The New York Times: Modelul noilor diviziuni mondiale – Biden a mers în Israel, iar Putin în China

The New York Times: Modelul noilor diviziuni mondiale - Biden a mers în Israel, iar Putin în China
Publicat: 19/10/2023, 07:30

Vizita de solidaritate efectuată de președintele american Joseph Biden în Israel, derulată în contrast cu întâlnirea de la Beijing a președinților Chinei și Rusiei, Xi Jinping și Vladimir Putin, reflectă fragmentarea sistemului geopolitic din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, comentează cotidianul The New York Times.

”În timp ce președintele Biden ateriza miercuri în Israel în efortul de a manifesta sprijinul constant al SUA, președintele Rusiei, Vladimir Putin, se afla la Beijing, în încercarea de a exprima parteneriatul fără limite cu liderul chinez, Xi Jinping. Cele două vizite derulate în contrast arată cât de mult s-a reconfigurat peisajul politic global de la invazia militară rusă în Ucraina și cum se reflectă acest nou model în războiul din Fâșia Gaza”, comentează editorialistul Steven Erlanger, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”Modelul noilor diviziuni mondiale – Biden a mers în Israel, iar Putin în China”.

Sprijinul puternic al Washingtonului pentru Israel în lupta cu Hamas pare a fi contrastat de eforturile Rusiei și Chinei de a se alinia luptei poporului palestinian. Rusia, China și Iranul formau deja o nouă axă în privința Ucrainei, o alianță la nivel diplomatic, economic, strategic și ideologic. Rusia se bazează pe armament din Iran și pe sprijinul diplomatic al Chinei în războiul din Ucraina. Iranul era izolat și este încântat că are noi parteneri comerciali și o sursă de legitimitate internațională. China, care are probleme economice, a reușit să economisească miliarde de dolari prin importuri masive de petrol din națiuni vizate de sancțiuni occidentale, precum Rusia și Iranul. Împreună, aceste țări găsesc o cauză comună la nivel ideologic și sfidează Statele Unite în numele reformării ordinii internaționale care a fost sub dominație occidentală după al II-lea Război Mondial.

”Războiul Israel-Hamas și intensificarea crizei după explozia cu multe victime de la un spital evidențiază disensiunile dintre Occident, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte. Nu sunt disensiuni referitoare doar la atribuirea vinei pentru escaladarea violențelor. Sunt poziții concurențiale privind regulile care susțin relațiile internaționale și asupra celor care le definesc”, subliniază editorialistul The New York Times.

”Este un nou conflict care favorizează polarizarea între democrațiile occidentale și pozițiile autoritariste ale Rusiei, Chinei și Iranului. Este un nou moment de clarificare geopolitică, precum cazul Ucrainei, iar națiunile sunt nevoite să se poziționeze”, explică analistul german Ulrich Speck.

Rusia și China au ezitat să condamne direct grupul palestinian Hamas, criticând, în schimb, modul în care Israelul îi tratează pe palestinieni. Au cerut rezolvarea conflictului prin negocieri internaționale. Pentru Vladimir Putin, acest război este o nouă oportunitate de a atribui responsabilitatea Washingtonului. ”Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar despre eșecul politicilor SUA în Orientul Mijlociu”, a afirmat președintele Rusiei, acuzând Washingtonul că ignoră interesele palestinienilor.

China și Rusia depun eforturi pentru intensificarea influenței în Orientul Mijlociu, în contextul dominației SUA

China a încercat deja să își extindă influența în Orientul Mijlociu prin intermedierea negocierilor între Iran și Arabia Saudită. Prin reticența de a acuza mișcarea Hamas și prin eforturile de a se asocia cauzei palestiniene, atât Rusia, cât și China se raliază sentimentelor masive din zona denumită Sudul Global și din Europa.

Sudul Global, un termen care definește națiunile aflate în dezvoltare, este o zonă vitală în noua competiție dintre Occident și alternativa chinezo-rusă, afirmă Hanna Notte, directorul Programului zonei Eurasia al Centrului pentru Studii de Neproliferare James Martin. Din perspectiva multor state din Sudul Global, ”Statele Unite luptă împotriva Rusiei, care a ocupat Ucraina, dar în privința Israelului, Statele Unite sunt de partea forțelor de ocupație, iar Rusia încearcă să rezolve această situație”, subliniază Hanna Notte.

Rusia a contestat permanent dominația SUA în Orientul Mijlociu și ar putea beneficia de pe urma deteriorării relațiilor dintre Arabia Saudită și Statele Unite, mai ales că președintele Joe Biden încerca normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel. ”Statele Unite au marginalizat Rusia prin Acordurile Abraham, între Israel și națiuni din zona Golfului Persic. Iar Rusiei nu îi place să fie marginalizată. Dacă eforturile de normalizare vor eșua, pentru Rusia ar fi un beneficiu”, subliniază Hanna Notte.

Analistul german Ulrich Speck observă rolul Chinei în invitarea Iranului în grupul națiunilor aflate în dezvoltare, BRICS. ”Actualul conflict evidențiază rolul hegemonic al Iranului” în Orientul Mijlociu, subliniază Ulrich Speck, explicând că influența Iranului nu este neapărat pe placul Statelor Unite sau Rusiei.

În contextul avertismentelor Israelului și Statelor Unite, ”nu cred că Iranul vrea un război în acest moment”, afirmă Ori Goldberg, expert la Institutul de Studii Guvernamentale și Diplomatice Lauder, din cadrul Universității Reichman.

”Iranului îi plac conspirațiile, campaniile militare de gherilă și conflictele prin intermediari, dar nu vrea război. Iranul susține grupuri combatante arabe, dar nu vrea să intre direct într-un război”, subliniază Ori Goldberg.

Foto: Profimedia

Citește și:

Xi Jinping îndeamnă națiunile occidentale să nu se distanțeze de China și salută parteneriatul cu Rusia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
×