintele Zelenski pune piciorul pe pământ românesc. La 10.45, fix. Condus de o coloană oficială formată din 23 de mașini.

Programul oficial al președintelui Zelenski începe la Palatul Cotroceni, unde este primit de Klaus Iohannis.

La instituțiile de unde se conduce România, au fost pregătiri intense. 11.15, se închide accesul jurnaliștilor la Palatul Cotroceni. Presa este urcată în microbuze și transportată, prin curtea Palatului. Pe platoul Marinescu, se fac ultimele retușări. Doamnele de la curățenie șterg cu peria urmele lăsate pe covorul roșu de alți invitați de seamă ai președintelui Iohannis.

La Parlament, se convocase întâlnirea cu echipele tehnice ale instituțiilor de presă, la ora 11.00. Doar că, în jurul dimineții, apare informația ca președintele Zelenski își va anula discursul în plenul reunit la Parlamentului. De ce?, apare întrebarea firească. Tot pe surse, răspunsul o indică pe senatoarea Diana Șosoacă drept vinovată, întrucât ar fi pregătit pancarte nefaste și tot arsenalul cunoscut de vociferări, pe care le-ar fi etalat în timp ce Zelenski se adresa României din Parlament.

La ora 16.30, Zelenski avea în program primirea la Parlament. Însă, în jurul orei 12.00, Regimentul de gardă este retras de la intrarea oficială. Nu se știe dacă președintele ucrainean va mai ajunge la Parlament. “Suntem ultima țară, pentru ce s-a întâmplat”, spune un reprezentant al staffului de la Parlament. Oficial, nu este anulată întâlnirea cu șefii celor două Camere.

Ora 12.30, Regimentul de Gardă “Mihai Viteazul” intră pe platoul Marinescu. Curioșii lucrători ai Administrației Prezidențiale își ocupă locurile pe gardul care ține cu strășnicie drapele României și al Ucrainei. Vor să-l vadă și ei pe cel care ține piept dictatorului Puțin.

O jurnalistă ucraineancă mă întreabă dacă s-a anulat discursul din Parlament. Ridic din umeri și-i răspund sec: nu este oficial.

Doamna Delia, de la Protocol, își face apariția pentru a da ultimele instrucțiuni Gărzii.

Ora 13.00. Volodimir Zelenski ajunge la Cotroceni. Jurnaliștii stau în țarc. Cu prilejul altor vizite oficiale era libertate de mișcare în jurul camerelor.

Câteva minute mai târziu, apare informația oficială. Volodimir Zelenski merge la Parlament, unde va fi primit, în Salonul Alb, de către președinții Nicolae Ciucă și Alfred Simonis. “Partea română și-a făcut treaba, programul președintelui îl face partea ucraineană”, mi-a transmis o sursă din Parlament.

Cei doi președinți au început discuțiile oficiale. La câteva minute, Zelenski postează pe rețeaua X.

Am început discuțiile cu Klaus Iohannis. Cooperarea în domeniul apărării, securitatea Mării Negre și cooperarea economică sunt pe ordinea de zi, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii și crearea de locuri de muncă în ambele națiuni.

A fost urmat de președintele României, Klaus Iohannis, cu un mesaj asemănător, dar cu o nuanță de luat în seamă. “Vorbim despre ajutorul României pentru Ucraina”, a transmis Iohannis.

Cu mai mult de o jumătate de oră întârziere, Klaus Iohannis și invitatul său, Volodimir Zelenski, ies la declarații, după discuțiile “foarte bune” pe care le-au avut.

Klaus Iohannis i-a reafirmat omologului său sprijinul, până la capăt, în război. La final, președintele României a amintit și de comunitățile română și ucraineană.

Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă.

Misterul discursului anulat

Misterul anulării discursului din Parlament a fost elucidat chiar de președintele Zelenski. Cu tot respectul, nu aveam un speech pregătit. Nu am un deficit de discursuri, a spus președintele Ucrainei, intrând peste răspunsul lui Iohannis.

Am venit să vizitez popoprul român și să vorbesc cu președintele, cu premierul și cu reprezentanții Parlamentului, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoare sunt sigur că voi susține un discurs în Parlamentul României.”, a spus Volodimir Zelenski.

Conferinta de la Cotroceni s-a încheiat cu o întrebare din partea fiecărei delegații. Am trecut peste retorica staffului de la Administrația Prezidențială, “negociați între voi, jurnaliștii, cine pune întrebarea”, pentru că la microfon ajunge aproape întotdeauna presa de stat și ne-am mutat cu toții la Parlament, s-o pândim pe Șoșoacă.

La ora 16.00, intrarea în biroul lui Ciucă, de la Senat, este deja pregătită în așteptarea invitaților.

Dun vorbă-n vorbă, pe la Parlament se întreabă unii aleși “cum s-au apucat să facă BPR, să hotărască o oră pentru discursul lui Zelenski, dacă nu era nimic stabilit?!”

Acest Birou Permanent Reunit s-a întâmplat dimineață, la 9.45, în format hibrid. Atunci, conducerile celor două camere au bătut în cuie: Zelenski se adresează Parlamentului la ora 17.00.

Ascultându-l pe Zelenski, poți să-ți imaginezi, cu ușurintă cum au încercat ai noștri să-l înghesuie pe liderul Ucrainei, cu un speech în Parlament. Dar, ghinion!

16.30. Volodimir Zelenski întârzie. Nu a întârziat, în schimb, senatoarea Diana Șoșoacă.

Ora 17:05: Zelenski ajunge la Parlament. Câțiva gura-cască îl așteaptă, după cordon. Încearcă niște aplauze (!), dar se încheie repede. Președintele Zelenski intră, fără gălăgia Dianei Șoșoacă în salonul oficial de la Senat.

Ora 17.35: Președintele Zelenski încheie discuțiile cu șefii Parlamentului. La ușă, era Diana Șosoacă. Cu harta României mari în mâini.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Volodimir Zelenski, întâmpinat de Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: „România susține ferm aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE”

VIDEO | Ce spune Volodimir Zelenski despre ajutorul militar oferit de România: „Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×