Marcel Ciolacu: Industria națională se află în plin proces de transformare / Avem nevoie de proiecte mature și de finanțare VERDE

Publicat: 17/05/2024, 15:48
Actualizat: 17/05/2024, 15:50

„Industria națională se află în plin proces de transformare”, transmite premierul Marcel Ciolacu, la Conferința la nivel înalt „Calea de tranziție a industriei chimice din România către economia verde”.

Investiții, proiecte, colaborare și angajamente au fost cuvintele cheie ale dezbaterilor prilejuite de acest eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Prim-ministrului României, conform informării Guvernului.

Rolul industriei românești de motor al competitivității și creșterii economice, cu o pondere de 23% în PIB, a fost subliniat în mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu, susținut în cadrul conferinței de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

În ultimii ani, suntem martorii unor transformări majore generate de schimbările climatice și de nevoia tot mai mare de energie curată. Industria națională se află în plin proces de transformare. Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan și Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta, avem nevoie de proiecte mature și de finanțare verde, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a mai transmis că în plan național, „suntem în căutarea unor soluții pentru creșterea competitivității industriei și localizarea în România a cât mai multor investiții industriale din sectoare cu valoare adăugată ridicată”.

Prin dialog permanent între Guvern și sectoarele economice vom găsi cele mai bune soluții pentru ca România să parcurgă o tranziție energetică ordonată și să sporim competitivitatea economiei, în același timp.

Ministrul Economiei, Ștefan Radu-Oprea, a punctat faptul că Executivul este în dialog permanent cu industria pentru a identifica modalitățile de finanțare și scheme de ajutor de stat menite să sprijine transformarea industriei către economia verde.

România este pe un drum bun, avem posibilități și oportunități. Invit investitorii să vină în România pentru că avem resurse – gaz, petrol, energie verde -, posibilitatea de captare și stocare a carbonului și, când vom progresa tehnologic, și hidrogen. România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes și a reuși să echilibrăm balanța comercială, a afirmat Radu Oprea, în cadrul evenimentului.

În contextul evenimentului desfășurat la Palatul Victoria, ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat împreună cu președintele Romchimica, Ștefan Vuza, Scrisoarea de intenție pentru tranziția energetică în industria chimică între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Asociația companiilor chimice din România (Romchimica).

Documentul va sta la baza colaborării pentru derularea inițiativelor dedicate avansării tranziției verzi și parteneriatelor pentru tranziție energetică, între Guvern și operatorii economici din România.

Palatul Victoria afirmă că acest angajament este în concordanță cu obiectivul Guvernului României de a dezvolta parteneriate pentru tranziția energetică cu mediul de afaceri din acele sectoare economice care contribuie semnificativ la emiterea de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon și metan, în vederea implementării Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a Planului național integrat în domeniul energiei și al schimbărilor climatice 2021-2030, și a cadrului de reglementare european și național aferent.

Directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink, a salutat semnarea acestui document și a remarcat faptul că viitorul pe care îl vom construi împreună cu industria, în primul rând cu industria chimică, se concentrează pe nevoia de acțiune, aceasta fiind, de altfel, esența Declarației de la Anvers.

Cheia viitorului Europei stă în agenda economică. Este important ca politicile industriale să completeze Green Deal și să nu transformăm totul într-o competiție între cetățeni și industrii. România este într-o poziție excelentă pentru a face parte din acest viitor industrial al Europei. Mesajul important pe care trebuie să-l transmitem este că România este pregătită să intre în afaceri în acest sector al investițiilor verzi, a afirmat directorului general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink.

De asemenea, reprezentanții industriei chimice, prin președintele Romchimica, Ștefan Vuza, au subliniat că renașterea industriei chimice românești, prin susținerea investițiilor și coordonarea priorităților între mediul de afaceri și Guvern, este condiție esențială pentru tranziția către o economie verde și o balanță comercială echilibrată.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
Antonela Patrut, apariție-șoc la brațul lui Donald Trump jr. Arpad, lăsat în plan secund de...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Soțul Ancăi Molnar aproape că a cedat la o zi de la înmormântarea make-up artistei:...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Serialul Netflix care a rupt topurile în România! Are 8 episoade și prezintă o poveste...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
FINAL pentru Simona Halep. Decizia șoc venită azi, 14 iunie. Totul s-a terminat
A dispărut un mare coșmar al omenirii, dar apare altul. Vremurile, din ce în ce...
Cine sunt părinții lui Babasha, tânărul huiduit la concertul Coldplay. Așa arată femeia de la...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Pământul este înconjurat de materie întunecată? Iată ce cred cercetătorii!
×